Am urmatoarea situatie: am obtinut un aviz de racordare la canalizare, cu acceptul notarial al fostului vecin pentru traversare teren. Acesta a vandut terenul si racordarea mea s-a facut dupa vanzare, noul vecin spunand ca-si asuma ce a semnat fostul.
Acum dupa ceva vreme m-am pomenit ca isi reamenajeaza curtea si imi intrerupe canalizarea spunand ca e dreptul lui.
Am urmatoarea intrebare: este in vreun fel obligat de lege sa respecte ce a semnat fostul proprietar, si daca da, unde gasesc acest lucru in legislatie?
Am avut o problema similara, cu o alta firma decat cele mentionate. La prima factura au estimat ei din burta un consum mult peste cel real. Dar ulterior mi-am facut cont pe site-ul lor si am trimis online constant consum zero timp de mai multe luni, pana ce se va acoperi consumul deja platit.
Intrebarea mea este urmatoarea. Vreau sa depun declaratia unica pentru PFA si mi-am facut contabilitatea pe anul trecut in SAGA. Acolo am introdus CAS-un platit ca si cheltuiala deductibilia.
Acum completez declaratia unica, si la "I.4 Stabilirea impozitului anual datorat..." am urmatoarele:
1. Suma veniturilor nete... - aici am introdus venitul net din anul precedent
2. CAS datorată - am introdus CAS-ul datorat (tot pt anul precedent)
...
la 4. imi calculeaza automat venitul anual impozabil, si la 6.impozitul datorat.
Acum intrebarea mea e daca n-am facut ceva gresit: pentru ca eu cand am introdus cheltuielile deductibile in formular, aveam inclus si CAS-ul in valoarea lor. Iar acum ila punctul I.4 din declaratia unica, introducand CAS datorata imi scade din nou CAS-ul din venitul net. Nu e ca si cand am dedus CAS-ul de doua ori? Sau e ceva ce nu pricep eu...
Poate o persoană juridică să contracteze o persoană care nu are nici PFA, nici nu este traducător autorizat, în vederea traducerii unei publicaţii (carte)?
Dacă da, e suficient un simplu contract de prestări servicii?
In localitatea mea, primaria a admis pana acum asa-zisa notiune de intravilan extins, permitand constructia de locuinte pe ceea ce in vechiul PUG era extravilan. Acum, intr-adevar in noul PUG (aprobat in luna august) figuram ca apartinand de intravilan. Am primit de la primarie 3 documente in acest sens (inclusiv HCL de aprobare PUG).
Inteleg ca actele trebuie depuse la OCPI. Nu am reusit sa gasesc ce pasi trebuie sa urmez, pentru a beneficia de admiterea in intravilan. Ma puteti ajuta?
Este vorba de acel titlu de proprietate emis în baza legii din 1991, care în cazul de faţă conţinea mai multe terenuri ce au fost moştenite de diferite persoane.
Originalul se află la o rudă cu care nu am ţinut legătura. Între timp s-a făcut certificat de moştenitor cu partaj (noul act de proprietate). Este acesta suficient pentru a vinde terenul, sau este nevoie de prezentarea titlului originar?
Probabil ar fi fost corect sa se inceapa cu rectificarea numarului de tarla, dar eu cand am trimis actele pt cadastru nu am fost deloc atent la acest aspect.
Pentru a vinde terenul, intai trebuie sa fie dat anuntul la primarie, si acolo mi-au atras atentia ca difera numarul de tarla in extrasul de carte funciara. Dar ei sunt de acord sa faca anuntul atasand la dosar adresa de la OCPI.
Eu cred ca si notarii au anumite reglementari. Degeaba are omul CNP pentru ca ei tot trebuie sa treaca adresa, serie si numar CI etc. La fel si cu terenurile, nu stiu daca vreun notar accepta sa treaca doar nr cadastral, fara nr de tarla si parcela. Eventual poate fi ingaduitor si sa treaca nr corect in baza adresei OCPI in locul celui din extrasul de carte funciara, ca sa ma scuteasca de alte rectificari.
Problema este ca la dosarul de vanzare trebuie adus si planul de amplasament si pe acela e specificat tot nr gresit, sper sa nu platesc iarasi documentatia cadastrala pentru atata lucru...
Am urmatoarea problema: doresc sa vand un teren dobandit in urma cu 15 ani, prin act de partaj. In perioada aceea, terenul apartinea de comuna X si avea un anumit numar de tarla, intre timp apartine de comuna Y si se regaseste in alta tarla.
Atunci cand am facut cadastrul, acum 3 ani, persoana care a facut planul de amplasament a trecut corect comuna Y, dar a pastrat vechiul numar de tarla din comuna X.
Am apelat la OCPI pentru rezolvarea problemei. Acestia au emis o adresa prin care au confirmat ca este asa cum spun. Cu aceasta adresa m-au trimis la notarul care a facut actul de partaj (corect la vremea aceea) pentru a face rectificarea mai intai in actul de proprietate, inainte de a schimba ei in sistem. Notarul a spus ca poate face modificarea dar va trebui sa platesc cca 400 lei.
Credeti ca exista vreo solutie mai simpla? Ar fi legal ca, in baza adresei de la OCPI, sa se faca actul de vanzare-cumparare fara a rectifica actul de partaj de acum 15 ani? Cum as putea rectifica si planul de amplasament, avand in vedere ca persoana care l-a intocmit a decedat intre timp?