avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1770 soluții astăzi
Forum Activitate alinai1

Activitate alinai1

V-as ruga sa imi mai spuneti si daca aceasta contributie de 0.85% are vreo legatura cu obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului, sau doar cu indemnizatia pentru concediu de maternitate.
Multumesc pentru raspuns.
Sunt inregistrata ca si PFA, iar in luna aprilie voi naste. La Casa de Sanatate mi s-a spus ca ar fi trebuit sa platesc deja timp de 6 luni cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii, pentru a primi indemnizatia de concediu de maternitate. Din discutiile mai vechi pe forum, stiam sigur ca trebuie platit cel putin o luna. A existat o schimbare de legislatie in 2018 si acum nu mai am dreptul la aceasta indemnizatie daca nu am platit cei 0.85% in ultimele 6 luni?
Sunt inregistrata ca si PFA, iar in aprilie 2019 urmeaza sa nasc. Am citit ca este necesar sa imi iau macar cele 42 zile obligatorii de concediu postnatal. Nu doresc sa imi iau concediu prenatal. Inregistrarea pentru acest tip de concediu atrage dupa sine si plata acelui procentaj de 1% pe 6 luni inaintea nasterii?

Avand in vedere ca am PFA, cand este necesar sa suspend activitatea? Din ziua in care intru in postnatal, sau inainte?

De la terminarea concediului postnatal ma pot inregistra la primarie pentru indemnizatia de crestere a copilului?
Am citit in acest articol ca este nevoie sa modific denumirea PFA-ului dupa ce mi-am schimbat numele de familie, in urma casatoriei. www.avocatnet.ro/content/art...
Buna ziua,

Am citit ca pentru a schimba denumirea PFA-ului dupa casatorie, as avea nevoie de mai multe acte, printre care si un certificat constatator. Este vorba de certificatul constatator de baza, care se poate obtine online, sau de certificatul constatator de autorizare pe Legea 359/2004?
Buna ziua,

Am o nelamurire in ceea ce priveste sectiunea "Cheltuieli deductibile, din care Contributii sociale obligatorii" din declaratia 200. La stabilirea venitului net, am crezut ca la aceasta sectiune, partea de "contributii sociale obligatorii" se refera la suma platilor anticipate pentru CAS si CASS din anul fiscal. Cineva mi-a spus ca ar trebui, la calculul venitului net, sa aplic eu cota de 5.5% pentru CASS, la Venit brut - Cheltuieli deductibile - Cheltuieli CAS, si sa scad CASS la venitul realizat ulterior. Pe de alta parte, eu stiam ca este de competenta organului fiscal sa trimita regularizarea CASS, iar eu sa iau in considerare doar platile anticipate la calculul venitului net. Cum este corect?
Răspuns la discuția Deducere sume din regularizari
Multumesc. Nici cheltuielile cu CAS si CASS nu se considera deductibile?
Buna ziua,

sunt inregistrata ca si PFA, in anul 2015 am estimat venituri mai mici decat cele pe care le-am obtinut. In luna aprilie 2016, am primit decizia de regularizari pentru contributii, la care am platit in plus o anumita suma. Pentru anul 2016, pot deduce aceasta suma la cheltuieli? Daca nu, cum se procedeaza cu sumele din regularizari?
Buna ziua,

activez ca si PFA, insa nu platesc contributia suplimentara pentru concedii medicale. As dori sa raman insarcinata la anul, insa am o nelamurire legata de perioada pentru care trebuie sa contribui la Casa de Sanatate, pentru a primi indemnizatia de concediu maternal si cresterea copilului

Am citit urmatoarele: Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor este de o luna de 22 de zile lucratoare realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Astfel, cu cat timp inainte de a naste ar trebui sa ma inscriu la CNAS pentru a primi cei 85% din venitul net, pe perioada concediului maternal si de crestere a copilului?

Este nevoie doar de o luna de cotizare pentru a primi sumele complete?