avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Activitate mapostolro

Activitate mapostolro

Bună ziua,
Care este procedura de obținere de la Registrul Naţional Notarial de Evidenţă a Liberalităţilor (R.N.N.E.L.) a unui document care să certifice faptul că nu există testament?
Bună ziua,
Este posibilă renunțarea expresă la moștenire, întocmită în formă autentică la notar public în străinătate?
Cum se poate face ulterior înscrierea în RNNEOS?
Mulțumesc pentru răspuns. Știu că legea privește doar latura "teoretică". Practica ne omoară.
Bună ziua,
Aș dori sa vă supun atenției un caz, cu rugămintea de a-mi spune care ar putea fi (dacă acestea există) soluțiile legale pentru rezolvare sa.
Un cetățean în vârstă de 54 de ani, în urma divorțului, revine la casa părintească.
Problema este că această conviețuire este extrem de delicată, deoarece tipul are un caracter infect, face scandal zilnic, uneori depășind nivelul de violențe verbale.
Stau mărturie sumedeniile de amenzi pe care le plătește pentru tulburarea liniștii publice, în urma plângerilor făcute de vecini sau de părinții maltratați.
Din nefericire, la propunerea de părăsire a domiciliului, venită din partea părinților săi, răspunsul este invariabil negativ.
Nu plătește chirie, nu asumă nicio obligație domestică, într-un cuvânt, atitudine de trântor violent.
Din câte am înțeles, dacă nu există un consens ferm din partea părinților, intervenția autorităților este anevoioasă, dacă nu imposibilă.
Acest consens nu există, deoarece tatăl individului, în vârstă de 80 de ani, și-a creat un gen de sindrom Stockholm, refuzând să inițieze o procedura de evacuare a "copilului" și îndurând zi de zi umilințele și injuriile fiului risipitor. Mama este cea care dorește liniștea in casă, drept pentru care, în momentele de tensiune, părăsește ea însăși domiciliul conjugal, aciuindu-se la o soră.
Întrebarea este dacă la propunerea doar a unuia dintre părinți, se poate efectua această evacuare, pe care familia o consideră benefică inclusiv pentru fiul idiot, deoarece în fața autorităților sau a altor cetățeni, are un comportament mai civilizat.
Vă mulțumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este vorba de Hotărârea judecătorească a Instanței care v-a acordat cetățenia (Registrul civil este în mod normal pe lângă o Judecătorie de Primă Instanță). Aceasta se obține de la Registrul Civil care v-a eliberat certificatul de naștere spaniol.
Asta pe de o parte. Pe de cealaltă parte, intențiile pe care le aveți cu privire la cetățenia română nu sunt de interes, deoarece conform legii spaniole, trebuie să renunțați la aceasta, România neavând tratate de dublă cetățenie cu Spania.
Faptul că dumneavoastră considerați că ați avea dublă cetățenie este o eroare. Probabil că o veți pierde pe cea spaniolă, deoarece nu ați îndeplinit cerințele legale de obținere și păstrare a acesteia.
Bună ziua,
Știe cineva daca o fată minoră (17 ani), care naște în străinătate, poate înscrie copilul fără consimțământul părinților ei, care locuiesc în România.
Precizez că tatăl nou-născutului recunoaște copilul și este major.
Mulțumesc!
Bună ziua,
Cineva ma poate lămuri dacă este posibilă obținerea pașaportului CRDS pentru un minor care a fost încredințat spre creștere și educare mamei, care evident terebuie sa ceară și ea pașaport CRDS, prin sentință definitivă și irevocabilă prin neapelare, din (atentie!) anul 2010.
La consulat i se cere consimțământul tatălui, conform Noului Cod Civil, care a intrat în vigoare DUPĂ dictarea sentinței.
Vă mulțumesc!
Bănuiam eu că nu cunoașteți sistemul SIMISC.
Deci, în momentul în care nu sunt îndeplinite condițiile de obținere ale pașaportului CRDS (lipsă dovadă domiciliu, drept ședere, etc. ) dosarul se refuză din start. Ceea ce s-a întâmplat, dacă citiți postarea inițială, este că motivul refuzului a fost cel menționat (carte de identitate în vigoare) și nu lipsa vreunui document. "Dvs. nu va calificati pentru un pasaport CRDS - cetatean roman cu domiciliul in strainatate deoarece aveti o CI valabila care atesta un domiciliu in RO. Rugam refaceti cererea pentru un pasaport simplu electronic pentru cetateni romani majori cu domiciliul in RO."
Întrebarea rămâne aceeași: care sunt acele cazuri expres prevăzute de lege?
Bună dimineața,
Probabil nu sunteți familiarizat cu SIMISC, ghișeul consular online. Din câte am văzut, nu există această opțiune de a bifa renunțarea la cartea de identitate și la domiciliul din țară, iar aspectul cu "implicit" este exact motivul postării mele inițiale.
Nu cred că este vorba de evitarea depopulării, ci de faptul că odată ce populație înscrisă în evidențele locale scade, scade de asemenea categoria localității respective. Asta poate duce la reducerea bugetelor pentru primării, etc.
Ca să nu mai vorbim de falsitatea declarării domiciliului la o adresă la care locuiești sporadic, având reședință stabilă în străinătate (pentru marea majoritate a cazurilor).
În legătură cu conversația și numărul de înregistrare, nu este nicio problemă în a demonstra refuzul abuziv din partea consulatului, deoarece acestea rămân în sistem până la soluționarea cererii sau până la ștergerea (anularea) ei de către consulat.
Revenind la subiect, conform
"Art. 26 din O.U.G. nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români
(1) Cetăţenii români au dreptul să îşi stabilească sau să îşi schimbe, în mod liber, domiciliul ori reşedinţa, cu excepţia cazurilor expres prevăzute de lege.
(2) Cetăţenii români nu pot avea în acelaşi timp decât un singur domiciliu şi/sau o singură reşedinţă. În cazul în care aceştia deţin mai multe locuinţe, îşi pot stabili domiciliul sau reşedinţa în oricare dintre ele.
"
mă interesează care sunt acele cazuri expres prevăzute de lege?
Vă mulțumesc!

Bună ziua,
Este posibilă executarea unei sentințe pronunțate în Spania, cu privire la plata unei pensii alimentare, dacă pârâtul nu s-a prezentat la proces și s-a judecat în lipsă? Deci nu i s-a dus la cunoștință nici sentința, nici ordinul de executare.
Sau este necesară mai întâi recunoașterea acesteia?