Intr-o factura am gresit la datele clientului numarul de inmatriculare in registrul comertului (mai degraba pot zice ca programul de facturare mi-a luat automat J-ul de IF, desi clientul este mutat de 2 ani si are J de Bucuresti). As vrea sa corectez factura si inteleg ca trebuie stornata, adica emisa inca o factura cu sumele pe minus si inca una noua cu sumele pe plus. Am insa 2 probleme:
1. Cele doua noi facturi, cea cu minus si cea cu plus le emit pe ambele cu J-ul corect al clientului?! Eu cred ca cea pe minus ramane cu J-ul gresit si cea pe plus cu J-ul corect.
2. Factura care urmeaza a fi stornata a fost incasata si am mentionat acest aspect in continutul ei. Intrucat nu se pune problema de restituit sume clientului, cum procedez cu incasarea? Adica daca trec pe noua factura cu plus ca e incasata se poate interpreta oare ca am doua incasari: adica una din factura veche care urmeaza a fi stornata si una din factura noua?! Mentionez si ca plata a fost facuta prin banca.
Intrucat in luna iunie am obtinut venituri din dividende de 29.000 lei, am obligatia sa depun declaratia unica cu venitul estimat in 30 de zile, insa am doua nelamuriri, dupa cum urmeaza:
1. in luna mai am depus declaratia unica cu venitul realizat in anul 2023, necompletand si capitolul pentru venitul estimat pentru 2024. Cand voi depune declaratia cu venitul estimat pentru 2024, trebuie sa bifez ca rectific capitolul II sau nu?
2. avand in vedere ca venitul minim brut pe tara s-a modificat de la 1 iulie la suma de 3700 lei, la punctul II.2.2 lit. A1 (adica unde scrie ca obtin venituri intre 6-12 salarii minime brute) completez 1.980 lei (adica 3.300 lei x 6, la nivelul salariului minim pana in iunie) sau completez 2.200 lei (adica 3.700 lei x 6, la nivelul salariului minim incepand cu luna iulie)?
De principiu da, poate vinde, dar pentru un raspuns ferm ar trebui analizat contractul de credit si verificata Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare.
In principiu, impozit micro si impozit pe profit. Pentru incadrarea la impozitul micro sunt mai multe conditii de indeplinit, in mare cam urmatoarele (dar mai pot fi si altele): trebuie ca firma sa aiba angajati, sa nu desfasoare deloc sau cu preponderenta anumite activitati, sa nu depaseasca o anumita cifra de afaceri, asociatii sa nu mai fie si in alte firme care sunt impozitate tot la micro etc.
Datoriile fiscale ale contribuabilului se prescriu după încheierea termenului de cinci ani, care începe să curgă de la data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligația fiscală, dacă legea nu dispune altfel.