avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Activitate nelufloca

Activitate nelufloca

Am lucrat la o pensiune ca administrator 2 ani, după care patronul mi-a spus că nu mai are nevoie de mine. Eu l-am intrebat că de ce nu a emis un preaviz și decizia de concediere motivată, iar el mi-a spus că nu a emis asa ceva deoarece eu nu am avut incheiat contract de munca cu el in ciuda faptului că i-am dat toate acte necesare pentru a-mi încheia contractul. Bani am primit mai putin decat am negociat spunandu-mi ca are unele datorii iar după aceea i-mi va achita restul de bani. O întrebare : pot să depun plângere penală pentru înșelăciune ?? deoarece la contencios administrativ nu am ce contesta deoarece nu există decizie de concediere.
A - Primarul unei comune, prin anul 2018, pentru a-și angaja soția la primărie cu contract de muncă ca însoțitoare persoană cu handicap pentru un an și câteva luni în vederea obținerii unei pensi de boală, a plecat cică în concediu de odihnă, și l-a pus pe viceprimar prin dispoziție a primarului să semneze contractul de muncă pentru angajarea soției lui.
B -. Tot același primar, observând că-i ține afacerea, în anul 2019, a plecat din nou în concediu, și la pus din nou pe viceprimar prin dispoziția primarului, să organizeze un concurs pentru ocuparea postului de șofer, iar pe post să ajungă fiul primarului, fapt pentru care viceprimarul s-a conformat și a semnat toate actele de organizare a concursului și toate actele de angajare a fiului primarului pe postul de șofer. Sunt legale cele menționate mai sus ? În caz afirmativ, conflictul de interese și incompatibilitatea au dispărut, iar primarii î=și pot angaja la primărie toată familia. ce prevederi legale sunt contra acestor fapte ilicite. Chiar au voie viceprimarii să semneze tot felul de acte date prin așa zisa dispoziție a primarului ??
ARTICOLUL 61 privind Indemnizația de consilier local,din Ordinul 25/2021 pentru aprobarea modelului orientativ al statutului unităţii administrativ-teritoriale, precum şi a modelului orientativ al regulamentului de organizare şi funcţionare a consiliului local, arată că : Indemnizaţia

(1) Pentru participarea la şedinţele consiliului şi ale comisiilor de specialitate, consilierii locali au dreptul la o indemnizaţie lunară.

(2) Indemnizaţia lunară pentru consilierii locali care participă la şedinţele ordinare ori la şedinţele extraordinare ale consiliului local şi ale comisiilor de specialitate este în cuantum de până la 10% din indemnizaţia lunară a primarului, în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv ale regulamentului de organizare şi funcţionare a autorităţii deliberative.

(3) Consilierii locali au dreptul la indemnizaţia lunară doar dacă participă la cel puţin o şedinţă a autorităţii deliberative şi o şedinţă a comisiei de specialitate, pe lună, desfăşurate în condiţiile legii.

(5) Indemnizaţia lunară pentru consilierii locali care participă la şedinţele consiliului local şi ale comisiilor de specialitate se calculează după formula:

IL = a x IP x (0,65 x PCL/NŞCL + 0,35 x PCS/NŞCS),
unde
"IL" este indemnizaţia lunară pentru consilierul local;
"a" este procentul stabilit de consiliul local, 10% din indemnizaţia lunară a primarului (IP); "IP" este indemnizaţia lunară a primarului;
"PCL" este numărul de participări ale consilierului local la şedinţele consiliului local din luna respectivă;
"PCS" este numărul de participări ale consilierului local la şedinţele comisiilor de specialitate din care face parte din luna respectivă;
"NŞCL" reprezintă numărul şedinţelor ordinare şi extraordinare ale consiliului local din luna respectivă;
"NŞCS" reprezintă numărul şedinţelor comisiilor de specialitate din care face parte consilierul local din luna respectivă.

