avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Activitate andreeabs

Activitate andreeabs

Buna ziua, doresc indrumare, intr-o situatie. Tatal meu a avut o firma care in urma unui control ANAF a fost sanctionata si dupa mai multe procese pe acest control in urma caruia s-au blocat conturile, activitatea acesteia s-a incheiat, fiind nevoit sa ceara insolventa in instanta. Pentru o suma de 1100 lei s-a ajuns la penalizari de 100.000 in 20 ani de procese in care a fost contestat procesul verbal de amenda de catre tatal meu. In 2018 acesta a decedat, era unic asociat, procesul de insolventa l-a deschis in 2013. Am anuntat lichidatorul de decesul acestuia la momentul respectiv, dupa care acesta a inceput sa ma hartuiasca sa ii dau diverse documente, "ca daca nu, imi ia tot!". Din lipsa de resurse si timp (eram in facultate la vremea respectiva) i-am blocat apelurile si am dat uitarii procesul si firma stiind ca ceea ce avea in patrimoniu firma acoperea chiar si acea penalizare aberanta de 100.000 lei. Din curiozitate zilele trecute am intrat pe site-ul de justitie sa vad daca s-a incheiat procesul, fiindca la adresa firmei nu au mai venit de cand a decedat tata nici un document de la tribunal. Procesul s-a incheiat in august, dar a ramas cu datorie si s-a vandut doar un singur bun, pe un pret de nimic, ca idee 7000 mp teren intravilan cu vila la rosu (acoperis si geamuri puse - 240 mp)-50.000 lei proprietate la drum european. Intrebarile mele sunt: - de ce nu s-au vandut si restul bunurilor imobile, stiu ca la inceputurile procesului s-au facut expertize ANEVAR pe bunuri, pe toate ?- unde se publica aceste licitatii de vanzare cu strigare, vreau sa vad daca chiar s-a publicat!? - Pot sa mai fac ceva sa recuperez celelalte bunuri ramase in patrimoniul firmei, in calitate de mostenitor ?
Reconstituire document emis de institutie publica. Sunt in situatia in care tatal meu (decedat in prezent) a reusit sa recupereze conform legii 10/2001 un imobil confiscat strabunicului. Pentru imobilul respectiv detin o Decizie a Curtii Supreme de Justitie prin care este scos din culpa strabunicul si se dispune inapoierea terenurilor si imobilelor confiscate de regimul comunist. In 1996 cand s-a dat Decizia, imobilul era in subordinea DSVSA Arges, s-au facut toate demersurile la ei de retrocedare conform legii 10/2001, tot acest demers s-a incheiat in 2003, fiind inregistrat cu rol la primaria comunei din 2004 pentru imobil.
Doresc sa fac succesiunea de pe urma tatalui meu pentru imobilul in cauza, dar nu detin Decizia data de DSVSA de restituire catre proprietar, dar am Procesul Verbal de Predare - Primire imobil de la DSVSA catre proprietar, fiind ultimul act al procedurii de retituire conform legii 10/2001. Insa, acea Decizie reprezinta actul de proprietate, asa ca am solicitat institutiei sa-mi elibereze o copie din Arhiva. Am primit raspuns ca nu se gaseste, asa ca am mers mai departe la alte institutii care ar fi putut detine acest document si anume: Primaria comunei pe raza imobilului (la care are si rol si platim impozit anual pentru imobil), Ministerul Dezvoltarii (institutie care avea in subordine DSVSA pe vremea aceea), Arhivele Nationale, Oficiul de cadastru Arges, Oficiul de cadastru Teritorial pe raza imobilului, la Prefectura, Arhivele teritoriale Arges.....am cautat, dar nimeni nu detine aceasta decizie si m-au indreptat catre institutia care a emis documentul, DSVSA. Intrebarea este: exista vreo lege, procedura, ordin, cadru legislativ prin care o institutie poate reconstitui un document, avand la baza alte documente care confirma fara echivoc, existenta si continutul acestuia? Sau sa poata reemite in baza documentelor detinute acea Decizie? Ce modalitate as avea de a obtine acea Decizie/Act de proprietate de la DSVSA?
Daca ati avut rabdarea de a citi pana aici, va multumesc.
