avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Activitate stevieosaurus

Activitate stevieosaurus

Dreptul consumatorului de actualizare al prețului comenzii depuse/livrate:

Știu că în SUA există lege de protecție a consumatorului, unde dacă produsul comandat scade în preț (în magazinul vânzătorului de la care ai comandat), în termen de 30 de zile de la achiziția acestuia, ai dreptul ca și cumpărător să îi ceri diferența de preț dintre suma plătită la achiziție și prețul actual.

Există în România o lege asemănătoare? Caz concret: am depus o comandă pe un site - aceștia mă sună să îmi spună că nu îl au pe stoc, mi-l comandă și îmi vine în 7 zile. Între timp prețul produsului respectiv scade pe site-u vânzătorului, acesta încă ne fiind livrat. Dacă mă trezesc la livrare cu prețul vechi, pot invoca orice argument legislativ?
Mulțumesc Albert pentru veste :) dar nu asta am întrebat.
Dacă va exista un mandat, evident mă voi supune. Vorbim acum de drepturile unui cetățean fără cazier care respectă legea și care doar vrea să se protejeze legal de incompetența celor care adminsitrează așa de bine momentan sistemul de pensii, cel medical, CFR-ul, traficul și drumurile. Ca idee:

- dacă la un moment dat sunt forțat de către un organ să deblochez telefonul, cel puțin: 1. știu că mi-a fost deblocat, plus 2. pot contesta legal dovezile (dacă vor exista) prin modul abuziv și ilegal în care au fost obținute.
- dacă ai iPhone într-adevăr, amprenta ta este încărcată pe serverele Apple, unde ți-o autorizează/stochează. Pe Android nu, cel puțin nu momentan, tot procesul are loc pe telefonul tău. Nu e ca și cum ai purta amprenta pe frunte.

Să presupunem totuși că am încredere TOTALĂ în guvernul meu socialist-popritorist-pilul2naționalizator, însă vreau să mă protejez de funcționarii ALTOR state cât și corporații cu care lucrează acestea în a-mi accesa dispozitivele fără acordul sau cunoștința mea.
Dacă mi-au fost accesate datele cum zici tu legal, măcar știu, și mă pot adapta corespunzător.

Întrebarea era ce posibilități legale de refuz/ocolire a amprentării (respectiv a scanării irisului, în viitorul apropiat) am la eliberaera/cererea de pașapoarte?
Am găsit ceva forumuri unde o mână de habotnici protestează acest lucru, pe motiv că cipul RFID e semnul diavolului, dar nu văd niciunde (la pașapoarte) să fie o clauză religioasă în acest sens. La cărți de identitate există.
Mulțumesc de link-uri Ionut, dar nu scrie nimic nou în acestea. Primul link este exact același cu care l-am dat eu în întrebare, iar al doilea e un PDF care repetă același lucru.
Eu caut o metodă de a ocoli obligativitatea scanării amprentelor pentru eliberarea unui pașaport, ca drept fundamental prevăzut în constituție, articolul 25.
Lucrez în domeniul IT. Orice dispozitiv poate fi "spart", hack-uit, orice sistem penetrat, dacă ai destul timp. La fel cum nu există un geam pururea anti-glonț, aceste metode de protecție îți oferă doar timp vital pentru a te apăra, proteja, întări sistemul, schimba securitatea, a te retrage din fața unuei tentative.

Pe scurt, e vorba de accesul ușor și instant la datele tale personale, intimitatea și activitatea ta, și care eu nu doresc să i le facilitez benevol unui guvern străin, corporații și nici PSD-ului. Și nu, nu există modalitate de a-ți lua amprenta completă decât forțat.
Amprentele PARȚIALE nu ajută la nimic, dacă nu au deja în baza de date deja scanată amprenta completă. Totodată, cu cât mai puține amprente au în sistem, cu atât mai mari sunt șansele ca cei înregistrați să fie acuzați pe nedrept în baza amprentelor (parțiale) ale altora, având în vedere că acestea NU SUNT UNICE. Posibil chiar că un urs koala să aibă amprente identice cu ale tale: www.livescience.com/14007-koalas-human-fingerprints.html

Dacă tu însuți ai crede că e așa de ușor și că nu contează, hai lasă-ți mobilul și cărțile de credit în parc, vii a 2-a zi după ele. Pun pariu că totuși ți-ai pus protecție la acestea, așa că hai să lăsăm aberațiile și lasă pe cei care chiar au ceva util de contribuit să răspundă la ce am întrebat.
La eliberarea cărții de identitate "electronice" (buletin cu cip) am înțeles că legea permite refuzul scanării amprentelor din motive religioase. La pașapoarte e posibil refuzul asemănător al amprentării, și totuși să fie acceptată cererea de eliberare pașaport simplu "electronic"?

