Vreau să demontez părerea precum că o Expertiză Contabilă extra-judiciară ar fi ceva abstract, de care Poliția și Magistrații n-ar trebui să țină cont, mai ales dacă acolo sunt dovedite cu Înscrisuri fapte penale extrem de clare de Abuz în Serviciu, Uzurpare a Funcției, Falsuri, Delapidări, Înșelăciuni, etc.
Cel puțin noi, proprietarii asociației noastre, am plătit 5.000 de lei pentru această Expertiză citată zilele trecute, și care a descoperit fapte penale grave. E deajuns să știi că între 2010 și 2013 n-a fost organizată nicio Adunare Generală obligatorie anual, urmată de votarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli, fără de care nu poți da nici salarii ! În cazul ăsta, dacă n-am avut organe de conducere alese legal, nici administratori atestați, ar trebui anulate toate hotărârile și deciziile luate de un așa-zis Comitet Executiv (ne-ales vreodată de proprietari), care încălca toate legile posibile și care-și dădea prime, cu toate că Asociația avea datorii de miliarde lei la furnizorii de Utilități.
CITEZ DINTR-UN ARTICOL SCRIS DE UN SPECIALIST ÎN DREPT:
„Adesea, deși expertiza extrajudiciară nu are legătură concretă cu un proces sau litigiu, concluziile ei devin mijloace probatoare.
Exemple de expertize extrajudiciare sunt: expertiza preliminară a unor instalații sau tipuri de mașini, expertize pentru cunoașterea activității economice sau pentru analiza situației unei societăți, expertiza merceologică, etc. Expertiza extrajudiciară se poate apropia de cea judiciară și expertul poate îndeplini rolul de arbitru.
Există o tendință de sporire a numărului și importanței expertizelor extrajudiciare, mai ales în dosarele penale.
Expertul, ca specialist al domeniului respectiv, poate clarifica anumite probleme în speța în cauză şi expertiza şi concluziile sale au putere probatorie, dar dreptul de a judeca este un atribut exclusiv al instanței, în baza principiului intimei convingeri a judecătorului.
În România pot fi experți oricare persoane care posedă cunoștințe de specialitate în domeniul în care urmează să se efectueze expertiza, cu excepția celor pentru care legea dispune altfel.
Potrivit legislației, pot funcționa ca experți persoane care au studii superioare de specialitate în domeniul impus de expertiză, au un stagiu în cercetare, învățământ sau producție şi au o reputație profesională şi morală neștirbită.
În cazul expertizei judiciare sarcina de a efectua expertiza este interpretată asemenea obligației martorilor, deși expertul este un auxiliar tehnic al instanței.
Cele mai importante îndatoriri ale experților sunt: executarea personală a expertizei cu obiectivitate şi conștiinciozitate, respectarea termenului de depunere a raportului, furnizarea la cererea instanței de informații suplimentare, efectuarea, dacă i se impune, a suplimentului de expertiză sau refacerea expertizei, aducerea la cunoștința instanței dacă descoperă și alte date cu prilejul efectuării cercetării.
Dacă expertul nu își îndeplinește obligațiile, el poate fi sancționat disciplinar, civil sau penal. Răspunderea lui poate fi angajată în cazul în care nu se prezintă la chemarea inițială a organului judiciar, refuză nejustificat să efectueze expertiza, nu respectă termenul de depunere a raportului de expertiză, nu se prezintă pentru a da lămuriri suplimentare la solicitarea organului judiciar, sau efectuează o expertiză necorespunzătoare.
Expertului îi sunt asigurate drepturile legate de exercitarea acestei funcții: dreptul de a consulta materialele existente la dosarul cauzei, dreptul de a solicita și primi lămuriri din partea instanței şi a părților implicate.
Experții au competența ca pe baza aspectelor negative pe care le sesizează să și sugereze soluții care pot fi recomandate pentru îmbunătățirea calității produselor respective.”
Am sau nu dreptate că un Polițist, Procuror sau Judecător nu poate omite total o Expertiză extra-judiciară, mai ales dacă e făcută de un expert judiciar autorizat și competent și, cel mai important, în lucrarea sa sunt elemente probatorii care duc la stabilirea clară a faptelor penale incriminate de părțile vătămate ?
În speța noastră pur și simplu s-a refuzat administrarea probelor care erau extrem de clare în stabilirea adevărului și a făptuitorilor, cu exemple extrem de documentate, bazate doar pe legile din domeniu.