avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Activitate Ana-Maria Pînzaru

Activitate Ana-Maria Pînzaru

Buna ziua,

Spuneti-mi, va rog, cum procedez in urmatoarea situatie: eu, cabinet de avocat, m-am inregistrat la sfarsitul anului 2017 cu cod de tva exclusiv pentru operatiuni intracomunitare (nu sunt inregistrat ca platitor de TVA de 19% in RO). Luna trecuta am primit o incasare de la un client persoana juridica din Austria, care nu mi-a comunicat un cod de TVA si nici nu am gasit astfel de informatii on-line.

Se considera prestare de servicii intracomunitare? Cum emit factura catre client, cu tva de 19% sau fara? Trebuie sa depun declaratia 390 sau nu?

Multumesc mult de ajutor
Buna ziua,

Mi-am montat anul acesta pe masina cabinetului o instalatie GPL. Pretul acesteia a fost de 2490 de lei, deci sub pragul de 2500 de lei, cand este obligatorie amortizarea si nu scaderea ca si cheltuiala deductibila a costului achizitionarii.

Totusi, avand in vedere ca montajul instalatiei a costat 440 de lei si inscrierea la RAR a mai costat inca 230 de lei, se considera aceste cheltuieli accesorii bunului si deci in total depasind suma de 2500 de lei, costul total este supus amortizarii?! Sau poate simplul fapt ca instalatia a fost atasata masinii, fiind un accesoriu al acesteia nu are relevanta costul, fiind astfel obligatoriu aplicarea regulilor amortizarii si nu scaderea ca si cheltuiala deductibila?!

Multumesc pentru raspuns.
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie:

1. Pana in luna a 6-a a anului 2016 am fost inregistrat la ANAF S3, iar ulterior m-am multat la ANAF S4, ca urmare a schimbarii domiciliului si sediului;
2. Impozitul si CASS-ul anticipate le-am platit pentru primele doua trimestre la ANAF S3 in baza deciziei de impunere emise de aceasta, iar pentru ultimele doua trimestre la ANAF S4, in baza deciziei de impunere emise de aceasta;
3. Ca urmare a transferului dosarului meu fiscal, ANAF S3 emite o noua decizie de impunere pentru plati anticipate pentru anul 2016, cu sume de plata 0, iar in spatiul virtual platile efectuate in primele doua trimestre apar ca plati neutilizate in stingere;
4. La inceputul anului 2019 mi se emite decizie de regularizare pentru 2016 de catre ANAF S4 in care apar scazute ca plati anticipate doar impozitul si CASS-ul platite anticipat la ANAF S4;
5. Astazi am depus o cerere la ANAF S4 prin care am solicitat in principal anularea deciziei de la punctul 4 si emiterea unei noi decizii in care sa se scada si ce am platit la ANAF S3 si in subsidiar sa se compenseze sumele achitate la ANAF S3 cu diferentele de impozit rezultate din regularizarea anuala stabilite in plus pentru anul 2016.

Am procedat corect sau este necesar sa formulez o cerere de restituire a sumelor achitate la ANAF S3 ori trebuie sa intreprind alte demersuri si cam cat dureaza solutionarea unor astfel de situatii?

Multumesc anticipat
Este posibil a se instraina doar cota parte dintr-un imobil achizitionat de doua persoane necasatorite in cote de 50% fiecare? In acest caz se solicita doar certificatul de atestare fiscala a vanzatorului si care ar fi temeiul legal?

Multumesc
Stie cineva daca strict pentru corectia normei de venit in caz de intreruperi temporare ale activitatii (fara a se solicita si recalcularea contributiilor) trebuie depus vreun formular special sau se face o cerere obisnuita la organul fiscal?

Multumesc anticipat.
A avansat cineva o teorie cum ca in cazul in care ai fost notificat de catre ANAF cu privire la nedepunerea unor declaratii in termen:

1. daca depui declaratiile ca urmare a notificarii se va emite decizie pentru penalitati, dobanzi etc. de la data de la care erau scadente conform legii obligatiile de plata si pana la emiterea deciziilor de impunere;

2. in schimb, daca astepti sa se emita deciziile de impunere din oficiu, este posibil sa nu fie calculate si sus-mentionatele accesorii, decat pentru perioada ulterioara comunicarii deciziilor de impunere.

Clientul ar vrea sa depuna declaratiile in termenul de 15 zile prevazut in notificare si am gasit si argumente pentru formularea unui memoriu in vederea scutirii de amenda si accesorii pentru trecut, dar as vrea o confirmare ca aceasta e cea mai buna solutie si nu ca ar fi mai avantajoasa situatia in care ar astepta sa se emita deciziile din oficiu.

Multumesc anticipat.
Răspuns la discuția Despagubiri morale?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ma-ndoiesc. In general instantele sunt reticiente in a acorda daune morale in alte spete decat cele in care s-au produs vatamari corporale/decese. Se mai acorda uneori si in alte cazuri, spre ex. in litigii de munca, dar destul de rar.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu toate firmele isi permit atatia contabili, iar cel mai mare abonament de care am auzit ca se plateste la o firma de contabilitate de catre o societate cu activitate medie e de 500 euro (salariul unui contabil). Cei mai multi insa nu-si permit un astfel de cost si platesc maximum 1000 de lei pentru servicii de contabilitate.

Dar cum v-am zis, daca o activitatea o impune (de ex. aveti 500 de salariati), atunci as zice ca se justifica mai multi contabili. Totusi, intr-o situatie similara Curtea de Conturi a considerat ca nu e in regula ca o institutie publica cu aproximativ 500 de salariati sa contracteze si serviciile unui cabinet de avocat in conditiile in care in institutie era angajat un consilier juridic.

Răspuns la discuția Contributie asigurari sanatate
Ce-i cu ea?
Actionati-i in instanta si solicitati si suspendarea executarii pana la solutionarea definitiva a cauzei.