avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Activitate andravenache

Activitate andravenache

O cunostinta sta intr-un bloc turn. Un vecin de deasupra lui are balconul inchis, iar langa balconul vecinului si-au facut cuib niste porumbei (scot pui in fiecare an). De la acesti porumbei ajunge mizerie pe geamul cunostintei si o deranjeaza. Vecinul are fereastra fixa pe partea aceea (nu se deschide geamul) si nu este de acord sa permita sa i se scoata geamul pentru a goni porumbei si astupa cuibul. Exista vreo posibiltate ca vecinul sa fie obligat sa coopereze? Sau, daca nu coopereaza, se poate chema o echipa de alpinisti si obligat vecinul sa suporte cheltuielile?
OK. Dar cum?
Inchei pur si simplu contrat pentru 20 de ore pe saptamana cu program:
luni-joi de la 18-21
duminica de la 9-17
si facem foaie de pontaj? Si daca intr-o zi de luni-joi plec la ora 20 sau duminica nu vin deloc, trebuie sa am vreo motivare sau vreo cerere de concediu fara plata? Sau cum fac sa fim ok?
Răspuns la discuția Contributie pilon II pensie
Din cunostintele mele pot fi trei motive legitime pentru care nu contribuiti la pilonul II:
- Nu faceti parte dintre cei ce au obligatia sa contribuie (aveti o varsta mai inaintata si este optional pentru dvs.) si nu ati optat niciodata pentru acest lucru.
- Ati optat la un moment dat sa nu mai contribuiti (stiu ca acum exista si varianta sa alegi ca toata contributia sa se duca la fondul casei de pensii).
- Sau lucrati intr-un domeniu ce are anumite facilitati fiscale legate salariu. De exemplu in constructii si agricultura, vi se trag mai putini bani pentru pensie (vi se trage doar ceea ce merge la casa de pensii) iar ceea ce ar fi mers la pilonul II va raman in buzunar.
Posibil sa fie si alte motive pe care eu nu le cunosc. De asemenea nu cunosc situatia dvs. concreta. Daca raspunsul meu nu se potriveste, sper sa primiti un raspuns care sa va ajute!
Exista posibilitatea sa ma angajez (ca al doilea job) cu program part-time variabil? Daca da, cum?

In ultimele 3 luni, firma la care lucrez de aproape 14 ani a mers foarte foarte prost (conturi blocate, salarii mult intarziate, lipsa comenzi - deci perspective de a nu se putea plati salariile pe viitor si chiar de a se inchide firma). Din acest motiv (combinat si cu altele - precum dezinteresul sefului fata de firma de cand a implinit varsta de pensionare si repetatele lui afirmatii din ultimul an "o sa inchid firma") am inceput de vreo luna sa imi caut loc de munca. Si se pare ca am sanse mari ca saptamana viitoare sa primesc o oferta pentru un job si acea oferta sa fie foarte avantajoasa pentru mine. Probabil ca o voi accepta.

Insa intre timp, se pare ca isi revine si firma la care lucrez in prezent. Ba chiar ne-a venit destul de mult de lucru. Daca eu as pleca azi (evident nu plec azi, ca o sa ii dau preaviz, dar zic asa, ca exemplu) l-as incurca mult pe seful meu, caci fiind mult de lucru e greu sa gasesti pe cineva sa faca ce fac eu de 14 ani (deci le stiu pe de rost) si in ritm sustinut. Preavizul, din cate stiu eu, este de 20 de zile lucratoare (deci cam o luna) si nu stiu daca reuseste el sa gaseasca pe cineva si sa si instruiasca intr-o luna. Plus ca in august era programata o saptamana de concediu (cand se inchide toata firma - pentru ca suntem o firma mica si lipsa oricarui angajat incapaciteaza si pe ceilalti; intotdeauna ne luam concediu de odihna toti deodata).

