avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Activitate ATM

Activitate ATM

Cine este in masura sa sesizeze parchetul pentru marturie mincinoasa in cazul in care un martor si-ar schimba cateva aspecte ale declaratiei?

Poate face procurorul auto-sesizare la parchet sau este instanta datoare si obligata sa trimita sesizarea parchetului?

Daca mi-ati putea indica un articol de lege ar fi super.
tgeorgescu a scris:

Ca sa dau un exemplu: un violator in serie e acuzat de doua violuri: unul mai vechi, pentru care exista dovezi si unul mai nou. Violul vechi s-a prescris, dar dovezile pentru acesta raman o indicatie a caracterului suspectului (si anume ca e capabil de violuri).

Sigur, faptul ca Ion a violat pe cineva si Maria a fost violata nu inseamna ca Maria a fost violata de Ion (poate a fost violata de Gheorghe).


Multumesc pentru clarificare. In speta de fata, daca Ion o violeaza pe Maria, fapta se descopera dupa mai multi ani si se claseaza de catre procuror dar in acelasi caz exista o alta fapta de abuz sexual pentru alta persoana iar instanta de judecata se bazeaza pentru a motiva abuzul sexual savarsit de catre inculpat prin prizma violului clasat (care de altfel este si contestat intr-o prima faza de inculpat in urmarirea penala).

Se poate folosi sau retine de catre instanta ca acesta a avut o astfel de manifestare datorita violului clasat? Eu ma gandesc ca orice proba clasata nu este si nu se poate folosi impotriva inculpatului atata vreme cat "fapta nu exista" fiindca daca nu ar fi asa, atunci inculpatul ar trebui sa aiba posibilitatea sa conteste aceste acte ori atata vreme cat este clasata el nu poate sa se apere si i se ingradeste posiblitatea de a verifica actele respective. Pentru ca mergand pe aceasta logica, procurorul poate sa adauge in cursul urmaririi penale fapte, cu sau fara stirea inculpatului, pe care sa le claseze si care in mod normal sa nu ii produca efecte juridice inculpatului.

Astept o noua parere daca e poate.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Dacă o fapta nu exista înseamnă că nu există probe.
Asa ar fi logic.

Ar fi bine sa detaliați.


Este vorba despre doua fapte, una la care s-a renuntat/clasat iar cea de-a doua fapta care s-a mers cu ea in judecata coroborata cu proba clasata ca fiind o proba indirecta, conform presedintelui de instanta.

Daca imi puteti spune cat de legal este o asemenea afirmatie.
Buna seara,

As dori sa stiu opinia dvs cu privire la clasarea unei probe din dosar si folosirea ei de catre instanta ca mijloc de proba indirect ce a servit la acuzarea inculpatului. Sunteti de parere ca o proba clasata de procuror cu mentiunea "fapta nu exista" poate fi folosita de instanta ca proba indirecta? Eu din cate am citit este ca prin clasarea unei probe inseamna fara a mai raspunde de aceasta. Astept si parerea dvs sau daca stiti si spete pe aceasta tema.
Discuție Rechizitoriul
Imi poate cineva explica de ce intr-un rechizitoriu apar ca mijloace de probe precum:

- copii de pe cazier ale persoanelor x, y, z
- adrese catre anumite institutii

precum si alte acte care nu au niciun fel de relevanta cauzei, sunt acte efectuate de politie/procuror dar din care nu rezulta indici sau relevanta cauzei. practic au trecut toate actele pe care le-au efectuat la capitolul mijloace de proba

Multumesc.
Multumesc frumos dna Ionica. Imi puteti spune daca se considera loc public si din punct de vedere penal?

Faptă săvârşită în public

Fapta se consideră săvârşită în public atunci când a fost comisă:

a) într-un loc care prin natura sau destinaţia lui este totdeauna accesibil publicului, chiar dacă nu este prezentă nicio persoană;

b) în orice alt loc accesibil publicului, dacă sunt de faţă două sau mai multe persoane;

c) într-un loc neaccesibil publicului, însă cu intenţia ca fapta să fie auzită sau văzută şi dacă acest rezultat s-a produs faţă de două sau mai multe persoane;

d) într-o adunare sau reuniune de mai multe persoane, cu excepţia reuniunilor care pot fi considerate că au caracter de familie, datorită naturii relaţiilor dintre persoanele participante.
Am o mare nedumerire, daca gradinitele de stat sunt considerate a fi locuri publice. Din cate stiu eu, locurile publice sunt locurile in care are acces toata lumea iar din cate stiu in gradinite nu poate intra oricine si oricand, la fel de bine cum nu se poate fuma in astfel de locuri (nefiind zic eu publice)

Imi puteti spune mai precis cu trimitere la un cod/lege care sa prevada ca unitatile de invatamant prescolare sunt sau nu locuri publice? Sau daca aveti o opinie mai pertinenta in acest sens.
Răspuns la discuția Avocati pentru ICCJ
Cum se pot cauta/gasi sau sorta astfel de avocati?
Răspuns la discuția Corupere de minori
Anonim2604 a scris:n
nDacă eu aveam 15 ani caand am întreținut relații sexuale De bună voie cu un băiat de 19 ani și tata vrea sa. L dea în judecata, băiatul poate păți ceva? În ce condiții? n
nn

Daca ati intretinut relatii sexuale cu un major iar diferenta de varsta dintre dvs si respectivul nu este mai mica de 3 ani atunci fapta se incadreaza la [ link extern ]

Prin urmare este foarte posibil ca sa fie pasibil de pedeapsa inchisorii sau cu suspendare daca se invoca multe aspecte. Procororul si/sau instanta de judecata va va audia atat pe dvs cat si pe major pentru a afla adevarul.

Pentru coruperea sexuala legea este mai permisibila desi din cele relatate nu vad a se putea aplica cazului de fata.
Răspuns la discuția Termen incercare
Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Buna ziua,
Termenul de incercare incepe sa curga de la data cand a ramas definitiva sentinta de condamnare si se termina la 4 ani!
DE EXEMPLU: daca sentinta a ramas definitiva la data de 10.10.2012 se termina la data de 09.10.2016, 10.10.2016 fiind dupa termen.


adica termenul de incercare se de la data in care s-a dat sentinta? nu dupa ce a ispasit pedeapsa?