avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 162 soluții astăzi
Forum Activitate Ivico

Activitate Ivico

Multumesc pt raspuns.
Este vorba despre 12 sau 24 de salarii? ca in niste filmulete de la anaf cica ar fi 3 nivele:
6-12 salarii - plafon 18000 lei
12-24 salarii - plafon 36000 lei
peste 24 salarii - plafon 72000 lei
dar nu mi-e clar daca se aplica peste tot, sau doar in anumite situatii, sau doar pt 2023.

Multumesc inca o data.
Buna ziua,

Lucrez la o multinationala si am primit ca bonificatie actiuni, Restricted Stock Options (RSU), dar intr-un cont facut automat la un broker din SUA.
Am vandut o parte din aceste actiuni prin acest broker la momentul maturizarii lor (> 1 an). Suma rezultata (in USD) mi s-a transferat in cont de USD la o banca din Romania.

Am tot cautat pe internet si pe forum cum se completeaza declaratia unica in acest caz, si ce tb sa bifez, si nu mi-e clar:
- e venit din strainatate sau din Romania? eu sunt angajat la sucursala din Romania a acestei companii, dar actiunile au intrat la brokerul din SUA
- la ce curs valutar evaluez dolarul? media anuala de 4.68, chiar daca eu le-am schimbat prin banca la care am cont si la care cursul a fost considerabil mai mic?
- care e impozitul? 10% sau 1%? sau altul? actiunile au fost vandute la > 1 an de la primire. in formularul de la anaf daca pun venit din strainatate imi completeaza automat cu 10%.
- tb sa bifez CASS, presupun pt plafonul de 24 luni. Dar CAS? mai trebuie?
care e diferenta intre ele?

Multumesc anticipat.
Multumesc!
Telemunca din UE pe perioada limitata

Buna ziua,
Am o intrebare legata de telemunca dintr-o tara a UE.
Am vazut ca au mai fost discutii pe tema asta (de ex. "www.avocatnet.ro/forum/discu... .
Am voie sau nu am voie?
Nu este vorba de detasare, plec pur si simplu cu familia pe vara, sotia are niste intalniri/colaborari in afara tarii si vrem sa fim amandoi impreuna cu copiii.
In ceea ce priveste Legea nr. 53/2003, avem o locatie fixa unde stam, doar ca este inchiriata de mine, nu asigurata de companie, am asigurare de sanatate si privata si prin cardul european de sanatate, din punctul meu de vedere indeplinesc toate conditiile telemuncii, imi transfer echipamentele ori singur cu masina ori prin curier (prin protocolul agreat de companie).

Am facut si eu un research, este un acord in cadrul UE prin care lucrul din afara tarii dar din alt stat UE pt max 6 luni nu afecteaza regimul taxelor, nici proprietatea intelectuala.
Lucrez la o multinationala, si cand am intrebat expertii de la sediu (Olanda) mi s-a spus ca da, nicio problema, pot lucra la distanta din alta tara in contextul acelui acord.
Fac act de prezenta la sediul din Romania inainte si dupa aceasta perioada, astfel incat sa fie clar ca am fost plecat doar 2 luni.
Totusi HR-ul sucursalei din Romania spune ca nu, nu se poate, ce stiu olandezii de legea din Romania, ITM-ul nu stie de acest acord si lucreaza dupa alte reguli. Ca daca ma verifica in perioada cat lipsesc si nu sunt in Romania, toata lumea sfarseste rau.

Va intreb pe dvs: Chiar asa e? exista vreo lege dupa care ITM poate sa amendeze sau sa creeze probleme daca eu plec cu acordul scris al managerului sa lucrez dintr-o tara UE pt 2 luni?

Va multumesc in avans pentru timpul acordat.
Multumesc!
Buna ziua,
Cum ne asiguram de confidentialitatea documentelor cand apelam la traducatori autorizati?
Am nevoie sa traduc niste acte de la ANAF si vreau sa ma asigur ca informatiile mele nu ajung la te miri cine.
Cum se procedeaza? Se poate cere biroului de traduceri o clauza de confidentialitate?
Dar daca am nevoie de actele respective in Spania, este cazul sa caut acolo un traducator din limba romana?
Multumesc!
ce trebuie sa faca un angajat daca primeste actiuni la firma la care lucreaza? ce si cand trebuie declarat la ANAF?
Buna ziua,
am cumparat o masina din germania, i-am facut inmatricularea, asigurare pe 1 luna acolo si am venit cu ea pe roti in Romania.
Aici m-am programat la RAR, am tradus actele din Germania si incerc sa o inscriu la taxe locale si sa fac ce se recomanda pe site-ul DRPCIV.
Am cateva nelamuriri:
- dupa inregistrarea la taxe si impozite si obtinerea certificatului de TVA, ce fel de inmatriculare trebuie sa fac? mai trec prin numere rosii sau pot face direct inmatricularea definitiva, in conditiile in care sunt tot eu proprietarul? sunt aceleasi acte?
- e ok asigurarea de Germania care inca mai e valabila sau tb RCA de Romania special pt inmatriculare?
- actele de proprietate cerute sunt cele obtinute in Germania (factura) sau altele obtinute de la autoritatile locale din Romania in urma inregistrarii la taxe si impozite?

Multumesc.
Buna ziua,

am achizitionat o masina din Germania, am inmatriculat-o acolo, am adus-o in Romania si vreau s-o inmatriculez aici.
Uitandu-ma pe site-ul DRPCIV, am vazut ca se cere si certificat de atestare a platii TVA, eliberat de ANAF.
Eu am factura de la Autohausul de la care am cumparat, si in care e trecuta suma intreaga (nu e specificat TVA sau VAT). Mentionez ca achizitia a fost pe pers fizica. Am motive de ingrijorare, trebuie sa ma rog de vanzator sa-mi trimita o factura defalcata unde se specifica clar TVA-ul? sau e clar ca am platit TVA intrucat e pe persoana fizica?

Multumesc Anticipat.
Buna ziua,

Stim ca scoala este obligatorie, dar exista vreo prevedere legala ce se poate invoca pt a nu duce copiii la scoala dupa 8 februarie, in cazul in care se redeschid scolile?

Sotia e medic, se chinuie enorm cu costumul anti-covid si masurile de preventie dar face totul ca la carte.
Bunicii locuiesc in acelasi imobil (nu au reusit sa se vaccineze inca, si oricum sunt f batrani), eu nu am nici o sansa sa ma vaccinez prea curand.
Copiii au invatat sa poarte masca, au inteles riscurile.
In schimb, problema este cu adultii. Conditiile din scoli sunt cele pe care le stim, o sg femeie de serviciu la 500 de elevi, care nu prea stie multe despre igiena (si care de obicei pica prima infectata, apoi se inchide scoala),
Profesorii nu stiu sa aeriseasca in pauze ("crapa" un pic geamul, ca sa nu iasa caldura), si nici nu inteleg obligativitatea purtarii mastii (insista sa dea copii masca la ora de sport, le spun sa-si dea masca jos "ca sa le vada zambetul" si multe altele).

In concluzie, desi noi facem eforturi enorme sa ne protejajam, ne e frica de nestiinta si ignoranta persoanelor cu care vor veni copiii in contact.

Va multumesc!