In aceste conditii, pentru ca totusi tin la seful si colegii mei (lucram de aproape 14 ani impreuna, putem zice, in anumite privinte, ca suntem ca o familie), ma gandeam la solutii ca sa nu ii las chiar in pom. Si una dintre solutii la care m-am gandit ar fi ca poate, un timp (pana imi gaseste un inlocuitor si il instruieste), as putea sa lucrez in paralel la ambele firme astfel:
- la noua firma program full-time
- la cea de la care plec, part-time, in functie de nevoie (Adica daca au mult de lucru, poate as veni 2-3 ore pe zi de luni pana joi si duminica 6-8 ore; iar daca nu au asa de mult de lucru, as veni poate numai vreo 2 ore de luni pana joi. Iar plata sa fie in functie de numarul de ore lucrate in acea luna.) Exista posibilitatea sa fac un astfel de contract? (Eu pana acum am avut doar job-uri full-time si nu cunosc alte variante, dar ma gandesc ca poate nu sunt prima care are aceasta nevoie si poate exista deja solutii pentru asa ceva.)

Astept cu interes solutii si variante. Multumesc.
Lucrez la o firma mica (suntem doi angajati: eu si seful meu).

De vreo 2 luni (aprilie, mai) activitatea s-a redus drastic si in iunie (a treia luna) nu pare sa se imbunatateasca. Desi trebuia sa imi fie platit deja salariu pe mai, inca nu l-am incasat integral din lipsa de fonduri, iar conturile firmei sunt blocate pentru ne-plata TVA-ului. Seful meu este plecat in concediu, insa ma tem ca atunci cand se va intoarce va inchide firma.

Am rugamintea sa imi spuneti ce trebuie sa stiu despre aceasta situatie pentru ca sa nu raman cu bani de salariu ne-incasati (si asa am salariu destul de mic, nu imi permit sa am pierderi) si, de asemenea, sa pot sa iau ajutorul de somaj. Poate sunt lucruri la care trebuie sa fiu atenta atunci cand seful meu ma va instiinta cu privire la inchiderea firmei (si, implicit, pierderea locului meu de munca)? Poate trebuie sa fac eu vreo cerere speciala? - Am cautat pe internet informatii, dar nu prea am reusit sa le inteleg. Majoritatea vorbesc despre pasii pe care trebuie sa ii faca angajatorul ca sa inchida firma, dar nu dau sfaturi angajatului referitor la ce are de facut.

Am citit ceva despre Fondul de garantare al salariilor, dar nu am inteles nici ce este acest fond, nici daca toti angajatorii contribuie (obligatoriu) la el sau este alegerea lor personala, nici daca banii pe care angajatorul mi-i datoreaza dar nu mi-i poate plati sunt achitati automat din acest fond sau trebuie sa depun eu o cerere in acest sens, si daca trebuie sa depun o cerere, atunci cum, unde si cand.

Inca o intrebare; In afara de ajutorul de somaj (care este EXTREM de mic), mai exista si alte surse de ajutor la care as putea apela pana imi gasesc un nou loc de munca?

Orice sfaturi sunt bine-venite. Multumesc.
Firma la care lucrez a trimis unor clienti coletele cu plata ramburs. Clientii si-au primit coletele (evident, au platit banii la curier), dar curierul nu ne-a mai adus banii. Cel mai vechi colet a fost expediat in iulie 2022.

Le-am trimis o groaza de mail-uri, seful meu a vorbit cu seful lor local, iar ei ne-au raspuns de vreo doua ori ca trec printr-o situatie dificila acum si sa ne recuperam banii din transporturi (adica sa trimitem coletele cu plata la expeditor si sa re-facturam transportul, iar cand cei de la curierat ne factureaza, sa nu mai achitam factura, ci sa se scada din valoarea rambursurilor).

Le-am explicat ca acest lucru nu este posibil din doua motive:
- Unii clienti au contract cu preturi mai avantajoase decat avem noi si nu accepta sa le facturam noi transportul.
- Si, mai grav, marea majoritate a clientilor carora pana acum le trimiteam prin aceasta firma de curierat, au solicitat sa le trimitem prin alta firma din cauza ca s-au inchis sucursale in localitatile unde sunt ei si nu mai primesc coletele sau le primesc cu prea mare intarziere. Deci, practic, nu mai am cui sa-i re-facturez transportul.

Nu mi-au raspuns la acest aspect.. Am insistat cu mail-urile, dar ... pur si simplu nu mai imi raspund. Ne ignora total.

Nu am mai avut problema aceasta pana acum si as dori sa stiu ce as putea face, din punct de vedere legal, pentru a-i obliga sa ne restituie banii care ni-i datoreaza?

