avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Activitate murarupetrea

Activitate murarupetrea

Răspuns la discuția Factura neachitata de asociat
Raspuns la primul raspuns din 29 Iulie 2015, cred ca sunteti in urma cu legislatia !!! Conform NCPC prescrierile nu se mai fac din oficiu ca in vechiul CPC, ci numai la cerere si cu intimpinare cu Vanzatorul. S-a mai indreptat legea si pentru cei cinstiti !!!
In cazul prezentat de mine, in prezent sunt in litigiu si sper sa am castig de cauza 100%, intrucit mi-a cerut cifre exacte cu toate calculele pentru daune-interese si sa specific ce fel de anulare (nulitate) a CVC invoc: absoluta sau relativa ? Urmatorul termin va fi 10 Febr.2016.
Dosar pe rol: 4135/866/2015, Judecatoria Pascani-Iasi
Civil, Fond, Actiune in constatare

In anul 2003-Iunie Asociatul firmei mele a plecat cu toata familia in Canada si datorita faptului ca am fost scutiti de impozit pe profit 5 ani eram obligati sa functionam 10 ani pentru a nu plati retroactiv impozitul, dobanzile si penalitatile si la acea data mai era 1 an si jumatate pina la implinirea celor 10 ani, fapt de care am fost pacalit de acesta ca daca nu inchid firma in acest interval nu va pretentii de nici un fel referitor la patrimoniu, etc. Insa dupa ce a trecut aceasta perioada la cca 2 luni primesc un E.mail precum ca s-a rasgindit si sa impartim frateste patrimoniu firmei care consta intr-un imobil cu o vechime de peste 55 de ani si un teren de cca 1000mp de care am ramas uimit, insa m-am conformat si am cazut de acord. Am mers la Notar cu mama sa care avea o Procura generala ca sa facem actele necesare, insa Notarul ia zis Mandatarei ca Procura respectiva nu este valabila pentru aceasta procedura de impartire a patrimoniului societatii ci trebuie o Procura specifica acestei proceduri si mi-a dat o CIORNA pe care sa o transmit asociatului prin E.mail, lucru facut si confirmat, insa a trimis 3 procuri la intervale de cca 45 de zile intre ele, din care nici una neconforma la care Notarul ne-a recomandat ca o ultima varianta sa facem un Contract de v-c si fiind lipsit de prevederile legislative am cazut de acord cu aceasta varianta pe motivul ca nu voi fi supus actiunilor fiscale, fapt contrariu care l-am descoperit dupa consultarea cu Contabilul firmei, dar dupa ce semnase contractul si aducindu-i la cunostinta Notarului, a zis ca nu e nimic, ca vom face un Act aditional la Contract, fapt realizat la cca 3 saptamani de acord cu cea de a 2-a parte din contract, in care o fost pusa o suma calculata de Notar dupa vechimea imobilului, deci serioasa si nu fictiva, incheiat la data de 16 Mai 2006 cu termen scadent la data de 01.02.2007. La data de 20.02.2007 am emis si o Factura fiscala pe numele asociatului cu adresa din Canada pe care i-am inmanat-o lui Mandatara sa,
A trecut si de termenul scadent si nici pina in prezent nu a achitat acea sulta prevazuta in Actul aditional. De ce o numesc sulta pentru ca partea care a ales-o diferea de partea mea cu mult si acea suma prevazuta in acel act era tocmai diferenta de pret pentru egalizarea impartirii patrimoniului societatii.
De atunci am mai facut anumite acte intre noi prin care dintotdeauna stipulam despre aceasta Neplata si anul trecut am vazut ca fostul asociat, care s-a retras din societate cu mentiunea ca nu va avea pretentii ulterioare de nici un fel din anul 2006, prin Mandatara sa a scos acest imobil la VANZARE, care initial a zis ca il va folosi ca sediul de firma pentru produsele care le va trimite din Canada, amageala !!!. Dar pentru acest lucru obligatoriu trebuia sa faca Carte Funciara unde a fost depistat ca are aceasta creanta neachitat din anul 2007 catre firma a carui asociat a fost si ia mai mers ca la celelate unitati furnizoare de utilitati: gaze, electrica, apa, salubritate, etc. unde s-a dus numai cu Contractul de v-c initial fara Actul aditional in care era stipulat ca suma a fost platita de cumparator.
