Buna ziua,
Momentan sunt angajat la o companie multinationala cu sediul central in SUA. Ca punct de lucru figureaza adresa sediului din Romania (Iasi), implicit, in organigrama firmei figureaza ca manager o persoana din Iasi.
Directorul tehnic din SUA doreste sa ma treaca in organigrama sub tutela acestuia, urmand sa fie managerul meu - iar cei din Iasi spun ca nu se poate din punct de vedere legal sa faca acest lucru.
Bineinteles, schimband managerul as schimba si pozitia si veniturile, insa sunt blocat de acest argument.
Ma puteti ajuta cu un contra-argument / un extract din legea muncii pe care sa il prezint celor din Iasi pentru a-mi permite schimbarea?
Tin sa mai mentionez faptul ca, impreuna cu aceasta schimbare, as lucra remote, din Romania, la aceeasi firma.
Multumesc anticipat!
Buna ziua,
In luna August 2019 am semnat un contract de prestari servicii cu un videograf, pentru prezenta la nunta.
Astazi m-a contactat spunandu-mi ca nu poate sa ajunga deoarece "nu si-a dat seama ca a semnat in Ianuarie 2019 pentru aceeasi data ca a nuntii mele". Practic, a luat avansul si de la mine si de la ceilalti clienti si, dupa jumatate de ani, si-a dat seama ca datele se suprapun.
Ce litigiu pot cere in acest caz? Se incadreaza in forta majora acest motiv?
Multumesc!
Buna ziua!
La momentul interviului, in urma acceptarii postului propus (programator), office manager-ul firmei la care am aplicat mi-a transmis prin email un atasament ce reprezenta oferta de salarizare si lista de beneficii.
In aceasta fisa este specificat un bonus aniversar in valoare de 50% din salariul net din momentul la care voi implini un an.
Pentru a fi 100% fidel acestei oferte, urmatorul rand apare:
"Anniversary of employment: 50% of salary bonus."
Acceptand aceasta oferta, am semnat contractul de angajare (unde nu este specificat acest beneficiu si nici altele care apareau in "oferta de salarizare"). Tin sa mentionez ca acest email a fost semnat de catre persoana care se ocupa cu managementul resursei umane.
A venit luna in care am implinit un an de la angajare si, asteptand acest bonus, a venit o informare venita cu 3 luni dupa aceasta data prin care angajatorul a transmis faptul ca aceea este o oferta, nu un contract, deci nu sunt obligati sa vireze acest bonus.
Dupa inca o luna ni s-a transmis ca, in fapt, acest bonus se va vira doar pentru acest an, si se va renunta la el pe viitor (a fost o sedinta in urma careia nu s-a semnat niciun acord sau act).
Apoi, cu 5 luni intarziere, unor colegi (putini), li s-au virat acesti bani, in timp ce celorlalti ne-au spus ca este alegerea lor daca vom primi sau nu si ca nu vor mai intra acesti bani.
Aceasta promisiune, comunicata de 4 ori in decurs de un an de la angajare: o data la interviu, oral, a doua oara prin email oficial, a treia oara prin asigurarea ca va intra cu 3 luni intarziere, si a patra oara cand s-a renuntat la ea, intra intr-o categorie legala? Pot obtine o rezolvare legala pentru aceasta problema?
Multumesc!
Buna ziua!
Refuzul primarului nu reprezinta o dovada a abuzului in serviciu. Motivul pe care il are, insa, da!
In aceasta situatie va recomand sa obtineti o proba prin care sa puteti demonstra ca acesta este motivul real al sustragerii de la semnare. Cu aceasta, putem merge mai departe cu acest caz.
Buna ziua!
Da, se poate face contestatie cu aceasta motivatie, insa persoana ar trebui sa se prezinte la oficiul unde este inregistrat procesul verbal si sa isi motiveze dorinta de micsorare a masurii contraventionale.
Sunt mai multi factori care intra in calcul in determinarea exacta a sumei corecte, de aceea trebuie analizat dosarul, a se verifica istoricul persoanei si motivul transportului.
O alta parere, mai completa, se poate?
Pot vedea un document? Daca eu invit niste prieteni si lucram la un proiect e munca la negru?
Concursurile de programare sunt tot munca la negru?
Cum dovedeste ca a lucrat pentru mine, personala, fara sa aiba un contract?
Sau pontaj sau alta dovada
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o informatie de importanta pentru mine:
In octombrie, am aduna 4 oameni intr-o camera din cadrul unei cladiri de birouri. Camera este inchiriata printr-un contract cu unul dintre cei 4 oameni. Impreuna cu ei, am lucrat la doua aplicatii software. Dupa o luna, unul dintre cei 4 nu se mai prezenta decat 3-4 ore in acel spatiu si nu aducea niciun aport de munca.
Nu am semnat niciun contract, eu sunt PFA in domeniul IT, nu am incheiat nicio foaie care sa dovedeasca remunerarea celor 4, ci doar le-am spus ca, dupa ce sunt gata cele 2 proiecte, voi deschide PFA pentru fiecare pe cheltuiala mea si vor primi banii asa.
Acest baiat despre ca am mentionat anterior, dupa ce am pierdut proiect (dovada fiind lipsa de incasari de la client), nu s-a mai prezentat in acea camera. Dupa 2 luni, in Ianuarie, m-a amenintat ca se va duce sa faca plangere la ITM pentru ca simte ca el este indreptatit la o suma de bani.
Cum trebuie sa procedez in acest caz? Este vreo ilegalitate in ceea ce fac?
Precizez ca toate incasarile pe care le-am avut pe PFA sunt facturate.
Va multumesc!
UPDATE
In caz ca va motiva "munca la negru", desi nu ar avea bazele acesteia, fara a exista o dovada (de tip contract semnat), am citit urmatoarele:
- daca are mai mult de cinci angajati care lucreaza la negru, atunci aceasta fapta este considerata infractiune, iar angajatorul va raspunde penal;
Pot sta linistit cu privire la asta? Eu am avut 4.
Mai mentionez ca intre timp am inceput demersurile de deschidere PFA pentru cele 3 persoane ramase