avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Activitate S.C. ORIEDA CONT EXPERT S.R.L.

Activitate S.C. ORIEDA CONT EXPERT S.R.L.

Răspuns la discuția Cheltuieli microintreprindere
Da, se poate, dar la un control vor fi reconsiderate ca dividende mascate si se vor impozita cu 16%.
Răspuns la discuția Contract comodat ong
Uneori nu poti da bani (sponsorizare) ca n-ai de unde, dar poti da in comodat (deci tot degeaba, ca si sponsorizarea) un spatiu de care nu te folosesti temporar din motive ce tin de mediul economic, restructurare etc.

Răspuns la discuția Demisie fara preaviz
Nu era necesar sa modificati intrebarea initiala in asa fel incat sa para ca nu am raspuns la intrebare.

Zilele de concediu de odihna neefectuate se remunereaza in bani doar la incetarea contractului, deci demisia trebuie depusa in prealabil.
La prima intrebare am raspuns destul de clar: NU se poate pleca fara preaviz daca nu vrea angajatorul sa renunte la preaviz.
Răspuns la discuția Demisie fara preaviz
Premise:
1. Demisia nu se motiveaza in mod obligatoriu;
2. Renuntarea la preaviz se poate efectua numai cu acordul partii care renunta la ea(evident).

Incapacitatea temporara de munca se dovedeste cu "medical", nu cu demisie.

Asadar, daca doriti totusi sa plecati din firma fara a lucra perioada de preaviz(din diverse motive) puteti solicita concediu fara plata, urmand ca la o data ulterioara sa solicitati incetarea contractului cu renuntarea de catre angajator la perioada de preaviz.

Răspuns la discuția Bani lipsă din casă
Art. 144 indice 4 din L31/1990 suna cam asa...si nu are legatura cu ce ati scris d-voastra:

"Art. 144^4. - (1) Este interzisă creditarea de către societate a administratorilor acesteia, prin intermediul unor operaţiuni precum:
a) acordarea de împrumuturi administratorilor;
b) acordarea de avantaje financiare administratorilor cu ocazia sau ulterior încheierii de către societate cu aceştia de operaţiuni de livrare de bunuri, prestări de servicii sau executare de lucrări;
c) garantarea directă ori indirectă, în tot sau în parte, a oricăror împrumuturi acordate administratorilor, concomitentă ori ulterioară acordării împrumutului;
d) garantarea directă ori indirectă, în tot sau în parte, a executării de către administratori a oricăror alte obligaţii personale ale acestora faţă de terţe persoane;
e) dobândirea cu titlu oneros ori plata, în tot sau în parte, a unei creanţe ce are drept obiect un împrumut acordat de o terţă persoană administratorilor ori o altă prestaţie personală a acestora.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile şi operaţiunilor în care sunt interesaţi soţul sau soţia, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai administratorului; de asemenea, dacă operaţiunea priveşte o societate la care una dintre persoanele anterior menţionate este administrator ori deţine, singură sau împreună cu una dintre persoanele sus-menţionate, o cotă de cel puţin 20% din valoarea capitalului social subscris.
___________
Alineatul (2) a fost modificat prin punctul 31. din Lege nr. 76/2012 începând cu 15.02.2013.

(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică:
a) în cazul operaţiunilor a căror valoare exigibilă cumulată este inferioară echivalentului în lei al sumei de 5.000 de euro;
b) în cazul în care operaţiunea este încheiată de societate în condiţiile exercitării curente a activităţii sale, iar clauzele operaţiunii nu sunt mai favorabile persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2) decât cele pe care, în mod obişnuit, societatea le practică faţă de terţe persoane.
"

Este vorba de creditarea de catre societate, nu de folosirea creditelor obtinute de societate.
...nici temei legal pentru refuz nu exista, dar nici "pedeapsa" daca nu se conformeaza nu e. Ce poate face ITM-ul? Sa dea amenda unei firme care nu exista? Iar d-voastra ca salariat nu puteti da in judecata lichidatorul ca nu a aprobat platile in mod legal. Ati putea face acest lucru daca ati fi uniti toti salariatii si daca ati putea demonstra, cu probe, ca lichidatorul a aprobat in mod ilegal platile. Pe acest fapt se bazeaza si lichidatorul: e prea costisitor ca timp si bani pentru niste sume mici ce revin fiecaruia.
Răspuns la discuția Depunere concedii medicale
Nu, dar trebuie sa le pastrati in firma.
Sigur ca da, autorizandu-va la registru pentru astfel de activitati.
Art. 45indice1. - (1) În cadrul cercetării disciplinare se stabilesc faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, precum şi orice alte date concludente din care să se poată aprecia asupra existenţei sau inexistenţei vinovăţiei. Ascultarea celui în cauză şi verificarea apărărilor judecătorului sau procurorului cercetat sunt obligatorii. Refuzul judecătorului sau procurorului cercetat de a face declaraţii ori de a se prezenta la cercetări se constată prin proces-verbal şi nu împiedică încheierea cercetării. Judecătorul sau procurorul cercetat are dreptul să cunoască toate actele cercetării şi să solicite probe în apărare.
(2) Cercetarea disciplinară se desfăşoară cu respectarea dispoziţiilor legale referitoare la informaţiile clasificate şi la protecţia datelor cu caracter personal.
(3) Cercetarea disciplinară se suspendă atunci când împotriva judecătorului sau procurorului cercetat s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru aceeaşi faptă.
(4) Organul de urmărire penală este obligat să comunice Consiliului Superior al Magistraturii şi Inspecţiei Judiciare, într-un termen rezonabil, actul prin care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale.
(5) Suspendarea cercetării disciplinare se dispuse de inspectorul judiciar prin rezoluţie şi operează până când soluţia pronunţată în cauza care a motivat suspendarea a devenit definitivă. Dispoziţiile alin. (4) se aplică în mod corespunzător.
(6) Cercetarea prealabilă se efectuează în termen de 60 de zile de la data dispunerii acesteia, cu excepţia situaţiei în care intervine suspendarea. Cercetarea disciplinară se poate prelungi cu cel mult 30 de zile, dacă există motive întemeiate care justifică această măsură.
(7) Acţiunea disciplinară poate fi exercitată în termen de 30 de zile de la finalizarea cercetării disciplinare, dar nu mai târziu de 2 ani de la data la care fapta a fost săvârşită.
___________
Art. 45indice1. a fost modificat prin punctul 3. din Lege nr. 24/2012 începând cu 25.05.2012.

Deci articolul a fost valabil doar in perioada iunie 2009(de la oug 59) - mai 2012(legea 24).
Intre timp Legea317 a mai fost republicata odata, dandu-se articolelor o noua numerotare.
Răspuns la discuția Vanzare produse in consignatie
Da, aveti dreptate, daca se face intrarea in gestiune a tuturor marfurilor vandute, atunci e ca si cand ar fi o vanzare cu amanuntul obisnuita, doar modalitatea de decontare difera.
Am ramas cu impresia din descriere ca se lucreaza pe baza de comision.