Datorita acestui fapt intimpinat la eliberarea CF s-a consultat cu avacata care il reprezinta in acest Dosar, care la pus in tema ca daca nu a achitat acea suma dupa 3 ani se prescrie in mod automat, fapt care prin prevederile NCPC nu mai este asa ci numai la cerere si prin intimpinare cu Creditorul (Vanzatorul).
De acest fapt cu prescrierea nu am stiut nici eu si nu am stiut sa vin cu Somatii de plata, respectiv cu Executare silita, ci doar cu dovedirea ca in fiecare act pe care l-am facut ulterior, asa cum arata mai sus, am stipulat aceasta neplata, acte semnate de mandatara sa, insa conform art.639, al.(1) Actul autentificat de Notarul Public reprezinta titlul executoriu, ca in cazul de fata, de asemenea si Factura fiscala conform NCF.
Am primit in data de 27 Oct.2015 o Comunicare Adresa de la Judecatoria Pascani cu obligatia de depune intimpinarea, fapt care l-am si facut, iar acum in data de 13 Ianuaire 2016 sunt citat in Proces civil, in calitate de parat, cu fostul asociat impreuna cu sotia sa , in calitate de Reclamant care cere prescrierea, crezind ca poate beneficia cu aceasta gaselnita de neplata acestei creante.
In data de 12 Decembrie 2015 am trimis Somatie de plata cu valoare si cu Confirmare de primire pe care am atasat-o in intampinare si acum am cerut conform cu prevederile NCPC prin cerere: Anularea cererii de prescriere inaintat de Reclamant; Dobndirea creantei pe cale amiabila conf.art 12 NCPC sau a art.1361 CC; Rambursarea sumei care a reprezentat actele notariale, care era de datoria Cumparatorului; Admitere Cererii Reconventionala cu rugamitea sa fie dezbatuta odata cu activitatea principala din acest litigiu si in final ANULAREA Contractului de vanzare-cumparare, respectiv cu actele aditionale cu rezerva dreptului de propietate care urmeaza dupa achitarea pretului integral prevazut in NCPC, daca prin aplicarea tuturor regulilor de intampinare refuza in mod categoric plata acestei sulte prevazuta in Actul aditional la Contract.
Intrebarea este: credeti ca voi avea castig de cauza in aceasta batalie neasteptata ? Astept confirmarea dvs. cit se poate de repede. MP


Vin prin prezentul si va comunic ca in Luna Noiembrie 2006, am facut un Proiect de fuziune la doua societati a caror Administrator eram, intrucit societatea absorbita a fost facuta prin asociere cu un coleg care in 2003 a plecat in Canada, care s-a retras din societate in 2003, legal, insa impartirea patrimoniului nu s-a efectuat atunci intrucit societatea trebuia sa mai fie in functiune inca 1 an si jumatate pentru ca fusese scutita de impozit pe profit 5 ani, si dupa aceasta perioada asociatul a inceput sa ma traga in piept. Datorita acestui fapt mi-am facut alta societate in 2005, in aceeasi locatie.
Aceasta noua societate a devenit absorbanta, iar cea veche, absorbita, fiind preluata prin fuziune incepind cu data de 01.03.2007.
Proiectul de fuziune s-a facut in Noiembrie 2006 cu situatia financiar-contabila la 30.09.2006 a ambelor societati. Datorita formalitatilor romanesti am reusit ca Actul aditional la Statutul a noii societati sa fie terminat si inregistrat la Of.Registrului Comertului la data de 20.02.2007, act prin care s-a facut transferrul de predare -primire incepind cu 01.03.2007.
