avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Activitate DamianCS

Activitate DamianCS

Vă mulțumesc frumos pentru clarificări!
Bună ziua,

Am o curiozitate legată de Concediul de Creștere a Copilului. Voi prezenta o situație concretă.

Fie cuplul EL + EA.
EL lucrează de mulți ani, nu are foarte mare relevanță.
EA a lucrat de pe 10 IULIE 2019 până în 18 DECEMBRIE 2020, când și-a dat demisia. În perioada lucrată a avut șomaj tehnic, în perioada pandemiei, cam 2 luni. Afară de aceasta a mai avut 2 zile de concediu neplătit, care a fost trecut în documente ca suspendare a contractului, pentru fiecare zi.
EA a rămas însărcinată în IANUARIE 2021 și va naște în OCTOMBRIE 2021.

Problemele:
1. Condiția ca 12 luni din ultimele 24 să fi cotizat, este întrunită, mai puțin cele 2 zile de supendare a contractului. Vor conta acele zile?
2. Cele 12 luni trebuiesc să fie continue?
3. Cele 12 luni trebuiesc să fie complete sau pot fi și părți de lună (jumătate, 15 zile etc.)?
4. Dacă la momentul nașterii nu lucrează efectiv (pentru că și-a dat demisia) dar totuși întrunește condițiile, beneficiază de CCC? În sensul că numele este de CONCEDIU, dar dacă nu lucrează efectiv, poate beneficia de el?

Vă mulțumesc din suflet!
Bună ziua!

Sunt curios de o chestie legată de concediul de creștere a copilului. Dacă soția mea are 12 luni în care a obținut venituri impozabile în ultimii 2 ani, dar acele 12 luni nu sunt complete din punct de vedere calendaristic, are dreptul la concediu de creștere a copilului sau e nevoie de 12 luni calendaristice complete?

Mulțumesc!
Bună ziua!

Am primit prin 2015 o amendă de circulație pentru neacordarea priorității unor pietoni și mi s-a suspendat și permisul pentru o lună de zile. Am plătit amenda la primăria orașului de domiciliu chiar în ziua următoare, beneficiind astfel de reducerea de 50% și am crezut că asta este totul.

Astăzi am primit acasă o somație la plata acelei amenzi cu un termen limită de 15 zile. Acum sunt confuz. Am citit pe internet cum că ar fi trebuit să trimit o copie după acea chitanță poliției, dar eu nu am știut acest lucru. Acum ce mai pot face? Pot trimite acum o copie sau trebuie să plătesc din nou. Cum ar trebui să procedez?

Mulțumesc frumos,
Sebastian.
Bună seara!

Soția mea s-a angajat recent la o firmă care nu i-a dat decât o singură posibilitate de a primi salariul și anume într-un cont BRD. Fără discuții, fără întrebări, fără comentarii. Pentru că au susținut tare și sus că au contract cu BRD și că nu va avea comisioane am decis să acceptăm. Acum, la o lună după deschiderea contului, am făcut o operațiune care speram să ne ajute și anume: ea avea în contul de BRD 4 lei, eu aveam în contul ING 296 și pentru că eu nu am comisioane la nici un fel de transfer m-am gândit să-i transfer în contul ei de BRD pentru a însuma 300 de lei pe care să-i scoatem de la bancomat (ca sumă rotundă). Ei, ghiciți ce! La orice încasare se percepe comision de 4 lei. Adică 296+4 = 300 și 300 - comision 4 lei = 296 #-o. Deci am făcut o brânză în final.

Întrebarea mea este: este legal comisionul la încasare? Mi se pare o idioțenie completă și aș vrea să știu care este baza legală.

Vă mulțumesc!
Bună seara!

Am tot auzit diverse păreri despre compensarea celor care lucrează în sărbătorile legale care sunt libere date de stat. Peste acest aspect am trecut înțelegând că angajatorii sunt obligați să dea timp liber sau spor de cel puțin 100%. Ce anume nu am înțeles și nici nu am găsit pe nicăieri este dacă angajatorul poate obliga salariatul să vină și în ce context?

Vă mulțumesc anticipat!
Răspuns la discuția Norma de venit (Bacău, 2016)
Domnul de la fisc, un vecin de-al meu chiar, zice că se cumulează. Eu aș dori să fie așa, dar nu sunt sigur la ce să mă aștept.
Am o nelămurire extrem de mare: sunt PFA în Buhuși, județul Bacău, la normă de venit, cod caen 6202 (Activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei). Norma întreagă este de 12600, iar la final sunt afișați coeficienții de majorare și de reducere a normei pentru diverse situații. Chestia pe care nu o înțeleg este că eu mă încadrez la 3 din situațiile de reducere și nu știu ce normă voi avea la final. Mă încadrez la:
20% - pentru contribuabilii care îşi desfăşoară activitatea în oraşul Buhusi
50% - pentru contribuabilii care au calitatea de salariat cu contract de muncă cu timp integral, pe bază de documente care să justifice această calitate
50% - pentru contribuabilii care au calitatea de elev sau student, pe bază de documente care sa justifice această calitate

Suma acestora este 120. Dacă scădem 100% - 120%, reiese că statul trebuie să-mi mai dea mie bani :-)))))))

Cum este până la urmă?
Se mai aude ceva despre registre?