Bună ziua,
Am încercat să cer la cresa unde este copilul înscris în program prelungit, să primesc fotografii cu mancarea ce li se serveste(mic dejun și prânz)pe grupurile de What'sup create de educatoare,însă am fost refuzat,atât de educatoare cât și de șefa unității.Este afișat doar un tabel cu meniul pe zile. De multe ori copii par "nemâncați rău " la ora 16 cand ii luam. Prânzul se servește în jur de ora 12:30.
Îmi puteți spune dacă există vreo lege sau vreun ordin în cadrul acestor unități, în baza cărora să solicit în scris să vedem porțiile de mancare sau sa ma duc cu hârtia la Directorul creselor din orașul meu? (Piatra Neamț).
Mulțumesc!
Buna ziua,
Urmeaza sa am cununia religioasa si petrecerea de dupa pe data de 13 Iunie 2020, Conform noilor modificari din anexele legii 55/2020 (nu sunt sigur de nr.legii) este permis un numar de 16 persoane la evenimente in interiorul bisericii.(dupa ce a fost un nr.de 8 persoane, apoi 16, apoi iarasi 8 si actualmente pe 25 Mai 16 persoane).
Avem de gand sa facem cununia religioasa in aer liber si implicit sa nu mai avem limitarea numarului de participanti.La fel si pentru petrecerea de dupa cununie...tot in aer liber. (cu distantare sociala, spatiu intre mese etc.)
As vrea sa stiu daca incalc vreo regula sau daca risc vreo amenda pentru organizarea unui astfel de eveniment in conditiile date.
Multumesc!
Buna ziua,
Lucrez in cadrul unei firme romane care e filiala(dupa cum spune seful)a unei companii din mai multe tari(UK, USA).Obiectul de activitate al firmei este prestarea de servicii(ghiduri audio/video)catre obiective turistice.Firma la care lucrez face service pt dispozitivele defecet trimise de la diferite muzee din Europa sau USA.Evident ca am fost impactati direct de covid-19 prin faptul ca muzeele s-au inchis si implicit nu au mai fost incasari. In acest moment, nu avem activitate si din acest motiv urmeaza sa fim disponibilizati.In aceasta situatie, este posibil sa beneficiem de somaj tehnic,fiind inclusi in categoria a doua a firmelor influentate indirect de pandemia mondiala ( cu o scadere a veniturilor > 25%) ?
Va multumesc!
Sunt angajat in cadrul unei firme cu norma intreaga de munca (8 ore). Activitatea consta in prelucrarea si validarea unor date. Este un loc de munca back office, 8h la un calculator cu 2 monitoare. Pauza acordata de angajator este de 40 minute in cadrul celor 8 ore.
Stiu ca legal se acorda 5 minute la fiecare 50 minute lucrate in fata calculatorului. Programul de contorizare a timpului este tot pe calc.si implica deschiderea unui soft care incepe contorizarea cand ajungi la munca, cand pleci in pauza (il setezi pe pauza, cand revii din pauza il schimbi pe "work mode") iar cand termini programul te delogezi din el,
Acum cateva zile am primit un e-mail de la team leaderul proiectului cu unele modificari ce par a fi abuzive. Citez din mail-ul primit :
1. ,,Pauzele trebuie respectate si indiferent ca va duceti pana la baie sau pana la magazin MEREU trebuie sa va puneti in pauza" - mersul la toaleta este inclus in acele 40 minute ? Daca am o problema si trebuie sa merg la grupul sanitar dar mi-as depasi pauza(cele 40 min) ... ce fac ?
2. "Prima pauza se va lua dupa 1.5-2 ore – vreti sa beti o cafea ? veniti mai devreme cu 15 minute" - Daca am dreptul la 5 minute de pauza dupa fiecare 50minute lucrate , de ce trebuie sa stau 2 ore pe scaun? In regulamentul de ordine intern nu este specificat ca nu am voie sa ma pun " pe pauza" si sa plec pt a-mi rezolva o problema 10-15 minute(din cele 40 minute totale). In aceste 40 minute intra si pauza de masa pt care nu este alocat un alt timp.
3." Cererile de concediu se fac din timp , dar asta nu inseamna ca obligatoriu va fi aprobata – daca nu avem raspuns in scris ; ne asiguram ca avem inainte de a pleca – Nu exista varianta nu am primit mail am crezut ca s-a aprobat (noi vom incerca sa va raspundem din timp la cererile de concediu , insa am rugamintea si la voi sa trimiteti reminder )"
In firma nu exista o programare a CO facuta la inceputul anului, desi sunt peste 50 de angajati. Eu imi trimit pe e-mailul de munca cererea scrisa pt CO catre TL cu cel putin o luna jumatate-doua si nu primesc raspuns.Iar in momentul cand se aproprie la o sapt data de intrare in CO si le reamintesc, invoca motive de genul ca este stoc mare si nu poti pleca in CO cand vrei tu...sau incep "negocieri" ca sa-ti decalezi data de plecare in CO si tertipuri de acest fel.
