avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Activitate luminita29

Activitate luminita29

Buna ziua,

Avem acest articol de la dvs foarte interesant. www.avocatnet.ro/articol_624...
La sfarsitul articolului specifica urmatoarele:Pe de altă parte, în situația în care tatăl nu îndeplinește condițiile pentru a intra în concediul de creștere sau familia este monoparentală, mama depune documentele aferente și primește și indemnizația pentru luna tatălui, în același cuantum ca și până atunci.

Am o angajata care are raspuns oficial de la AJPIS, cum ca tatal nu este eligibil de a beneficia de ICC deoarece nu are venituri supuse impozitului in Romania si ca poate ramane in indemnizatie pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.

Intrebarea mea este, contractul acesteia in cazul de fata ramane suspendat pana face mama 2 ani nu? Mai trebuie sa faca ceva ea catre angajator?

Va multumesc
Răspuns la discuția Sporuri vs Repaus saptamanal
Asta incerc si eu sa conving insa mi s-a transmis si inca se sustine acel raspuns si nu stiu cum sa mai explic altfel pentru ca stiu ca nu e corect daca se va implementa in acest fel
Buna ziua,

Va rog sa imi spuneti daca are sens afirmatia de mai jos deoarece sunt in discutii in contradictoriu si as vrea sa stiu daca cele mentionate mai jos sunt gresit interpretate sau nu:
”munca de weekend și munca în repaus săptămânal sunt două concepte distincte, dar ele pot coincide în anumite situații, în funcție de programul de lucru al angajatului și de structura săptămânii de lucru stabilită de angajator.

1. Munca de weekend

• Se referă la activitatea desfășurată în zilele de sâmbătă și duminică, indiferent dacă acestea sunt sau nu zilele de repaus săptămânal ale angajatului.
• În anumite industrii și programe de lucru, sâmbăta și duminica nu sunt considerate zile de odihnă (de exemplu, în retail, turism, sănătate, transporturi), iar angajații pot lucra în weekend fără ca acesta să fie considerat repaus săptămânal.
• Pentru munca de weekend, unele companii pot oferi un spor de weekend (de exemplu, 1%), dar acesta este opțional și nu este reglementat ca obligatoriu în Codul Muncii din România.

2. Munca în repaus săptămânal

• Repausul săptămânal este definit în legislația muncii ca fiind perioada de 48 de ore consecutive de odihnă, de obicei sâmbătă și duminică, dar poate fi stabilit și în alte zile ale săptămânii în funcție de specificul muncii (de exemplu, luni-marți pentru angajații care lucrează în weekend).
• Dacă un angajat lucrează în perioada de repaus săptămânal, legea prevede obligativitatea acordării unui spor de 100% pentru orele lucrate, deoarece se consideră că persoana lucrează în timpul destinat odihnei săptămânale.
• Dacă nu i se pot acorda 48 de ore consecutive de repaus, angajatorul este obligat să acorde timp de odihnă echivalent în alte zile.

Pot apărea ambele situații?

Da, munca de weekend și munca în repaus săptămânal pot coincide. De exemplu, dacă un angajat lucrează sâmbăta și duminica și acestea sunt zilele sale de repaus săptămânal, el va primi sporul pentru munca în repaus săptămânal (100%), și nu un spor de weekend.

În concluzie, munca de weekend și munca în repaus săptămânal sunt concepte diferite:
• Munca de weekend poate fi compensată cu un spor specific, dacă firma decide acest lucru.
• Munca în repaus săptămânal este reglementată și necesită compensare cu un spor de 100%, fiind o formă de protecție a dreptului la odihnă.”
Multumesc
Exista ceva extra pentru invatamant fata de privat?
Pot beneficia de concediu de odihna inainte de a intra in concediu prenatal? Aveti o baza legala unde reglementeaza ca am acest drept? Contabilul spune ca nu am dreptul decat dupa ce vin din concediu de maternitate sau ccc - sunt in domeniul invatamantului
Buna ziua. As vrea sa stiu daca este adevarat urmatoarea situatie. Un angajat vine dintr-o detasare (care este platita toata de angajatorul sau nu angajatorul unde s-a dus sa lucreze), in data de 5 octombrie urmand apoi in aceleasi conditii sa plece intr-o alta detasare tot in octombrie pe 20. deci exista 2 perioade de detasare in luna oct. Va rog sa imi spuneti cum se genereaza acest lucru in D112 si Saga, avand in vedere ca repet detasarile acestea sunt platite de angajatorul unde este angajat salariatul. Multumesc
Răspuns la discuția Candidati viceprimari
puteti sa imi dati si o lege sa o citesc in totalitate? Multumesc
Buna ziua, Va rog sa ma indrumati cu niste sfaturi. Actualul primar nu doreste sa intruneasca consiliul local pentru propunerea viceprimarului mai exact nu da posibilitatea candidatilor de a se propune pentru functia de viceprimar probabil avand el deja un nume pe lista. Ce pasi trebuie urmati de candidati pentru a se face corect legal totul? Multumesc
Acum 2 ani cand s-a ales reprezentantul salariatilor s-a facut negocierea CCM iar finalul acestei negocieri a fost ca nu se doreste incheierea unui CCM . Dupa acesti doi ani s-a ales alt reprezentant al salariatilor. Va rog sa imi spuneti daca este necesar iar negocierea ccm, sau la cat timp se reiau aceste negocieri.
pai diurna se acorda la delegare din ce reiese in legislatie. La detasare nu este indemnizata de detasare? Indemnizatia de detasare din ce am observat are la baza modalitatea de caculare si plafonare ca si diurna corect?