Problema pentru care solicit un raspuns legal de la dvs. abia acum incepe. Deci dupa cum am aratat Proiectul de fuziune s-a facut dupa situatia finaciar-contabila la 30.09.2006, insa de atunci si pina la preluare activitatea societatii absorbita nu a incetat, ci s-au mai facut activitati si inregistrari contabile, fapt prin care problema in speta este ca s-a facut un Contract de vanzare-cumparare intre societate si fostul asociat pentru un imobil in Aprilie 2006, respectiv si un Act aditional la respectivul Contract in Mai 2006, cu scopul de a suporta societatea o parte din suma. Datorita unor neintelegeri intre cele 2 parti, cu intarziere s-a emis o Factura fiscala cu intreaga suma prevazuta in Contract si orginalul a fost inaintat catre cumparator care initial a recunoscut factura, insa plata nu a facut-o nici in ziua de azi, insa acum a inaintat Cerere de prescriere a sumei respective intrucit nu am facut demersuri de executare silita, pentru a scapa de datorie, fapt pentru care nu poate fi eliberata Cartea funciara necesara pentru vanzarea imobilului cumparat, dar neachitat. Am primit instiintare de la Judecatoria locala pentru a veni in intimpinare cu acte doveditoare.
Asa cum am aratat mai sus intrucit situatia financiara-contabila fiind facuta la 30.09.2006 la preluare nu s-a efectuat o alta situatie contabila si nu a fost preluata de societate absorbanta, fapt care l-am descoperit acum cautind acte doveditoare pentru intimpinare in ideea de a nu prescrie suma pentru debitor si de a impune plata. Cum ma pot apara daca aceasta Factura nu a fost preluata, la care fiind achitata sau nu suma respectiva, societatea avea obligatia sa plateasca TVA-ul aferent in urmatoarea luna, fapt care nu s-a intimplat.
Acum cum pot veni in intimpinare, facindu-se asemenea eroare ?
As putea sa o pun pe rol acuma ? Ce urmari ar fi? Se va plati acum TVA-ul lipsit de majorari si penalitati, sau nu.
Termenul de depunerea actelor in intimpinare este de 25 de zile calendaristice, au mai ramas 21 de zile. Ce pot face pentru a intra in legalitate ? TVA-ul se plateste la trimestru, daca o inregistrez , termenul scadent este la 25 Ianuarie 2016.
Dar daca debitorul iese in cistig de cauza, atunci ce fac ? raman si cu suma respectiva neincasata si cu o pierdere de 24% platind acest TVA.
S-ar putea inregistra dupa hotarirea judecatoreasca, dar acum cum pot dovedi ?
Este bine sa le spun adevarul, ca nu am inregistrat-o dintr-o eroare sau sa le spun ca nu am inregistratul ca sa nu platesc TVA, intrucit nu eram datori cu nimic ? presimtind ca asociatul-debitorul nu va plati aceasta suma.
S-au sa renunt la intimpinare sa las sa se prescrie, sa pot anula si eu Factura, care este inregistrata la societatea absorbita si sa ma las pagubas de aceasta suma, intrucit daca se vor aplica majorari si penalitati de intirziere la plata TVA s-ar putea sa fie mai mare suma decit cea de recuperat !!!!
Cred ca este o problema dificila, dar poate se gaseste vreo solutie de cistig.
Muraru P. Astept raspunsul si pe email.
Repunere pe rol Prescriere !
Vin prin prezentul mesaj si va fac cunoscut ca sunt chemat in judecata in calitate de prat intr-un dosar civil, prin formularea scrisa adresata Judecatoriei locale de catre fostul asociat care nu a binevoit sa achite suma prevazuta intr-un Contract de vanzare-cumparare a unui imobil din anul 2007, catre societatea unde a lucrat, solicitand Instantei de judecata Prescrierea acestei sume, motivind ca societatea nu a facut demersuri in recuperarea sumei respective.
