tgeorgescu a scris:
Ca sa dau un exemplu: un violator in serie e acuzat de doua violuri: unul mai vechi, pentru care exista dovezi si unul mai nou. Violul vechi s-a prescris, dar dovezile pentru acesta raman o indicatie a caracterului suspectului (si anume ca e capabil de violuri).
Sigur, faptul ca Ion a violat pe cineva si Maria a fost violata nu inseamna ca Maria a fost violata de Ion (poate a fost violata de Gheorghe).
Multumesc pentru clarificare. In speta de fata, daca Ion o violeaza pe Maria, fapta se descopera dupa mai multi ani si se claseaza de catre procuror dar in acelasi caz exista o alta fapta de abuz sexual pentru alta persoana iar instanta de judecata se bazeaza pentru a motiva abuzul sexual savarsit de catre inculpat prin prizma violului clasat (care de altfel este si contestat intr-o prima faza de inculpat in urmarirea penala).
Se poate folosi sau retine de catre instanta ca acesta a avut o astfel de manifestare datorita violului clasat? Eu ma gandesc ca orice proba clasata nu este si nu se poate folosi impotriva inculpatului atata vreme cat "fapta nu exista" fiindca daca nu ar fi asa, atunci inculpatul ar trebui sa aiba posibilitatea sa conteste aceste acte ori atata vreme cat este clasata el nu poate sa se apere si i se ingradeste posiblitatea de a verifica actele respective. Pentru ca mergand pe aceasta logica, procurorul poate sa adauge in cursul urmaririi penale fapte, cu sau fara stirea inculpatului, pe care sa le claseze si care in mod normal sa nu ii produca efecte juridice inculpatului.
Astept o noua parere daca e poate.