Cale de a dezbate succesiunea?
Buna ziua, am urmatoarea problema. Tatal meu (care a decedat), avea rol la o primarie pentru un imobil. Pentru acel imobil nu am gasit titlu de proprietate sau alt act de proprietate. La primarie nu am cum sa cer duplicat pentru ca mi-au spus ca nu au (desi are rol). Imobilul a fost retrocedat de la DSVSA, am reusit sa scot din arhiva acestora Procesul verbal de predare primire, intre institutie si tatal meu (proprietar). Insa nu am reusit sa gasesc si decizia care a stat in spatele acesteia, mentionez ca retrocedarea s-a facut in baza legii 10/2001.
Constituie acest proces verbal, titlu de proprietate? Mentionez ca am gasit chitante cu plata impozitului din 2002.
Care este urmatorul pas pentru inceperea dezbaterii succesiunii?
Bună ziua. Ma aflu în situația în care o sa am grija de bătrânețea unei mătuși ( sora bunicii mele). Dânsa are un nepot (fiul acesteia a decedat anul trecut), dar acesta și mama lui nu vor sa aibe grija de ea (dus la doctori, luat și administrat tratament). Acum starea eu s-a înrăutățit, cade, i-au apărut diverse complicații ca urmare a diabetului, în fine, nu mai poate să plece de acasă și are nevoie de însoțitor. Dânsa locuiește cu bunica mea de mai bine de 20 de ani în aceiași casă. Pana acum am fost eu cu ea pe unde a avut nevoie, dar nu pot să îi fiu în permanență alături. Cum am spus, nepotul și nora nu pot/vor sa o ajute, dansa a zis să îi port eu de grijă. Pensia e aprox 1200 lei, nu știu dacă pot sa o duc la un azil dacă rămâne imobilizata la pat sau să iau o persoana sa ma ajute. Nu dispun de resurse materiale să o pot ajuta. Ceilalți membrii ai familiei (frați, nepoti de frați nu pot/vor) sa o ajute. Dansa are o garsoniera confort 3 și niște drepturi la o succesiune după tatăl ei care nu s-a dezbătut. Fără sa par că umblu după avere, dar dacă mi-ar oferi acces la garsonieră(sa o închiriez sau sa o vând) aș avea cum sa am grija de ea astfel. Cum pot sa fac legal să mă pot folosi de garsonieră, să îmi rămână mie, dacă mă angajez sa am grija de dânsa? Testament, contract de întreținere cu clauză, altceva...
Vă mulțumesc pentru răspunsuri.
Certificat fiscal și adeverință de rol de la Primărie.
Buna ziua, sunt în următoarea situație : tatăl meu are pe rol la o Primărie, sa ii zicem Leordeni, un imobil și teren. De la decesul acestuia (5 ani) eu am plătit impozit. Când am făcut succesiunea, cei de la Primărie au refuzat sa îmi scoată adeverință de rol și fiscal pentru acestea pe motiv că eu nu am act de proprietate și nici ei nu au. Are vreo legătură ca eu nu am act de proprietate, atât vreme cât ei au acel rol înregistrat la primărie. Mi se pare un abuz din partea celor de la Primărie.
Am dreptul sa mi se elibereze adeverință de rol și fiscal în aceste condiții? Dacă da, cum pot sa le obțin?
Discuție Moștenire Buna
Moștenire
Buna


raluk0207 a scris:

Sa dezbată succesiunile

Mulțumesc pentru răspuns. As vrea sa fiu sigura ca am înțeles. Urmașii nepotului să dezbată succesiunea în instanta și sa ceară emiterea titlului de proprietate? Sau cum să dezbata succesiunea?
Sunt în următoarea situație : Pentru un imobil cu teren care a fost retrocedat în baza unei hotărâri judecătorești definitive în 1996, pentru care nu s-a emis titlu de proprietate și care a fost înscris pe rol la primărie pe numele nepotului proprietarului(acesta fiind decedat în momentul procesului) care s-a ocupat de procesul pentru retrocedare, nepot care a plătit impozit și a ocupat efectiv imobil+teren, se poate invoca uzucapiunea pe numele acestui nepot având în vedere ca acesta a decedat în 2016 și urmașii lui au preluat obligațiile fiscale, fără sa locuiască acolo? Dacă nu, ce procedura ar trebui să întreprindă urmașii pentru a obține titlu de proprietate asupra bunurilor?
Mulțumesc pentru timpul acordat. În speranța unui răspuns, încă odată mulțumesc!