avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1210 soluții astăzi
Forum Activitate hello1987

Activitate hello1987

Buna ziua!
Am nevoie de un sfat in cazul unei persoane care a beneficiat de concediu de carantina de 10 zile in luna ianuarie 2022,dar lucreaza la aceasta firma de cca 5 luni.De la firma i se spune ca fiindca nu lucreaza de cel putin 6 luni,cum ar fi legea,trebuie sa aduca acte doveditore si de la fostul angajator,prin care sa demonstreze ca a fost asigurat 6 luni in ultimul an.
Este adevarat?Exista stipulat undeva ca nu pot fi carantinati cei care nu au beneficiat de asigurare cel putin 6 luni la acelasi angajator?Nu a fost o optiune aceasta carantina si stiam ca e obligatorie,inclusiv si pentru neasigurati,atunci cand se impune.
Adaug faptul ca a fost contact direct al unui mebru din familie pozitiv,a dus tot ce i s-a cerut de la medicul de familie catre firma si cu toate acestea i s-a spus ca firma nu stie daca il poate plati fiindca nu lucreaza de 6 luni la ei.Si chiar daca statul i-ar plati acest concediu de carantinare,ei risca sa nu isi primeasca banii inapoi fiindca nu are destule luni la acelasi loc de munca.
Ce sa le poata spune?A adus deja angajatorului concediul de la medicul de familie si o declaratie de la Dsp prin care e mentionat de ce si cat a fost carantinat.
Multumesc anticipat pentru orice raspuns!
Va multumesc mult pentru raspuns.Din pacate nu am exagerat,tonul a fost mai mult decat autoritar si agresiv,indicand chiar ca s-a interesat de adresa si locuinta fiului si ca e obligat sa vina la adresa si ora indicata de dansul,la notar.Banuiesc ca un avocat putea trimite acasa o instiintare,unde sa scrie negru pe alb ce se doreste,unde si cand,si nu sa dea 5-6 apeluri unul dupa altul.
Multumesc mult oricum pentru clarificari!Probabil ca se va alege atunci varianta notarului.Banuiesc ca si fiul va trebui reprezentat de cineva,avand in vedere ca nu stie exact ce semneaza si ce inseamna fiecare act.
Buna ziua.Situatia este in felul urmaror:batran dificil s-a internat singur la azil privat,sotia nu mai traieste de aproximativ 10 ani.Vrea sa isi vanda apartamanetul detinut,nu s-a facut pana acum nici o succesiunea.Fiindca fiul sau nu este de acord cu vanzarea acestui apartament,in caz ca tatal batran si dificil doreste sa revina acasa de la azil,batranul a angajat un avocat prin care sa il convinga pe fiu sa se faca succesiunea,si a inceput cu amenintari ca daca fiul nu este de acord,acesta va fi responsabil de plata acestei succesiuni.Deci,legal ce se poate face?Poate fiul ignora aceste amenintari din partea avocatului,au fundament legal?Fiul este la casa lui,are viata lui si nu depinde financiar de tatal sau.Tocmai de aceea,atata timp cat tatal sau mai traieste nu doreste vinderea acestui apartament in caz ca tatal sau va reveni de la azil.Dupa moartea mamei sale,fiul a propus succesiunea fiind singurul sau copil,dar tatal lui a mentionat ca el face ce vrea cu casa lui si nu e de acord.Astfel ca,situatia e ciudata fiindca tatal se grabeste cu vanzarea apartamentului(fara a stii ce planuri are cu acei bani) iar fiul doreste ca atata timp cat tatal sau mai e in viata,apartamentul sa ramana al batranului.Problema e doar cu acele amenintari din partea avocatului,cu plata succesiunii daca fiul nu e de acord.
Buna ziua!Cu 4 luni inainte de a intra in CCC nu am mai lucrat,pana atunci am fost angajata.S-a intrerupt contractul fiindca a fost pe perioada determinata si am preferat sa nu imi mai caut alt loc de munca,stiind ca oricum la scurt timp intram in CCC si beneficiam de indemnizatie.
Buna ziua! Situatia este urmatoarea,tocmai am terminat CCC, urmez o postliceala la zi si as dori sa stiu daca pot intra in somaj, sau nu indeplinesc conditiile.
Multumesc anticipat pt orice raspuns sau informatie!
Am inteles.Multumesc frumos!
Stiind ca si perioada studiilor se considera ca si vechime in munca,credeam ca se suspenda indemnizatia si e ori una,ori alta.Ori stau in Ccc acumuland vechime,ori merg la studii dar atunci nu mai primesc banii.
Va multumesc mult!
Buna ziua.
O scurta intrebare am:
Daca acum sunt in Ccc si doresc sa ma inscriu la toamna la o scoala postliceala,pot sau pierd indemnizatia?Mentionez ca am intrat in CCC de jumatate de an.
Multumesc anticipat!
Buna seara! Nelamurirea mea e urmatoarea:In luna sept voi naste,nu mai lucrez din februarie,DAR am cele 12 luni lucrate in ultimii 2 ani anterior nasterii copilului.La actele necesare pt primirea indemnizatiei,mi se cere,printre altele: copie dupa ultimul CM,copie dupa cererea inregistrata la angajator in care este specificata data de la care se solicita indemnizatia si perioada solicitarii si adeverinta eliberata de autoritatile competente( la Finante se refera,sau?!? ) sau angajator din care sa rezulte ca am realizat venituri timp de 24 de luni supuse impozitului)
Asadar,acolo unde sunt necesare acte de la angajator,eu nu voi depune nimic?Trebuie sa aduc ceva de la fostul loc de munca,de ex dovada incheierii contractului sau vreo adeverinta cu perioada lucrata la ei?
E vreo problema ca nu lucrez chiar inainte de a naste,asadar nu am concedii medicale,cereri depuse catre angajator samd?
Multumesc anticipat de raspuns!Sper sa ma fi facut inteleasa.
Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea: eu sunt angajata ca si secretara part-time la o firma.O ruda apropiata isi deschide o firma de transport marfa si are nevoie de coordonator transport,aceasta fiind o conditie pt a putea deschide firma,iar eu am atestatul si imi doresc sa il ajut,dar nu voi depunde vreo munca efectiv...ci doar trebuie sa aiba angajat un coordonator pt a putea merge inainte cu activitatea firmei sale.
Eu imi voi continua locul de munca ca si secretara dar as dori sa lucrez/colaborez,fara onorar bineinteles, la firma rudei mele pt a o putea ajuta prin ocuparea acestui post.
Ce ma intereseaza pe mine e ce fel de contract sa fac pt a nu mai fii nevoit sa plateasca pt mine toate contributiile la stat pt jobul de coordonator,fiindca oricum sunt numita doar pt a respecta condiitiile legale de functionare a firmei sale,si nu am nevoie de onorar fiind in familie,si nici nu voi presta efectiv vreo munca?Contributiile.mele sunt platite prin celalat job si de aceea as fi de un real ajutor pt ruda mea ca macar pt mine sa nu fie nevoit sa plateasca nimic!Multumesc anticipat!