Acestea sunt cateva din punctele din e-mailul primit... celelalte sunt de natura ad-tiva. Acest mail a venit ca o reactie a vizitei ,,sefului mare" care a fost interpelat si bagat in sedinte de mai multi angajati nemultumiti de anumite aspecte legate de locul de munca(ore/bani pe minus din salariu; conditii proaste in sala-ventilatie putina/AC slab/curent; faptul ca esti chemat la munca si dupa 2-3-4 ore esti trimis acasa pt ca nu este stoc destul pt toata lumea ca sa munceasca iar apoi sa fi nevoit sa faci ture inegale de 10-11 ore ca sa-ti recuperezi orele "pe minus").
Ceea ce se intampla este un abuz si o intimidare din partea angajatorului ?
In momentul de fata, salariatul in cauza a fost chemat la HR unde i s-au oferit 2 "optiuni": incetarea CIM cu acordul partilor(desi salariatul nu doreste parasirea locului de munca) sau incetarea CIV probabil pe motiv disciplinar ...cele de la HR sustinand ca ar fi caz penal ..faptul ca a vatamat sau a incercat sa vatameze seful de echipa...cu toate ca "victima" purta echipament de protectie si nu a prezentat nici un document medico-legal care sa ateste lezarea sa.(s-a aruncat cu un obiect inspre sef, la nivelul picioarelor, acest purtand bocanci de munca cu bombeu metalic).
Din discutiile avute ulterior intre angajat si seful direct("victima"), seful a spus ca e obligat si trebuie sa caute nod in papura la angajati pentru a mai da afara dintre ei (ordinul conducerii).
Salariatul in cauza are o vechime de 35 de ani pe postul unde e angajat, fara nici un incident pana in prezent (nerespectarea programului, ebrietate la locul de munca sau comportament inadecvat fata de colegi sau superiori).
Este oportun ca salariatul sa faca o contestatie, in cadrul firmei, la HR in legatura cu incidentul petrecut de vreme ce el nu a primit nici o hartie in legatura cu CIV? In acest moment, salariatul a semnat/a luat la cunostinta doar avertismentul primit in urma evenimentelor.
Buna ziua,
O persoana a intrat in conflict cu seful de echipa din cadrul unei sectii.Seful a amenintat angajatul cu o penalizare(nu stiu de care , in bani sau scrisa),angajatul s-a simtit intimidat si amenintat si a aruncat cu ceva dupa seful de echipa fara a fi lovit.(exista martori, conform spuselor sefului de echipa).Angajatul nu este sigur ca erau martori in zona.Dupa acest incident, salariatul a mers la R.U./H.R. unde i s-a spus ca de maine poate sa nu mai vina la munca...fara nici un act/hartie/decizie.Salariatul a spus ca vrea sa fac contestatie si (cica) i-a fost refuzata contestatia de catre HR.
Care este solutia corecta si echitabila pentru a iesi din impas?
Salariatul nu doreste sa paraseasca locul de munca/firma. Eu l-am sfatuit sa mearga in continuare la munca, atata vreme cat nu a primit nici o decizie de incetare a CIM...nici un preaviz.
Este un abuz ? Nu ar trebui sa se infiinteze o comisie de investigare a incidentului si in urma analizei facute de aceasta sa se decida o penalizare/decizie, care ulterior ar putea fi contestata(parca era 30-40 zile perioada de contestatie)?
Este cazul sa intervina ITM-ul ?
Va multumesc!
Buna ziua,
Sunt angajat cu CIM pe per.determinata de 3 luni.Am efectuat 1 luna(calendaristica) din acest contract.As dori sa plec de la firma angajatoare.Daca imi depun demisia va trebui sa stau in preaviz 20 zile(lucratoare)...ceea ce nu ma ajuta, deoarece doresc sa imi schimb locul de munca(si domiciliul)mai repede.Este mai bine sa NU ma prezint la munca 3-4 zile consecutive("in speranta"sa-mi fie desfiintat contractul disciplinar)si astfel sa "sar"preavizul ?
(Nu am pus in calcul incetarea contractului cu acordul partilor si o posibila "negociere"a zilelor de preaviz.)
Care sunt efectele neprezentarii la locul de munca timp de cateva zile consecutive? Si cum mi-ar afecta in Revisal incheierea contractului atunci cand ma reangajez ?
Va multumesc!
Buna ziua,
Va rog sa-mi precizati care este procedura pentru "mutarea" tichetelor de masa in salariul si daca este avantajoasa pentru angajat.
Pe un exemplu concret : valorea tichetelor = 300 lei/luna(impozitul aferent tichetelor de masa, in prezent, este dedus din salariu).
Salariu net= 2000 lei.
Care este valoarea salariului net dupa acest transfer ?
Va multumesc !
Din cate stiu, ca sa ai functie de baza in cadrul unei societati trebuie sa depui o declaratie pe propria raspundere prin care iti exprimi dorinta de a avea fct de baza in acea firma.Ulterior vei fi scutit de impozitare unei valori de 300 lei din salariul brut (daca acesta nu depaseste pragul de 3000 lei).
Cu alte cuvinte, eu pot sa le transmit o cerere deducere personala si sa devin angajat cu fct de baza, si implicit , ulterior, sa pot beneficia si de tichete de masa ?
De la angajare si pana acum nu am fost intrebati de nimeni legat de deducere sau lucruri legate de aceasta.Este posibil sa am deducere personala si sa nu stiu de ea ?