Eu am participat la ședința comisiei juridice unde sunt președinte de comisie și am acordat avize la proiectele de hotarâri date spre avizare, dar nu am putut participa la ședința ordinară a Consiliului local, fapt pentru care primarul și secretarul general al UAT , refuză să-mi acorde indemnizația aferentă participării la ședința comisiei juridice, spunând că indemnizația se acordă numai dacă am participat la ambele ședințe, de comisie și de consiliu local, iar dacă am lipsit de la o ședință de comisie sau de consiliu local nu primesc nimic. Dar în baza formulei de mai sus, se arată că indemnizația pentru participare la ședința de comisie este de 35% iar pentru participare la ședința ordinară sau extraordinară a Consiliulu local este de 65%. În speță, eu primeam 480 lei indemnizație lunară de consilier ( 65% = 312 lei și 35% - 168 lei) deci eu trebuia să primesc pentru participarea la ședința de comisie juridica 168 lei..Rog să mă lămuriți în această cauză și să-mi dați un răspuns adecvat și în temeiul legii. Vă mulțumesc pentru înțelegerea acordată. Cu stimă și considerație

Sotia mea este pedagog de 18 ani, la Internatul scolar ce functioneaza pe langa Scoala Gimnaziala din comuna. In ultima perioada, nu mai prea sunt copii la Internat , intrucat s-a introdus un Microbuz Scolar, si nu prea mai are obiectul activitatii din lipsa copiilor. Fosta bucatareasa de la Internat, in urma studiilor efectuate, a obtinut post de educatoare la aceasi scoala din comuna, fapt pentru care postul de bucatar de la Internat, a ramas liber. INTREBARE : Sotia mea are dreptul sa se transfere de pe postul de pedagog ( cadru didactic auxiliar ), pe postul de bucatar ( cadru nedidactic ), fara sa dea concurs pe postul de bucatar, avand in vedere ca directoarea scolii are intentia de a scoate postul la concurs pentru a ”angaja” din sursa externa o cunostiinta de a ei ? Va rog daca se poate sa-mi comunicati si articolul din respectiva legislatie. Va multumesc anticipat celor care ma ajuta in acest sens. Cu stima, Nelu !
Discuție SUCCESIUNE
O persoana a decedat in ianuarie 2017. Nu a fost casatorit, nu a avut copii, nepoti sau stranepoti. Parintii sunt decedati ( tatal in 1985, mama in 2015, ambii nu au avut nici o avere ). Nu are frati sau surori, nici bunici sau strabunici. Are in schimb un unchi care a fost sotul surorii mamei sale care si aceasta este decedata ( 2014) si mai are 3 matusi care sunt surori cu tata defunctului. Totodata mai are 2 veri primari ( copii surorii mamei sale) si inca 3 veri primari ( copii celor 3 surori ale tatalui ). Defunctul, are in propietate o casa, justificata prin contract de vanzare cumparare notarial, cardul pentru salariu, dar si un contract de imprumut de la banca cu o suma mare de achitat, avand si o restanta de 60 zile ( 2 rate neachitate de la deces ).
INTREBARILE SUNT :
-. Cine sunt primii ( conform claselor de mostenitori ) indreptatiti la Succesiune
( unchiul cu cele 3 matusi ) sau ( verisorii primari ) ?
-. Unchiul ( sotul surorii mamei defunctului, ambele decedate) are dreptul la succesiune ?
-. Unchul cu matusile, pot renunta la succesiune in favoarea copiilor( verisorii primari ) si cum. ?
-. Ce cota parte revine mostenitorilor dupa succesiune ( 1/2 mostenitorilor din partea mamei si 1/2 mostenitorilor din partea tatalui ) ? sau in mod egal pentru fiecare mostenitor ?
-.Dupa succesiune se poate face partaj succesoral pentru a sti ce anume din avere revine fiecarui mostenitor ?
-. Defunctul poseda o casa cu terenul aferent dar este cu ipoteca la banca ca si garantie pentru imprumutul cerut pe 23 ani.
-. Mostenitorii vreau sa vanda casa defunctului. Cum se poate face acest lucru si cum se poate prelua ratele de catre cumparator direct sau prin mostenitori.
Am inteles ca primarul este reprezentantul legal in justitie.
Intrebarea mea este, daca Consiliul local trebuie sa emita o Hotarare prin care se ATESTA CALITATEA de reprezentant in justitie a primarului.
Va multumesc.
Răspuns la discuția Achizitii publice Primarie
nelufloca a scris:

