În ziua de 16 iulie 2020, Plenul Curții Constituționale s-a pronunţats si asupra urmatoarei excepţii de neconstituţionalitate:
A. Excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.164 alin.(1) din Codul civil, care au următorul cuprins: „Persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale, va fi pusă sub interdicţie judecătorească”.
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.164 alin.(1) din Codul civil sunt neconstituționale.
695D/2017 27.02.2017 COD CIVIL art.164 alin.1 Decizie in faza de redactare 601 16.07.2020 2.244/277/2014 Nabosny Alexandru Ștefan Francisc
Decizia Curtii Constitutionale se va aplica tuturor sentintelor de punere sub interdictie emise de la data intrarii in vigoare a Codului civil (nou) sau celor ce vor fi emise dupa data publicarii deciziei in Monitorul oficial? Multumesc!
Buna ziua! Contractul de intretinere cu o persoana varstnica poate fi incheiat in calitate de intretinatori doar de ambii soti in mod obligatoriu sau poate fi incheiat doar si de catre un singur sot. Multumesc!
Am uitat sa intreb daca procedura in instanta o pot face separat de vecin in ceea priveste terenul. Multumesc!
Buna ziua! Problema pe care doresc sa o dezbat aici si la care sper sa primesc un raspuns, este urmatoarea:
In anul 1950 bunicii mei paterni au construit o casa din caramida intr-un sat din judetul Brasov.
O parte din terenul pe care a fost construita casa a fost cumparata de la un vecin, neexistand un act in acest sens (exista posibilitatea sa fi existat un act de mana cu martori, dar nu l-am gasit), iar cealalta parte fiind proprietatea bunicului. Imobilul a fost construit de bunici mei paterni in timpul vietii proprietarului terenului, un aspect important in cazul de fata.
Pe restul terenului vecinului vanzator a fost construit un imobil de catre fratele acestuia care locuia in cealalta jumatate a curtii respective (unde e proprietar de drept) care nu era delimitata de gard. Practic dupa ce bunicii mei au construit casa, fratele vanzatorului a folosit in interes propriu restul terenului, pana ce a construit si dansul o casa . Nu cunosc in ce conditii au obtinut terenul, casa fiind construita in anul 1970 aproximativ (proprietarul terenului fiind decedat la acea data). Proprietarul terenului are doua nepoate mostenitoare ce traiesc undeva in Bucuresti.
In anul 1984 a murit bunicul meu patern, in 1985 sotia sa. Tatal meu, a decedat in luna august 2019, iar mama mea in anul 2015. Fac precizarea ca parintii mei au locuit dupa moartea bunicilor efectiv in acest imobil. Practic tatal meu a locuit permanent in imobil de la nastere si impreuna cu mama mea din anul 1961, cand s-au casatorit.(s-au gospodarit impreuna cu parintii tatalui ca o familie). Tatal meu a mai avut o sora care a locuit in Bucuresti cu sotul din anul 1965, decedati fiind (sora din anul 2018) si care au un fiu ce locuieste tot in Bucuresti.
Nu au fost dezbatuta succesiunea dupa acest imobil.
Problema cu care ne confruntam este ca in extrasul de carte funciara terenul pe care au fost construite cele doua case vecine figureaza pe numele proprietarului terenului. Fac precizarea ca proprietarii caselor au platit permanent impozitul si pe terenul, care de altfel nu a fost niciodata revendicat de mostenitori. Intrebarea este cum putem intra in posesia terenului?
Cu masuratoare separata pe calea uzucapiunii fiecare?
Presupun ca terenurile pot fi dezlipite.
Exista o cale administrativa pentru a face acest lucru?
Care ar fi calea cea mai simpla pentru a face lumina in aceasta problema?
In autorizatia de construire data de primarie vecinului in anul 1970 se mentioneaza ca terenul este proprietatea dansului ( ceea ce nu este adevarat) la Cartea funciara Fagaras terenul figurand pe numele fratelui sau .
Multumesc!
Daca aveti suspiciuni contactati administratorul site-ului respectiv.
Beneficiaza de alocatia de sustinere pentru familia monoparentala, familiile formate din persoana singura si copiii in varsta de pana la 18 ani, aflati in intretinere si care locuiesc impreuna cu aceasta. Alocatia de sustinere se acorda lunar familiilor monoparentale, daca realizeaza venituri nete lunare pe membru de familie de pana la salariul minim net pe economie.
contract de vanzare, cu clauza de habitatie viagera
Trebuie sa angajati un avocat sa va apere interesele.
Banuiesc ca ati incredintat masina unei persoane cunoscute. Nu stiati ca e minora? Un minor nu poate sa detina carnet de conducere autoturism.