avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1875 soluții astăzi
Forum Activitate constantad

Activitate constantad

Sunt o persoana fara venit si doresc sa inchei o asigurare de sanatate pe un an. Este adevarat ca pot plati pe un an intreg contributia de 190Ronx6? Adica 1140 Ron pe un an intreg, un an/12 luni din momentul incheierii contractului? Pot sa mai depun acea declaratie sau data extrema a fost 15 iulie? O pot depune oricand , sa spunem 15 septembrie si sa platesc 1140 cu valabilitate pana pe 15 septembrie 2019?
Mi-am calculat stagiul de pensionare si as dori sa stiu, in cazul in care nu este cel maxim (este de 18 ani) care este baza de calcul? se considera contributiile din anii lucrati si se aplica o penalizare sau se ofera direct pensia minima garantata? Mentionez ca stagiul de cotizare real este de 13 ani la care s-au adaugat anii de facultate.(Data nasterii 06.11.1962)
"În situaţia în care persoanele fără venituri optează pentru varianta plății contribuţiei de asigurări sociale de sănătate doar la momentul la care apelează la serviciile medicale din sistemul public, acestea au de achitat echivalentul a 5,5% din şapte salarii minime pe economie" - acesta este un extras.
Ref. la achitarea in acest caz a contributiei, cat este valabila aceasta acoperire medicala? Daca am ales sa achit in aceasta luna pentru ca am nevoie de ex. de o spitalizare si peste 2 luni am nevoie de servicii medicale din nou, am acoperire timp de un an calendaristic prin acea plata si deci nu e nevoie de o noua plata?
"Cu alte cuvinte, persoanele fizice care apelează la spitalizare sau alte servicii medicale care nu sunt gratuite (cazul urgenţelor medicale) vor datora contribuția la sănătate în cotă de 5,5% aferentă unei baze de calcul egale cu de şapte ori salariul minim pe economie"-acesta este un extras ref, la contributia persoanelor fara venit si as dori sa stiu care sunt mai exact serviciile medicale care sunt gratuite(mai precis daca nu am contract de asigurare, pot beneficia gratuit de vreun serviciu) .
De asemenea, as dori sa stiu daca in cazul in care sotul meu se asigura prin contract individual cu Casa de sanatate, neavand venituri, eu beneficiez de asigurare medicala daca sunt in intretinerea lui, ca persoana coasigurata si daca in acest caz, trebuie sa depun vreun act la Casa de sanatate.
Răspuns la discuția Pensionare stagiu complet
Multumesc pentru raspuns. Deci practic ea este incadrata la pensionare la limita de varsta, pentru acele 2 luni lipsa pana la 30 ani si 7 luni?
Răspuns la discuția Pensionare stagiu complet
Multumesc pentru raspuns. Octombrie 1956
Buna ziua. Prietena mea s-a pensionat anul acesta la 60 ani si 7 luni si a avut stagiu de cotizare de 30 ani si 5 luni-cumva stagiul complet ar fi 30 ani si 7 luni iar dansa are o penalizare pentru aceasta lipsa de 2 luni? Cat este aceasta penalizare, daca se mai poate cum procedeaza sa "isi cumpere" aceste 2 luni pentru a completa stagiul si unde anume sa faca asta? Multumesc!
Cu cat se reduce cuantumul pensiei daca stagiul de cotizare este cel minim, de 15 ani, fata de cel standard, al unei femei ce are acum 54 de ani si iese la pensie la limita de varsta?
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Răspuns la discuția Adeverinta vechime
Perioada in care am avut contract individual de munca este 26 Feb-24 Iul.2008. Societatea este desfiintata.
La depunerea dosarului de pensionare se depune obligatoriu si adeverinta de vechime emisa de institutia unde s-a derulat activitatea sau sunt deajuns doar inscrierile din cartea de munca? Daca se adauga si vechimea conform studiilor universitare ce anume se depune la dosar in sustinerea acestora? Iar daca institutiile unde s-a desfasurat activitatea nu mai exista, cum anume se obtin adeverinte si daca este deajuns doar contractul individual de munca si actul de incheiere a a acestuia?
Multumesc!