Primaria dintr-o localitate rurala a achizitionat de la un cetatean 40 mc lemne de foc pentru incalzirea sediului. De remarcat este faptul ca cetateanul respectiv nu detine nici un fel de autorizatie de exploatare si comercializare material lemnos pentru foc, ci numai un titlu de propietate pe 0,4 ha padure fag. Mentionez ca cei 40 mc lemne de foc vandute primariei nu au fost din padurea cetateanului respectiv, ci acesta a taiat arbori izolati care au crescut pe un camp din apropierea padurii lui. Primarul a facut o intelegere cu cetateanul respectiv ca îi plateste pe mc 150 lei dar sa mai aduca doua oferte cu sume mai mare de 150 lei pentru ca el sa fie castigatorul, fapt ce a fost rezolvat.
Intrebari:
1-. Primarul avea voie sa achizitioneze lemne de foc fara aprobarea Consiliului local printr-un proiect de hotarare ?
2-. Primarul avea dreptul sa achizitioneze lemne de foc de la o persoana neautorizata in vederea exploatarii si comercializarii lemnului de foc ?
3-. In vederea achizitionarii trebuia organizata si anuntata o licitatie ?


Discuție Somaj tehnic
Sotia este pedagog scolar la Internatul scolar de pe langa Scoala gimnaziala din comuna. Intr-un an scolar ea desfasoara urmatoarele activitati :
- perioada 15.sept - 30 oct , intocmeste dosarele pentru cazare Internat
- perioada 01.nov - 30 mart, functioneaza Internatul
- perioada 01.apr. - 15. iun., nu are obiect de activitate ( nu mai functioneaza internatul )
- perioada 16. iun. - 16.iul. , o trimite ( obligatoriu ) in concediul de odihna
- perioada 17. iul. - 14. sept. ( doua luni) o pune obligatoriu sa execute lucrari administrative fara a fi calificata) in scoala gimnaziala si Internat, anume ( zugravit, reparat banci si scaune, curatenie wc, spalat geamuri la etaje etc ) fapt pentru care aceste activitati impune unele pericole ( cadere de pe scara in timpul zugravitului, cadere de la etaj in timpul spalarii geamurilor in exterior etc )
Intrebarea este :
- pentru cele 4 luni si jumatate ( 01.apr. - 15.iun. si 17.iul - 14. sept.)cand sotia nu are obiect de activitate, poate cere somaj tehnic cu plata de 75 % din salariu sau cine poate cere acest lucru.
Va multumesc.
Cu stima, Nelu Floca
Conform legii 215/2001 primarul unei comune este reprezentantul UAT in justitie.
Intrebare:
Primarul poate reprezenta UAT in procese civile si poate sa aleaga un avocat daca nu este imputernicit sau mandatat de consiliul local printr-un proiect de hotarare care sa ateste calitatea lui de reprezentant si de numirea unui avocat pentru incheierea contractului de asistenta juridica ?
Discuție Salarizare
Doresc daca se poate sa confirmati sau sa aratati exact cat a fost salariul de baza al unui pedagog scolar categ I A studii medii (cadru didactic auxiliar) in perioada :
1-. din luna MAI 2011 a fost = 827 lei conf. Legii 63/2011
2-. din luna IUNIE 2012 s-a majorat cu 8% = 893 lei conf. OUG 19/2012
3-. din luna DEC 2012 s-a majorat cu 7,4% = 961 lei conf. OUG 19/2012
4-. din luna MART 2015 s-a majorat cu 5% = 1009 lei conf. OUG 83/2014
5-. din luna SEPT 2015 s-a majorat cu 5% = 1059 lei conf. OUG 83/2014
6-. din luna AUG 2016 salariul de baza a devenit = 1796 lei conf. OUG 20/2016 Anexa 2 la care se mai poate adauga si spor de merit si spor de stabilitate infunctie de caz.