avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Activitate DeliaPetrescu

Activitate DeliaPetrescu

Buna ziua, pentru o succesiune dupa sotul matusii mele (matusa mea a decedat inaintea sotului ei) mi se cere la notar actul de casatorie. Am fost la sectorul la cae s-au casatorit si au refuzat sa mi-l dea. Ce fac in acest caz? Multumesc.
Sotul matusii mele a avut doua casatorii inainte de a se insura cu matusa mea. Cum pot afla daca din casatoriile anterioare au rezultat copii? Detin actul de deces al unchiului meu si actul de nastere pe care sunt trecute numele sotiilor, datele la care au avut loc casatoriile si datele la care s-au pronuntat divorturile. Atat matusa mea, cat si sotul sunt decedati.
Buna ziua, detin o „editura“ - am pus editura intre ghilimele deoarece asiguram toate serviciile pe care le asigura o editura clasica: corectura/redactare/stilizare/paginare/realizare coperta/tiparire/distributie carti catre librarii - dar in regia autorilor. As dori sa stiu daca suntem eligibili pentru programul MINIMIS. Daca ne incadram ne puteti recomanda o firma care se ocupa de acest program? Multumesc.
Buna ziua, am o firma si un client caruia i-am eliberat o factura in anul 2017. Crezand ca e un om de buna credinta, avand si contract i-am trimis comanda inainte ca acesta sa plateasca factura. Dupa ceva timp contabilul mi-a atras atentia ca nu mi s-a platit factura. I-am tot reamintit clientului ca nu a platit factura, dar nu mai vrea sa o recunoasca. Factura nu e de valoare mare - numai 400 lei - . Cum procedez ca sa imi recuperez banii?
Buna ziua, am o editura atipica in sensul ca public carti in regia autorilor. Autorii solicita si distribuirea cartilor in librarii, in vederea vanzarii. Sa zicem ca o carte are pretul de vanzare de 10 lei. Eu am un rabat de 30% si autorul primeste 70%. Deci eu iau din cei 10 lei 3 lei si autorul 7 lei. Si citesc:
Impozitul este în cotă de 10%, aplicată asupra venitului net (venitului brut din care se deduce cota forfetară de cheltuieli, ce reprezintă 40% din venitul brut).
Baza de calcul impozit final = Venit net = Venit brut – 40%* Venit brut
Cotă impozit = 10%
Impozit = 10%*( Venit brut – 40%* Venit brut)
Cum se calculeaza?
7 lei primeste autorul
7lei x 40%=2,80 lei
7 lei- 2,80lei= 4,2 lei
4,2 lei x 10 % (impozit) = 0,42 lei impozit per exemplar de carte vanduta?
Multumesc!
Multumesc pentru raspuns.
Am rugamintea sa imi spuneti ce declaratie fiscala trebuie sa depuna autorii la circa financiara atunci cand primesc banii din drepturile de autor?
Buna ziua, am un SRL prin care tiparim carti in regia autorilor. Practic noi nu functionam ca o editura. Desi furnizam toate serviciile de editare carte exact ca o editura clasica, aceste servicii sunt platite de autori. Asta inseamna ca suntem furnizori de servicii editoriale. Autorii care tiparesc la noi nu au tiraje mari. Unii isi pun cartea in vanzare prin librarii, altii fac lansari la care isi dau cartile grauit in cea mai mare parte. Noi facem contract cu ei de cesiune neexlusiva. De exemplu un autor poate sa tipareasca 100 de exemplare si sa nu puna in vanzare decat 50 de bucati. Am autori care publica carti de copii si le dau gratuit la orfelinate etc. As dori sa stiu daca noi suntem obligati sa le oprim impozitul de 16%. In contract noi le atragem atentia ca nu oprim acest impozit si ca au obligatia ca ei sa il plateasca dupa ce incaseaza banii din vanzare de carti. Mentionez ca autorii primesc facturi pe serviciile pe care le achizitioneaza si toate serviciile se platesc prin banca. Inclusiv noi cand le dam contravaloarea pe cartile vandute le punem banii in cont. Autorii nu sunt lamuriti ce trebuie sa faca atunci cand isi platesc impozitele, nu stiu ce declaratii sa completeze. s-au dus unii dintre ei si au intrebat la ANAF - dar fiecare a primit un alt raspuns.
Buna ziua, am cateva facturi neachitate de o firma, de mai mult de un an de zile. Ma amana cu plata in fiecare luna. cum imi pot recupera banii?
Multumesc!
Buna seara,
Am urmatoarea situatie: in depozitul unei edituri care nu mai functioneaza din 2015 au ramas sute de carti care aparin unor autori care nu mai pot fi contactati. Nu mai au acelasi numar de telefon, li s-au trimis scrisori la adresele comunicate si nu au raspuns etc. Ce se intampla cu aceste carti - acestea fiind tiparite pe banii autorilor respectivi. O alta situatie autorul a fost contactat, nu mai are domiciliul in tara si refuza sa-si ridice cartile care nu s-au vandut. Peste 400 de carti pe care am fost nevoita sa le mut intr-un alt depozit, deoarece, ca fost angajat al editurii respective nu m-am indurat de cartile respective si am vrut cumva sa le „salvez“ in idee ca autorul si le va ridica la un moment dat. In momentul acesta eu am o editura si am pus acele carti in depozitul de carte in care se gasesc cartile editurii mele. Am contactat autorul pe Facebook si pur si simplu mi-a ras in nas, asa ca m-am trezit ca trebuie sa platesc depozitarea unor carti care nu imi apartin, pentru un autor cu care nu am contract. Tot eu am platit si mutarea lor. Ce pot face? Autorul nu imi mai raspunde, iar eu am adresa dintr-un sat din Romania unde nici nu stiu daca mai locuieste cineva din familia autorului respectiv. Si, chiar daca le voi trimite ma pot trezi cu ele retur.
Buna ziua,
Am o editura (SRL) si pentru partea de tehnoredactare colaborez cu un tehnoredactor cu care am incheiat contract de colaborare pe 2015. Lucrez cu acest colaborator ocazional, in functie de comenzile pe care le am. Dansul este angajat la o alta firma, iar cu mine colaboreaza ca simpla persoana fizica. Nu am oprit la sursa impozitul de 16% sau 10% pe venit.
As vrea sa stiu daca sunt obligata ca firma sa ii retin acest impozit in 2015. Si care este acesta - de 16 sau de 10%. Faptul ca ii eliberez o adeverinta prin care dansul dovedeste la Administratia financiara ca nu i-am oprit impozitul este suficient? In afara de cei 16% sau 10% ce trebuie sa ii mai retin?
Cum procedez pe 2016?
Multumesc