avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Activitate luminita29

Activitate luminita29

Răspuns la discuția Stabilire data incetare CIM
initial a fost demisia pusa....apoi dupa o perioada (in perioada de preaviz) s-a inteles cu angajatorul sa mai stea pana la o data ulterioara celei de finalizare a preavizului.
Răspuns la discuția Stabilire data incetare CIM
Exista vreo solutie de reglare a acestui lucru avand in vedere ca ulterior demisiei date de angajat, ambele parti angajatorul si angajatul au cazut de comun acord sa se incheie contractul la o alta data? Angajatul poate cere anularea demisiei?
Bună seara,

Dacă angajatul a depus demisia,și ulterior a stabilit cu angajatorul o data de încetare care este mai mare decât perioada de preaviz, ce se întâmplă în cazul asta? Cum se poate înceta contractul?
Buna ziua,

Avem acest articol de la dvs foarte interesant. www.avocatnet.ro/articol_624...
La sfarsitul articolului specifica urmatoarele:Pe de altă parte, în situația în care tatăl nu îndeplinește condițiile pentru a intra în concediul de creștere sau familia este monoparentală, mama depune documentele aferente și primește și indemnizația pentru luna tatălui, în același cuantum ca și până atunci.

Am o angajata care are raspuns oficial de la AJPIS, cum ca tatal nu este eligibil de a beneficia de ICC deoarece nu are venituri supuse impozitului in Romania si ca poate ramane in indemnizatie pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.

Intrebarea mea este, contractul acesteia in cazul de fata ramane suspendat pana face mama 2 ani nu? Mai trebuie sa faca ceva ea catre angajator?

Va multumesc
Răspuns la discuția Sporuri vs Repaus saptamanal
Asta incerc si eu sa conving insa mi s-a transmis si inca se sustine acel raspuns si nu stiu cum sa mai explic altfel pentru ca stiu ca nu e corect daca se va implementa in acest fel
Buna ziua,

Va rog sa imi spuneti daca are sens afirmatia de mai jos deoarece sunt in discutii in contradictoriu si as vrea sa stiu daca cele mentionate mai jos sunt gresit interpretate sau nu:
”munca de weekend și munca în repaus săptămânal sunt două concepte distincte, dar ele pot coincide în anumite situații, în funcție de programul de lucru al angajatului și de structura săptămânii de lucru stabilită de angajator.

1. Munca de weekend

• Se referă la activitatea desfășurată în zilele de sâmbătă și duminică, indiferent dacă acestea sunt sau nu zilele de repaus săptămânal ale angajatului.
• În anumite industrii și programe de lucru, sâmbăta și duminica nu sunt considerate zile de odihnă (de exemplu, în retail, turism, sănătate, transporturi), iar angajații pot lucra în weekend fără ca acesta să fie considerat repaus săptămânal.
• Pentru munca de weekend, unele companii pot oferi un spor de weekend (de exemplu, 1%), dar acesta este opțional și nu este reglementat ca obligatoriu în Codul Muncii din România.

2. Munca în repaus săptămânal

• Repausul săptămânal este definit în legislația muncii ca fiind perioada de 48 de ore consecutive de odihnă, de obicei sâmbătă și duminică, dar poate fi stabilit și în alte zile ale săptămânii în funcție de specificul muncii (de exemplu, luni-marți pentru angajații care lucrează în weekend).
• Dacă un angajat lucrează în perioada de repaus săptămânal, legea prevede obligativitatea acordării unui spor de 100% pentru orele lucrate, deoarece se consideră că persoana lucrează în timpul destinat odihnei săptămânale.
• Dacă nu i se pot acorda 48 de ore consecutive de repaus, angajatorul este obligat să acorde timp de odihnă echivalent în alte zile.

Pot apărea ambele situații?

Da, munca de weekend și munca în repaus săptămânal pot coincide. De exemplu, dacă un angajat lucrează sâmbăta și duminica și acestea sunt zilele sale de repaus săptămânal, el va primi sporul pentru munca în repaus săptămânal (100%), și nu un spor de weekend.

În concluzie, munca de weekend și munca în repaus săptămânal sunt concepte diferite:
• Munca de weekend poate fi compensată cu un spor specific, dacă firma decide acest lucru.
• Munca în repaus săptămânal este reglementată și necesită compensare cu un spor de 100%, fiind o formă de protecție a dreptului la odihnă.”
Multumesc
Exista ceva extra pentru invatamant fata de privat?
Pot beneficia de concediu de odihna inainte de a intra in concediu prenatal? Aveti o baza legala unde reglementeaza ca am acest drept? Contabilul spune ca nu am dreptul decat dupa ce vin din concediu de maternitate sau ccc - sunt in domeniul invatamantului
Buna ziua. As vrea sa stiu daca este adevarat urmatoarea situatie. Un angajat vine dintr-o detasare (care este platita toata de angajatorul sau nu angajatorul unde s-a dus sa lucreze), in data de 5 octombrie urmand apoi in aceleasi conditii sa plece intr-o alta detasare tot in octombrie pe 20. deci exista 2 perioade de detasare in luna oct. Va rog sa imi spuneti cum se genereaza acest lucru in D112 si Saga, avand in vedere ca repet detasarile acestea sunt platite de angajatorul unde este angajat salariatul. Multumesc
Răspuns la discuția Candidati viceprimari
puteti sa imi dati si o lege sa o citesc in totalitate? Multumesc