Bună ziua!
Am construit o casă cu ajutorul financiar al mamei, ajutor pe care nu îl pot dovedi prin acte. În prezent casa se află în curs de întabulare doar pe numele meu. Are două apartamente complet separate, însă întabularea se va realiza ca o singură casă, nedezmembrată. Într-un apartament locuieşte mama, în celălalt locuiesc eu împreună cu fiul meu minor şi tatăl lui, cu care nu sunt căsătorită.
Mă aflu înaintea unei intervenţii chirurgicale, şi aş dori să aflu cum pot să mă asigur că dacă se intâmplă ceva neprevăut cu mine, ulterior mama nu poate fi evacuată din casă - ea ne având drept de proprietate. Ar ajunge o declaraţie de mână, sub semnătură privată că doresc ca mama să locuiască acolo până la sfârşitul vieţii ei? Trebuie autentificată la notar?
Mulţumesc!
Bună ziua!
vă cer sfatul pentru o situaţie aparte...
Am un băiat de 4 ani, pe care îl cresc împreună cu tatăl său, tată care a renunţat la serviciul pe care îl avea în localitatea în care îşi are domiciliul şi s-a mutat la noi în momentul în care copilul a împlinit 2 ani şi eu mi-am reluat serviciul. De când a venit, nu şi-a căutat niciun serviciu, nu are venituri - locuim într-un oraş în care găsirea unui loc de muncă nu constituie o problemă. Motivul invocat de el este că băiatul trebuie să mai crească, însă acesta frecventează grădiniţa şi anul trecut a fost la creşă. Am organizat timpul astfel încât eu îl duc şi îl iau. Mama ne găteşte, ea locuind în apartamentul de la parter. Mai spune că lucrează şi el acasă, însă eu nu vreau să recunosc: supraveghează firma şi muncitorii care mi-au construit o casă - însă lucrările au fost finalizate în primăvara anului 2018, taie lemne pentru şemineul pe care l-am folosit iarna, spală rufe cu maşina de spălat, apoi le întinde, etc.
Nu contribuie la plata facturilor sau a oricăror cheltuieli legate de familie, casă, ori grădiniţă.
I-am cerut de multe ori să se angajeze ne fiind un model bun pentru fiul nostru, care ştie că tatăl său stă acasă..., i-am cerut să împărţim cheltuielile, însă evită discuţiile,
Singurul lucru pe care îl pot aprecia este că se joacă mult cu băiatul.
Ce mă sfatuiţi să fac?
Ce aş putea face din punct de vedere legal să îl determin să îşi caute un serviciu?
Mulţumesc!
Va multumesc pentru raspuns si doresc totodata sa va intreb carei institutii trebuie sa ne adresam pentru a cere iesirea din indiviziune si notarea prin accesiune imobiliara - notarului sau trebuie sa se realizeze prin instanta?
Detin impreuna cu fratele meu o proprietate teren mostenita de la parinti in cota de 1/2. Pe acest teren s-a emis o autorizatie de construire pe numele ambilor, caci primaria nu a acceptat declaratie de la notar prin care sa reiasa ca celalalt coproprietar este de acord cu construirea.
Intrebarea mea este ce putem face in prezent ca aceasta constructie sa fie intabulata doar pe numele celui care contribuie financiar la construire (si nu cu costuri dublate in sensul ca sa se intabuleze pe numele ambilor, ulterior sa se faca partaj - solutie data de primarie), in conditiile in care recent primaria a interzis prin certificat de urbanism dezmembrarea terenului in 2 parti egale, si la cadastru ni s-a spus ca se va intabula automat pe numele ambilor proprietari din moment ce autorizatia este emisa in asa fel.
Va multumesc!
Situaţia lui este ciudată, întrucât pare că se ascunde. Iese foarte rar din casă, de regulă seara, nu are vizitatori, stă cu jaluzelele trase şi seara nu prea face lumină în casă.
Bună ziua!
Doresc să întreb dacă un cetăţean american, care locuieşte în casa părinţilor săi decedaţi de cca 10 ani, fără a avea buletin aici sau viză de flotant şi care se legitimează doar cu paşaportul se consideră că locuieşte cu forme legale sau nu. Menţionez că a plecat în America după revoluţie şi s-a reîntors de cca 10 ani.
Mulţumesc!
Bună ziua!
Apartamentul vecinului nostru este la etajul casei, noi locuim la parter, fiecare fiind proprietar pe partea lui. Avem împreună şi părţi comune indivize (accesul spre apartamente: holul, casa scării, curtea). Pentru a înfiinţa o firmă (birouri) în apartamentul nostru trebuie să obţinem schimbarea de destinaţie a locuinţei, pentru care avem nevoie de acordul vecinului. Problema noastră este că vecinul nu vrea sau nu poate să ne dea acest acord întrucât este cetăţean american, nu are viză de flotant, nici buletin în România (pretutindeni se legitimează cu paşaportul), nu are succesiunea făcută după părinţii lui decedaţi în anul 2009, trăieşte aici ca şi când s-ar ascunde de cineva. Locuieşte în aceste condiţii de aproximativ 10 ani.
Aş dori să aflu dacă locuieşte cu forme legale în această situaţie, dacă este în măsură să ne dea acordul pentru schimbarea de destinaţie în situaţia în care nu are acte de proprietate, şi ce posibilităţi avem pentru a înfiinţa firma dacă nu putem obţine acest acord.
Vă mulţumesc!
Bună seara!
Suntem doi coproprietari pe un apartament. Este posibil din punct de vedere legal să fac pentru o terţă persoană mutaţie pe acest apartament (fără ştirea respectiv acordul celuilalt proprietar)? Mutaţie în sensul şă se emită carte de identitate pentru terţ iar la domiciliu (permanent) să se treacă adresa apartamentului în cauză. Şi dacă totuşi se face acest lucru care sunt consecinţele din punct de vedere legal, care sunt riscurile, mă poate obliga coproprietarul să anulez mutaţia?
Vă mulţumesc!
Mulţumesc pentru răspuns. Înţelegem prin amenajare adăugarea unei băi - cu toate instalaţiile necesare - în incinta unei camere care permite acest lucru fiind foarte spaţioasă. Canalizarea se poate realiza în incinta unei camere din subsol, care este tot în proprietatea noastră, însă direcţionarea ţevilor către canalizarea stradală traversează curtea care este comună, în indiviziune. Ne interesează aceste lucruri pentru că vecinul ne-a spus că el nu este de acord cu schimbarea destinaţiei locuintei în spaţiu comercial şi că nu ne va da acordul. Menţionez că pentru a folosi baia/wc trebuie sa traversăm holul comun, ceea ce este cam jenant.