Fostul asociat a plecat in Canada in anul 2003, s-a retras din societate cu cedarea partilor sociale, insa impartirea patrimoniului a ramas sa se faca dupa cca 18 luni cind se finaliza perioada de functionare, intrucit am beneficiat de scutire impozit pe prifit 5 ani. Dupa aceasta perioada a solicitat impartirea patrimonioului, prin procura facuta pentru mama sa-l reprezinte in tara in aceasta cauza. Am facut toate actele necesare, inclusiv Cartea funciara, pe cheltuiala societatii, le-am inaintat la Notar si urma ca cumparatorul aflat in Canada sa trimita o procura pentru mama sa ca sa-l reprezinte specific acestui caz si mi-a dat o ciorna pe care sa i-o transmit, cu termeni juridici pentru acceasta procura. A trimis 3 procuri de care nu a tinut cont de sfaturile Notarului, fiind declarate nule de Notar. In final Notarul a propus sa se faca un Contract de vanzare cumparare cu suma calculata de Notar la cel mai mic pret, imobil construit de cca 60 ani. Mama sa s-a consultat, telefonic, cu fiul sau si au cazut de acord cu aceasta varianta. Am semnat de comun acord Contractul respectiv din Aprilie 2006, am emis Factura fiscala purtatoare de TVA 24% in Februarie 2007, cu intarziere prin motivul ca nu accepta plata prevazuta in contract, predand originalul lui mama sa, mandatara.
La rugamitea mandatarei ca sa puna si societatea o parte din suma prevazuta din contract, am facut un Act aditional prin care am stipulat ca societatea este de acord sa plateasca 1/4 din suma totala, suma care deja era achitata prin TVA-ul platit la ANAF. Apoi in Mai 2007 am intocmit un PV de predare-primirea a imobilului in perfecta stare in care am stipulat ca nu a achitat suma prevazuta in actul aditional.Din acel moment nu a binevoit sa achite suma ramasa, nu a mai comunicat cu mine niciunul. Am trimis mesaje pe email de nenumerate ori fostului asociat referitoare la plata sumei din contract si a refuzat sa imi mai raspunda.
In final s-a hotarat sa vanda imobilul care intrase in posesia lui prin respectivul Contract neachitat si a fost gasit dator catre societate, la intocmirea Cartii funciare, precizind ca nu poate elibera Cartea funciara pina nu achita suma respectiva din Actul aditional la Contract. Mandatara a venit sa ii eliberez o adeverinta precum ca a achitat acea creanta pentru ca ii cere la intocmirea Cartii funciare si i-am eleberat adeverinta , dar mentionind adevarul, adica neplata, la data de 20.02.2015, ca urmare aflarii de Legea nou aparuta care prevede prescrierea dupa 3 ani, a venit cu cerere de acceptare a Prescrierei la Judecatoria Pascani. Instanta m-a instiintat ca in termende 25 de zile sa vin in Intimpinare cu acte doveditoare. Ca acte doveditoare sunt cele mentioanate mai sus, eventual si altele care mi se va cere in instanta la primul termen.
Intrebarea este: se mai poate spera sa puna pe rol Presrierea si sa-i oblige sau sa le recomande sa o faca pe cale amiabia achitarea sumei respective ???
Am facut o comanda de produse ceramice pentru instalatii electrice.
Am primit confirmarea cu desene la produsele pe care le au in fabricatia curenta si am acceptat si ca pret si din punct de vedere tipodimensional.
Am virat un avans de cca 50% din total oferta pe baza unei Facturi proforme si pentru diferenta de plata a intregii facturi am emis si trimis ramburs la livrarea marfii un BO scadent la 25 de zile, termen convenit de ambele parti, dupa care a urmat receptia marfii unde am constatat ca la un produsele de la un reper nu corespund tipodimensional cu schitele din desenele trimise anterior, neputind sa ma folosesc de aceste produse.
Am facut cunoscut prin email despre aceasta neconformitate si mi s-a raspuns telefonic ca nu se mai poate face nimic.
Acum vin cu intrebarea: pot sa fac cunoscut scris bancii la care am contul sa blocheze BO scadent la 14.09.2015 pina la rezolvarea problemei de catre furnizor ? Tin sa precizez ca pretul acestor produse reprezinta 1/3 din total factura.
Astept raspunsul si pe una din adresele mele de mail.