Pe site-ul MAI scrie că dacă nu se văd bine amprentele, cum ar fi datorită unor leziuni, procedura se poate omite și totuși elibera pașaportul simplu "electronic": www.pasapoarte.mai.gov.ro/indexActe1.html

Nu sunt nici foarte religios și nici conspiraționist, am însă o imensă problemă ca TOATE GUVERNELE lumii (și diverse corporații cu care lucrează și vor lucra pe viitor acestea) să aibă oricând acces instant și ușor la deblocarea telefonului, laptopurilor, seif-urilor mele securizate prin amprentă, de acum începând și până la sfârșitul vieții mele, chiar și după.
Din câte știu libera circulație este un drept protejat prin constituție și nu poate fi condiționat sau îngrădit în niciun fel. Apropo, GDPR-ul nu se aplică la fel preluării de amprente de către instituții? Există date mai personale ca cele biometrice? Sau se aplică doar firmelor private, nu și instituțiilor de stat?
Nu am nicio problemă să mă afișez astfel în port musulman/yamaka/ras pe cap la ghișeul pașapoarte motivându-mi refuzul prin (orice) religie, dacă deja un simplu refuz și constiuția nu ajung în acest scop. Alternativa ar fi să îmi ard toate amprentele cu câteva zile înainte de depunerea cererii, acestea urmând să se refacă în câteva luni. Sugestii?
M-am trezit cu doua politiste de la Mediu un fata usii cerându-mi sa ma legitimez, ca fiind acuzat de catre unul din vecini ca as fi taiat un tufis (proprietate privata, curte comuna). Erau deja cu amenda în mână, numai datele mele le trebuiau. Fără dovezi, fără investigație.
Le-am raspuns ca sunt dispus sa le raspund in scris, Au plecat spunand ca imi dau amenda pentru nelegitimare. Stiu ca nu au datele mele, întrebarea mea:
- ca agenti de mediu, au dreptul sa ma oblige a ma legitima (sub amenințarea unei amenzi) în priopria-mi locuinta, inclusiv ele aflandu-se pe proprietate privata?
- au cum sa îmi adreseze o amendă dacă nu au datele mele, doar numele și prenumele aflate de la vecinul răutăcios?
Multumesc. Si considerati ca se vor implica? Ce pot sa ii faca?
Problema: Proprietar, locuiesc la parter, cu intrare din curtea comună (casă cu multipli locatari). Vecinii care sunt chiriași (la stat) își expediază câinele să-și facă nevoile în curtea comună, nu curăță după acesta.
Orice rugăminte adresată lor în acest aspect a eșuat. Mirosul este insuportabil, nu poți păși niciunde în iarbă încât să nu calci în rahat proaspăt și uscat.

Întrebare: există o cale legală, civilizată de a implica vreo instituție în rezlvarea acestei probleme? Vreo instituție de igienă? Practic clădirea și curtea comună sunt proprietatea Primăriei, la care respectivii sunt chiriași. Am și poze cu câinele "în acțiune" fix în fața ușii mele.

Dacă nu, există o cale pașnică, semicivilizată de a le înapoia cele lăsate în curte astfel încât să nu fie încălcată legea? Evident nu vreau să fac rău nimănui, iubesc animalele, doar vreau să responsabilizez părțile.
Răspuns la discuția Inlaturare stalpi telefon
Mulțumesc, ma voi interesa a cui este.
Răspuns la discuția Montare copertină deasupra ușii
Mă interesa mai mult ce zice legea din ziua de azi legat de această modificare aplicată fațadei imobilului?