Pentru obtinerea pensiei anticipate in sistemul public de pensii se iau in considerare la stabilirea stagiului de cotizare de 35 de ani si stagiile de cotizare in alte sisteme de pensii neintegrate? Respectiv am lucrat aproape 5 ani in armata, ca ofiter, dintre care o parte in conditii speciale de munca. As vrea sa stiu daca acesti 5 ani plus eventual suplimentarul pentru conditii speciale se iau in considerare la stabilirea stagiului minim de cotizare de 35 de ani pentru pensia anticipata sau doar pentru pensia la limita de varsta. Mentionez ca doar cu acesti 5 ani care sunt intr-un sistem de pensii neintegrate ajung la cei 35 de ani minim necesari, altfel va trebui sa astept pana la pensionarea la limita de varsta.
Detin un teren in proprietate care figureaza in registrul agricol ca faneata. Pe aceasta faneata au crescut in mod spontan salcami, care au format o padurice spontana (cateva zeci de salcami). Doresc sa tai acesti salcami si sa dau terenului agricol destinatia trecuta in acte, de faneata. Am fost informat ca am nevoie de aprobare de la primarie dar si de la ocolul silvic si ca trebuie sa platesc si anumite taxe (15 lei pe mc taiat). Este adevarat si daca da, in baza caror legi trebuie obtinute aprobarile necesare? Reafirm ca terenul respectiv nu figureaza ca padure si nici nu a fost vreodata padure.
Sotia mea aflata in concediu pentru cresterea copilului a primit de la angajator o prima in cuantum de mai putin de 3000 lei pentru activitatea desfasurata anul anterior, cand nu era in concediu de crestere copil. Prima s-a acordat o singura data in luna iunie anul curent. Acest lucru poate conduce la pierderea indemnizatiei pentru cresterea copilului? Intelesesem ca daca se obtin venituri mai mici de un anumit cuantum cumulat, in timpul anului, acest lucru nu afecteaza indemnizatia de crestere copil. Este adevarat? In cazul in care afecteaza indemnizatia, cum o pot refuza, avand in vedere ca au virat-o deja pe card?
Am avut o problema cu o masina de spalat aflata in garantie care nu s-a mai putut repara si am primit negatie de service, dupa aproximativ 28 de zile. Conform cu legea, pentru ca nu au reparat defectiunea in termenul legal de 15 zile, m-am adresat vanzatorului in baza negatiei de service in vederea returnarii banilor. Vanzatorul tergiverseaza returnarea banilor, a trecut mai mult de o saptamana de cand au zis ca trebuie sa trimita curier care sa ridice mai intai produsul defect, nu au ridicat produsul nici acum. Produsul sta in holul apartamentului ambalat si asteapta curierul de o saptamana. I-am sunat in fiecare zi si ma mint in fiecare zi ca se va rezolva dar in realitate nu se intampla nimic. Ma intereseaza care este termenul legal in care vanzatorul trebuie sa-mi returneze contravaloarea produsului si care sunt posibilitatile legale, in cazul in care nu se conformeaza.
Buna seara,
Ma confrunt cu o situatie similara. Am primit negatie de service si vanzatorul tergiverseaza rambursarea banilor. Care este termenul in care vanzatorul trebuie sa-mi restituie contravaloarea produsului defect care nu s-a putut repara in garantie si in ce act normativ este precizat? Mentionez ca sunt deja in a 30-a zi de cand am anuntat vanzatorul cu privire la defectarea produsului si sunt in a 5-a zi de cand am primit negatie de service.
Va multumesc pentru raspuns.
Un lucrator al unei firme care instala la mine in casa un senzor de gaze mi-a distrus accidental plita ceramica. Lucratorul este dispus sa suporte doar paguba pentru sticla ceramica sparta nu si pentru inlocuirea plitei electrice. Din pacate plita este montata in 2010 si nu se mai gasesc piese de schimb, deci eu voi fi nevoit sa inlocuiesc plita. Eu solicit lucratorului sa ma despagubeasca pt valoarea unei noi plite similare cu cea avariata. Pot actiona in judecata firma pentru recuperarea intregului prejudiciu, sau sa ma multumesc cu contravaloarea pieseid efecte si eu sa suport cheltuiala cu intregul electrocasnic inlocuit.
Sotia mea este in situatia in care urmeaza sa-si depuna dosarul pentru indemnizatia de crestere copil. Tocmai i-a expirat concediul medical si are termen 60 de zile sa depuna actele pentru indemnizatia de crestere copil pana la varsta de doi ani. Ieri am aflat, primind prin posta o instiintare de la ANAF, ca sotia mea are o penalitate de 2 lei din 2016 pentru plata cu intarziere (10 zile) a impozitelor aferente unui contract de inchiriere. Data instiintarii este 31.12.2016 dar la noi in posta a ajuns ieri. As vrea sa stiu daca aceasta creanta de 2 lei poate avea consecinte asupra primirii indemnizatiei de crestere copil. Este suficient daca o achit in cateva zile?