Multumesc mult pentru raspuns!
Buna ziua,
Lucrez la o scoala, ca personal nedidactic, cu jumatate de norma. Am fost la Casa de Pensii sa imi scot Revisalul si am aflat ca in loc de jumatate de norma figurez mai multi ani cu stagiu de un sfert de norma. Cum ar trebui sa procedez in continuare? Sa dau scoala in judecata? Primaria? sau plangere la ITM/Anaf mai intai?
Nu exista o prevedere din 2005, potrivit careia incepand cu 01.07.2005, perioada in care o persoana a desfasurat activitatea in baza unui contract de munca cu timp partial se considera stagiu de cotizare integral? Prevederea nu opera din oficiu? Trebuie facut ceva pentru a beneficia de ea?
Care ar fi demersurile de urmat?
Va multumesc anticipat!
Buna ziua!
O societate X a intrat in insolventa de la inceputul anului 2016. Societatea Y s-a inscris la masa credala a societatii X, figurand in tabelul definitiv consolidat cu anumite sume. X prin lichidator a intentat proces impotriva lui Y pentru recuperarea unor datorii, castigand la fond. Y a declarat apel, care i-a fost admis, respingand pe fond cererea initiala a lui X. Intrebarea este: Y poate solicita prin actiune separata cheltuielile de judecata constand in onorariu avocat (la fond), taxa judiciara de timbru (pentru apel), onorariu expert si onorariu avocat (in apel)? Y nu a solicitat cheltuiellile nici la fond, nici la apel, dar a solicitat sa se faca mentiunea ”sub rezerva recuperarii pe cale separata”. Si daca o astfel de actiune este admisibila, care este instanta competenta si care sunt documentele necesare acestui proces? E nevoie si de chitante, sau sunt suficiente contractele de asistenta? iar pentru expert?
Va multumesc!
Buna ziua,
Ce ar trebui sa se ceara instantei sa incuviinteze, proba cu matori sau proba cu interogatoriul persoanei juridice, in urmatoarea speta:
X a inceheiat un contract cu Y. Societatea X a intrat in insolventa si prin lichidator judiciar cheama in judecata pe societatea Y pentru recuperarea unei sume izvorate din contractul incheiat intre X si Y.
Y vrea sa arate ca acel contract are alta calificare, potrivit intelegerii prealabile a partilor si vrea sa ceara ca Y (prin administrator si nu prin lichidator) sa depuna marturie in acest sens, la fel ca administratorul societatii Y. Ce ar trebui sa ceara Y? Interogatoriul lui X (prin administrator)? Nu exista riscul sa raspunda lichidatorul judiciar prin scris (care oricum nu este de acord cu vointa partilor)? Sau sa ceara proba cu martori, tinand cont ca prezentul litigiu este intre X prin lichidator si firma Y? Multumesc!
Din cate am mai citit, am inteles ca nu s-ar pune problema autoritatii de lucru judecat. Dar tot nu stiu cum ar trebui sa concep cererea de chemare in judecata (impotriva cui sa ma indrept). Eu am trimis somatie impotriva scolii. Trebuie sa trimit si UAT-ului?
Buna ziua!
Imi puteti spune daca o scoala gimnaziala poate fi chemata in judecata pentru neplata unor servicii prestate de o societate comerciala, pe calea ordonantei de plata, sau ar trebui sa ma indrept impotriva primariei care este ordonator de credite? Daca cererea mea pentru ordonanta este respinsa din cauza lipsei capacitatii sau calitatii procesuale, (nu am chemat pe cine trebuie in judecata, mai pot formula o noua cerere in care sa indic debitorul corect, fara sa se retina autoriatea de lucru judecat?
Va multumesc anticipat.
Va multumesc mult pentru raspuns! As mai avea o intrebare: mai pot recupera taxa de timbru de 200 de lei?
Buna ziua,
In data de 17.05.2017 am trimis o ordonanta de plata catre o judecatorie, ea fiind inregistrata a doua zi. Astazi, debitorul meu a achitat intreaga suma pentru care il chemasem in judecata. Ce se va intampla cu cererea mea aflata pe rolul Judecatoriei? Cum se stinge litigiul? Mai pot recupera taxa judiciara de timbru? Am vazut ca pe portalul instantelor de judecata apare ca ultima modificare a fost facuta pe 22.05.2017, la 4 zile de la inregistrare. Cum ar trebui sa procedez? Sa trimit eu o cerere de renuntare la judecata? Pot fi eu obligat la plata cheltuielilor efectuate cu comunicarea cererii mele catre debitor, daca fac cerere de renuntare la judecata?
Va multumesc anticipat.
Buna ziua!
Va multumesc pentru raspuns. Eu aveam nevoie de adeverinta chiar intr-un proces cu firma respectiva... Au tot interesul sa nu imi dea adeverinta completa! Oricum, am termen la sfarsitul lunii viitoare, dar nu stiu daca mai are sens sa cer o noua adeverinta...
Buna ziua,
Eu am solicitat eliberarea unei astfel de adeverinte pentru veniturile realizate in perioada 1968-1994. Am primit una insa in dreptul anilor 1977 si 1978, precum si in dreptul altor 8 luni de zile, se face mentiunea "lipse state plata". Cum as putea proceda in continuare?
Va multumes!