Vin prin prezentul si va comunic ca in 1994 am infiintat un SRL cu un asociat din aceeasi localitate, care in Iulie 2003 a plecat definitiv in Quebec - Canada. La plecare mi-a zis sa nu inchid societatea, ca am fost scutiti 5 ani de plata Impozitului pe microintreprindere, cu conditia sa functionezi 10 ani si mai era un an si jumatate pina la implinirea celor 10 ani, ca o sa-mi lase mie totul ca el are mostenire de la parinti, pe aceeasi strada si nu o sa aiba pretentii la partea lui de patrimoniu.
Dupa ce a trecut acel an si jumatate a mai lasat cca 2 luni si ma trezesc cu un email prin care imi spune ca s-a razgindit si sa fac un gard de delimitatre pentru a imparti in mod egal terenul si constructiile care aveau o vechime de cca 60 de ani.
I-am propus ca ii cumpar partea, dar nu a vrut nicicum. Am mers la Notar impreuna cu mama sa care il mandata, ca sa facem demersurile de partaj intre asociati. Notarul mi-a dat o ciorna si a zis sa ii trimit pe email aceasta ciorna ca sa faca o procura pentru a putea semna mama-sa actele respective.
A trimis 3 procuri la interval de o luna si ceva, dar nici una nu era asemanatoare cu ciorna, care era facuta in termeni juridici si atunci Notarul i-a zis lui mama-sa ca fiu-su isi bate joc de el si mi-a zis ca o sa facem un Act de vanzare-cumparare cu partea ce i se cuvine si care a acceptat-o, act de care mi-a zis de mai multe ori prin corespondenta noastra de mai inainte.
S-a facut acest act la care s-a pus un pret din Normativ tinind cont de vechimea cladirii, de 10.500 lei. In baza acestui Contract am intocmit o Factura fiscala pe numele asociatului si i-am dat-o lui mama sa (mandatara), in data de 20.02.2007.
Problema este ca nici in ziua de astazi aceasta factura nu a fost achitata.
Acum am vazut ca respectiva casa e pusa in vanzare!
Intrebarea: ce pot face in acest caz ?
Daca este vorba de judecata trebuie sa mai cheltui sume destul de mari si timp pierdut pe la Judecatorii.
I-am zis lui maica-sa de nenumarate ori sa achite aceasta factura si mi-a raspuns ca ce baiatul ei mai cumpara inca odata casa, iar el nu da niciun semn de viata.
Astept confirmarea dvs.
In anul 2006 am facut un contract de abonament la telefonia mobila " Orange
"pe numele persoanei juridice pe care o conduceam, iar in 18.09.2013 am facut Contract de cesiune nr.46225742 in calitate de Cedent de firma, pe persoana fizica in calitate de Cesionar, ramanind cu acelasi pachet ales in 2006 pe motiv ca nu se poate schimba si in continuare imi veneau Facturi de 6 - 7 milioane lei vechi, pe luna.
Am platit asa o vreme pina a vazut cineva, dupa care am mers la Agentia locala Orange si dupa o cearta buna cu ei a 2-a luna mi-a venit factura cu o zecime din pretul anterior si asa mi-a venit in continuare. Ce a fost asta ? Bataie de joc, anterior.
Dupa Contractul de cesiune am facut Act aditional nr.54932934 / 03.12.2014 la Contactul din 2006 cu acelasi pachet Cangur 9 pe care am vrut sa-l schimb ca nu-mi ajungeau minutele Nationale si iarasi mi s-a spus ca nu se poate, dar pe parcurs se va putea schimba, insa acum cind am ramas singur pe functia de conducere la firma nu imi ajung nici cum acele minute nationale si m-am trezit luna trecuta pe data de 19 cind se face reincarcarea, ca am primit minute nationale cu 50 mai putin din motive necunoscute.
Am fost la Agentia locala si de acolo mi-a dat numarul 911-15201 mentionind ca nu e de datoria lor. Am sunat la 911 si mi-a raspuns o domnisoara si nu a stiut motivul. I-am spus ca dupa ce am minute putine mi-a mai luat si din astea, eu avand de gind sa apelez la dvs. sa imi schimbati pachetul, fara a diminua din pret.
Raspunsul fiind ca refacind contractul in Decembrie 2014 s-a prelungit peste lunile care m-ai ramasese inca cu 24 de luni, fara sa ma informeze atunci, fapt pentru care nu mai pot face nici o schimbare pina la expirare celor 23 de luni ramase.
