avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Activitate Florin-V

Activitate Florin-V

Tocmai am primit raspuns de la comisia medicala din cadrul Casei de Pensii.

Sunt doua chestiuni diferite: pensia de invaliditate pe contributie proprie si pensia de urmas pe caz de invaliditate.

Pentru pensia de invaliditate pe vechime proprie, data ivirii se refera la data la care este declarat invalid de catre comisia de expertiza. Nu se va incadra aici pentru ca la varsta lui nu are destula vechime in munca.

Pentru pensia de urmas pe caz de invaliditate data ivirii este data la care a fost diagnosticat de medicul specialist, dovedit cu acte, indiferent de momentul in care va fi declarat invalid de catre comisia de expertiza medicala. Data diagnosticului trebuie sa fie inainte de 16 ani sau inainte de 26 de ani incazul in care urmeaza studii la zi.

Concluzia pe speta de mai sus este ca NU POATE beneficia de pensie de invaliditate dupa contributia proprie, dar POATE beneficia de pensie de urmas pe caz de invaliditate.

Ca o paranteza, pensia dupa contributia proprie poate fi transformata in pensie de urmas cu conditia prezentarii la comisia de expertiza pentru a schimba data ivirii conform celor scrise mai sus. NU se pot cumula cele doua pensii si pensia de urmas nu este conditionata de pensia dupa contributia proprie.
Care sunt conditiile pentru acordarea pensiei de urmas pe caz de boala?

As dori putin ajutor cu urmatoarea speta: fratele meu a fost diagnosticat cu tulburare psihotica bipolara la varsta de 24 de ani, in timpul facultatii (anul 5). A lucrat aproximativ 4 ani, de la varsta de 32 de ani pana la varsta de 36 de ani. In momentul de fata parintii mei ar dori sa il scoata la pensie pe caz de boala, urmand ca ulterior sa poata beneficia de pensie de urmas dupa tatal meu. Intrebarea mea este daca real poate beneficia de acest drept avand in vedere ca diagnosticul de tulburare bipolara a fost pus inaintea implinirii varstei de 26 de ani, in timpul studiilor de lunga durata.

Am citit in mai multe surse:

[ link extern ] /

[ link extern ]

Se poate incadra la punctul c)? Adica:

Copiii au dreptul la pensie de urmaș:

a) până la vârsta de 16 ani;

b) dacă își continua studiile într-o forma de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani;

c) pe toată durata invalidității de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situațiile prevazute la lit. a) sau b).
Am un teren cu cadastrul si intabularea facute. Am si un plan topografic cu viza OCPI unde se mentioneaza faptul ca terenul este imprejmuit cu gard de sarma.

Pe teren am ridicat o casa pe care urmeaza sa o finalizez. In autorizatia de construire este cuprins si un gard din scandura cu fundatie de beton.

Cand se face cadastrul si intabularea pentru casa, se reface si cadastrul pentru teren avand in vedere ca s-a schimbat tipul de impejmuire? Sau topograful vine si face masuratorile doar pentru casa?
Buna ziua,

Am depus documentatia pentru obtinerea AC, iar d-na arhitecta de la primarie mi-a spus ca daca imprejmuirea va fi amplasata pe limita de proprietate, am nevoie de o declaratie notariala de la vecin cum ca este de acord.

1) Faptul ca vecinul da aceasta declaratie, il obliga la plata unei cote parte din costul imprejmuirii pe acea latura?

2) Cum este formulata acea declaratie? Vecinul declara simplu ca este de acord cu amplasarea imprejmuirii pe limita de proprietate sau, pe langa aceasta, declara ca isi va indeplini si alte obligatii? Care ar fi acestea?

Mentionez ca NU am nicio pretentie financiara sau de alta natura din partea vecinului in urma acestei declaratii. Ma intereseaza aspectele de mai sus ca sa stiu cum abordez problema in relatie cu el, deoarece si eu as fi sceptic sa dau o declaratie care pe viitor ma obliga la anumite lucruri, chiar daca cealalta persoana imi comunica verbal faptul ca nu doreste niciun fel de compensatie materiala sau de alta natura
Nu inteleg in totalitate conceptul de donatie cu scutire de raport. Stiu, sunt multe surse pe internet care explica acest lucru, dar totusi imi scapa ceva cand ajung la partea care se refera la atingerea rezervei succesorale. As ruga pe cineva sa imi explice "babeste" pe exemplul de mai jos.

Se da o familie formata din doi soti - S1, S2 - si doi copii - C1, C2. S1 si S2 au in proprietate un teren, un apartament si o casa la tara. La un moment dat, doneaza cu scutire de raport terenul lui C1. Dupa decesul lui S1, cand se face succesiunea, S2, C1 si C2, vor imparti apartamentul si casa la tara in acest fel: S2, 1/2 + 1/3; C1, 1/3; C2, 1/3?

Adica, C1 este favorizat in raport cu S2 si C2, pentru ca a primit anterior drept donatie terenul. In acest caz se considera ca s-a atins rezerva succesorala a lui S2 si C2 si se readuce terenul in discutie? Daca da, in ce situatie nu s-ar intampla acest lucru?
Buna seara, am cumparat anul trecut un teren pe care intentionez ca anul urmator sa construiesc o casa. Vecinul de langa a avut pana in vara aceasta un gratar, chiar langa gardul limita de proprietate. De curand a incorporat gratarul intr-un foisor, iar cosul de fum, in forma de "L", are gura orientata catre terenul meu, la o inaltime nu mai mare de 3 metri. Am incercat sa il rog sa isi inalte cosul si sa nu mai fie orientat catre proprietatea mea, dar am primi raspunsul ca el nu vede nicio problema.

Avand in vedere ca amiabil se pare ca sunt unele dificultati, care sunt caile de atac legale pe care le pot utiliza pentru a rezolva problema?
Impreuna cu sotia ne confruntam cu urmatoarea situatie: momentan locuim intr-un apartament ANL. Anul trecut am cumparat un teren unde pe viitor intentionam sa construim, dar pentru a nu ne asuma niciun risc cu privire la criteriile de eligibilitate pentru ANL, am decis achizitionarea terenului pe numele tatalui meu, urmand sa il trecem pe numele nostru dupa terminarea constructiei.

Eu mai am un frate, asadar care ar fi cea mai buna solutie din punctul de vedere al costurilor (care dorim sa fie minime) ca sa trecem terenul pe numele meu si al sotiei, dar in acelasi timp sa fie nediscutabila din punct de vedere succesoral? Adica as dori sa evitam orice discutie viitoare intre noi si fratele meu cu privire la drepturile de proprietate asupra terenului si al constructiei de pe el.