Buna dimineata,
Va scriu in legatura cu situatia in care ma aflu in present in speranta ca dreptatea este de partea mea,a parintelui:
- anul trecut am primit preaviz de concediere pt motive ce nu tin de persoana mea(parte a unui proces de concediere colectiva)
- in timp ce eram in preaviz am intrat in CCC pana la implinirea varstei de 2ani a copilului meu
- acum urmeaza sa reiau activitatea si am facut cerere de suspend are a preavizului pentru cele 6 luni de-a lungul carora este protejat price parinte care, revine din acest tip de concediu (art 25 oug 111/2010) sugerand faptul ca indiferent de faptul ca postul meu a fost desfiintat inainte de a intra in CCC,abgajatorul are obligatia de a ma reincadra pe un alt post
- raspunsul primit a fost:"potrivit prevederilor oug 111/2010 art. 25 alin. 2 este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu salariatei/salariatului care se afla,dupa Caz, in CCC...". Dat fiind faptul ca incetarea raporturilor mele de munca a fost hotarata anterior intrarii mele in ccc,nu as fi acoperit de aceste prevederi.
- mai mult decat atat,angajatorul are personal care beneficiaza pe langa salariu si de pensie de la stat, iar parintii cu copii in intretinere sunt concediati
- contractul colectiv de munca la nivel de sindicat prevede faptul ca salariatii cu copii in intretinere vor fi disponibilizati ultimii
Imi puteti spune,va rog, daca intr-adevar faptul ca la intrarea in CCC eram deja in preaviz este mai important/puternic(nu stiu exact terminologia) decat prevederile art 25 potrivit carora la intoarcerea din CCC ar trebui sa fiu protejat pentru 6 luni?
De asemenea m-ar ajuta foarte mult daca mi-ati putea spune CE pasi trebuie urmati dupa scurgerea perioadei de preaviz si primirea deciziei de incetare a com (in cazul in care legea ma protejeaza).
4. Am depus doua cereri prin care am solicitat atat Sindicatului, cat si conducerii companiei modificarea articolului din CCM cu privire la numarul salariilor compansatorii in cazul concedierilor colective. Cum ma pot asigura ca acest aspect va fi inclus pe agenda in discutiile ce vor avea loc?
Problema este ca aceste negocieri nu sunt in interesul angajatilor, si ca in realitate nu au loc. As vrea ca modificarea solicitata de mine sa fie inclusa macar pe lista punctelor in discutie - la o discutie cu dr Sindicatului mi s-au dat raspunsuri evazive, iar in momentul in care am rugat colega sa le formuleze in scris nu s-a petrecut nimic. Toata lumea incearca sa musamalizeze acest proces si as vrea sa ma asigur ca negocierile vor avea loc in realitate si ca interesele angajatilor vor fi aparate de catre sindicat (nu ca de obicei cand ambele parti inchid ochii din pacate iar cei concediati nu se aleg cu nimic).
5. Cum pot sa pocedez astfel incat sa pot participa la negocieri ca reprezentant al angajatilor? Pot formula o cerere scrisa catre Sindicat in care sa solicit participarea la negocieri? Daca da, in calitate de ce?
Buna seara,
Compania la care sunt angajat are un contract colectiv de munca (CCM) care nu a mai fost modificat in ultimii doi ani. M-am adresat sindicatului (la care cotizez de cand am fost angajat) in ideea initierii negocierii CCM data fiind situatia actuala: la fiecare 6 luni au loc concedieri colective si 60 de persoane raman fara job primind in schimb un singur salariu compensatoriu. Desi am facut doua cereri de initiere adresate atat conducerii companiei cat si sindicatului, nimeni nu a trimis nici un raspuns si au trecut mai mult de 30 de zile de la fiecare din cereri. De regula "negocierile" au loc cu usile inchise, angajatilor li se pun sub nas niste "informari" cu noile modificari si toata lumea semneaza nestiind ca acestea pot fi contestate si semnatura reprezinta acceptul unei forme dorite de catre conducere, forma care este trimisa ulterior catre ITM.
As vrea sa stiu:
1. pot participa sau solicita participarea la aceste "negocieri"?
2. poate fi sesizat vreun organ cu privire la faptul ca nu mi se raspunde la cererea de initiere a negocierilor?
3. Cum pot urmari procesul de negociere (in cazul in care acesta va avea loc)? am dreptul la asa ceva?
4. Cum ma pot asigura de faptul ca CCM va fi pe lista propusa de catre sindicat?
Buna ziua,
As avea urmatoarea intrebare: exista vreo lege care sa reglementeze obligatiile locatarilor unui bloc? Suntem in urmatoarea situatie: am achizitionat un apartament intr-un bloc locuit, nu locuim in apartamentul cu pricina momentan si ne intrebam care sunt obligatiile noastre financiare in momentul de fata? Costurile comune sunt: gunoiul, curatenia si liftul.
este normal sa platim integralk astfel de cheltuieli desi nu ducem gunoi, nu folosim liftul, nu facem mizerie nelocuind acolo? nu e normal sa platim eventual pe jumatate pentru astfel de servicii?
Buna ziua,
as avea 2 intrebari:
1. postul poate fi desfiintat inainte de scurgerea perioadei de preaviz?
2. daca postul a fost desfiintat in timpul preavizului, intretimp intrat in CCC la intoarcerea din acest tip de concediu nu mai pot beneficia de cele 6 luni in care angajatorul nu poate dispune concedierea mea?
din text inteleg ca interdictia se aplica doar celor in plata stimulentului. nu regasesc nicaieri faptul ca cei ce nu au optat pt plata stimulentului pot beneficia de acest drept. in locul meu ramane sotia in CCC, eu revin la munca.
Buna ziua,
As dori sa stiu daca angajatorul poate dispune concedierea unui angajat dupa intoarcerea acestuia din concediu crestere copil (CCC).
am vazut ca legea interzice concedierea in primele 6 luni de la revenirea din CCC in cazul in care angajatul este in plata stimulentului de insertie. Daca nu ma aflu in aceasta situatie (nu primesc stimulent) pot beneficia de aceleasi drepturi sau exista undeva stipulat ceva similar?