Atunci i-am zis ca reziliez Contractul si ma duc la alta retea, ca mie nu imi ajung minutele nationale luna de luna si mi-a spus ca nu pot rezilia contractul pina la finalizarea perioadei de contactat, dupa care a zis ca daca vreau sa reziliez contractul se poate face contarcost, adica sa platesc abonamentul normal pe cele 23 de luni ramase. deci se cere plata unei munci neefectuate !!!. Oare cine a putut face o Lege TCG asa de naiva ? Oare nu s-a gindit ca au venit vremurile cind ajung oamenii zi de zi de nu au ce manca, dar sa mai plateasca o asemenea prostie !!!.
Ma scuzati ca am scris o intreaga poveste, dar am ajuns in pragul disperarii la un asemena servicu. Eu lucrez de ani de zile cu Contracte de prestari servicii pentru lucrari de amploare si s-a putut aduce modificari la Contracte, din amble parti, prin Decizii scrise sau Acte aditionale si aici vin cu Legile lor timpite. Oare lor le-ar conveni cu asemenea Contracte ???
Ce pot face in asemenea situatie, nici modificare de pachet, nici reziliere de contract, ca nu stiu ce fel de Pachet mi-a atribuit atunci in 2006, pe care l-a laudat ca e cel mai bun, pentru va dau un caz real, sotia si fiica-mea nu stiu ce fel de Abonament au, ca au minute fara limita in reatea si o multimea nationale de vorbesc ca la gard zilnic, de asemena si copii pe strada si eu in citeva zile, in interes de serviciu sunt gata si e cu mult mai scump.
Multumesc anticipat !
Petrea 0744.130406
Vin prin prezentul si va rog sa ne comunicati, daca o ruda apropiata a detinut pe linga suprafata de teren, curti si casa, si o suprafata de teren a statului, lipita de terenul de propietate, timp de peste 30 de ani, care a fost inregistrata la Primarie si a platit impozitul anual, acum poate intra ca propietar de drept a acestui teren cu acte in regula ? Pana in prezent nu a fost revindicat de nimeni.
Daca DA, cui trebuie sa se adreseze si ce acte trebuie sa faca ?
Sunt administratorul unui SRL si am incheiat un Contract de prestari-servicii cu o societate pentru o lucrare cu o durata de cca 4 luni, dar la aceasta lucrare lucram 3 echipe diferite ca domeniu de activitate si nu putem lucra simultam, ci trebuie sa ne asteptam unii pe alti in mai multe etape. Pentru aceasta am angajat 2 persoane calificate in prima etapa cu durata determinata pe o luna, in care efectiv nu au lucrat decit 4 zile lucratoare. Le-am facut pontajul pe cele 4 zile lucratoare si restul le-am trecut ca zile nelucratoare si pentru a fi in legalitate am schimbat natura contractelor pe durata nedeterminata, insa acelasi fapt se va intimpla in continuare, cu pontaj cuprins intre 5 - 15 de zile pe luna.
Angajatii sunt de acord cu acest program, intrucit au si alte lucrari personale.
Intrebarea: este legal din punct de vedere al Codului muncii ?
Am transmis Revisalul la ITM, la angajare si la schimbarea naturii contractului, insa am facut scris la ITM-ul de care apartin si de cca 6 saptamani si nu am primit nici un raspuns referitor la problema aratata mai sus.
Astept confirmarea dvs.
Parintii sotiei au decedat in 2006, respectiv 2010, ramanad ca mostenitori de drept ea si un frate, care nu s-au prezentat in termen legal de dezbatere mostenire din motive necunoscute a sotiei. La insistenta fratelui sau a decis sa mearga la Notar, dar cu ideea sa iese din indiviziune in favoarea fratelui, fapt pentru care cele 2 fete - majore ale noastre nu sunt de acord cu aceasta decizie a mamei sale.
Intrebarea este : ce se poate face in acest caz ? Pot lua vreo decizie juridica copii ?
Astept raspunsul pe e.mail
Cu respect.