Multumesc.
Multumesc dl. Cornel Vasile pt. raspuns. Tind sa cred ca aveti dreptate, mai ales ca sunteti consilier juridic, insa adevarul este ca mi-as fi dorit sa inteleg si de ce. Pentru ca am intrebat mai multa lume si ... se pare ca majoritatea sunt la fel de confuzi ca si mine.

Am primit doar doua raspunsuri pana acum:
- unul de la dvs., aici pe forum;
- si celalalt de la un amic, in particular, care mi-a dat link catre pagina cu informatii despre covid a primariei, unde scrie ca restrictiile sunt de la 22 la 5 (desi nu s-a reintrunit CJSU pentru a anula/modifica hotararea cu intervalul 20-5). Amicul meu crede ca acea informatie ar fi cea corecta si ca aceasta ar fi ca urmare a faptului ca hotararea de guvern este superioara hotararii judetene (desi hotararea judeteana fusese luata tot pe baza unei ordonante guvernamentale anterioare - cea referitoare la restrictiile in caz de incidenta de peste 7,5 la mia de locuitori). Ce-i drept, hotararea de guvern, in afara de intervalul orar mai putin restrictiv decat cel adoptat de CJSU, vine cu restrictii mai mari. Amicul spune, deci, ca preluam, in aceasta situatie, intreaga hotarare, asa cum este ea, in timp ce eu ma intreb daca nu cumva preluam doar ceea ce este mai restrictiv decat decizia CJSU, iar in ceea ce priveste intervalul orar, il pastram pe cel de la 20 la 5 (mai ales ca nici nu a scazut incidenta covid intre timp).

Ma gandesc ca ma voi mai intalni cu aceasta situatie de acum in colo si as vrea sa inteleg rationamentul legal.
Pentru localitatea in care locuiesc, in 01.10.2021, Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a luat hotararea instituirii restrictiilor legale pentru localitatile care au o incidenta a cazurilor de covid 19 mai mare de 7 la mie, inclusiv restrictionarea circulatiei intre orele 20-05 pentru cei care nu au certificat verde. Apoi, dupa 14 zile s-a decis prelungirea acestor restrictii pentru inca 14 zile (pana la 29.10.2021, parca).

Intre timp, guvernul Romaniei a dat o hotarare cu valabilitate nationala prin care se impun o serie de restrictii pandemice incepand cu 25.10.2021, inclusiv restrictionarea circulatiei intre orele 22-05 pentru cei care nu au certificat verde.

Intrebarea mea este: azi, 25.10.2021, mie, ca persoana fara certificat verde, intre ce ore imi este restrictionata circulatia:
- intre 20-05 (hotarare, teoretic, valabila pana in 29.10.2021)
- sau intre 22-05 (hotarare ulterioara si aplicabila la nivel national)?

Multumesc.
O cunostinta doreste achizitionarea unui teren intravilan + casa + teren extravilan. Vanzatorul i-a spus ca terenul extravilan este "in posesiune" si ca dupa ce vor perfectiona vanzarea, respectiv cumpararea, si cumparatorul va detine acel teren cu acelasi titlu ("in posesiune"). Terenul intravilan (pe care se afla si casa) precum si casa sunt proprietati "normale" (adica nu "in posesiune").

Un notar i-a spus ca terenul va fi "in posesiune" timp de 3 ani (timp in care il va folosi ca si un proprietar de drept, platind impozit pe el), dupa care il poate trece in proprietatea lui.

Am cautat pe forum si nu am mai gasit aceasta titulatura ("teren in posesiune"). Nu imi dau seama ce inseamna si mai ales, cunostinta mea (viitorul cumparator al terenului) ar dori sa stie ce drepturi si obligatii are asupra unui astfel de teren (care e deosebirea fata de "normal") si daca dupa trecerea celor 3 ani va trebui sa mai plateasca terenul inca odata altcuiva (de exemplu statului?).

Orice alte informatii cu privire la ce ar trebui sa stie despre un teren "in posesiune" inainte de a-l achizitiona sunt binevenite. Multumesc.

Nota suplimentara (poate are importanta?): terenul extravilan tine de gradina casei.