avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1050 soluții astăzi
Forum Activitate Adnan

Activitate Adnan

Buna seara!
Imi puteti explica cum se calculeaza salariul,cum se ajunge la salariul net. Am observat pe fluturasii de salariu o diferenta care nu este explicata nici cum.
De exemplu:plecam de la un brut de 2965 la care sunt adaugate sporul de weekend,zilele de sarbatori legale si bonurile de masa si ajungem la un brut de 3895. De aici se scad CAS 25%,CASS 10% si ramane un venit impozabil de 2636 ,adica minus 264. Scazand aceste cifre imi ramane suma de 2372 de lei,totusi venitul incasat a fost 2072 de lei. Unde se pierde diferenta de bani? Nu este explicat acest rest de plata.
Si daca imi puteti spune ce reprezinta deducerea de baza,eu avand copilul in intretinere la mine. Multumesc
Buna seara!
As dori sa stiu daca este legal ca zilele gen 1 iunie,17 iunie,1 mai,etc. sa fie recuperate in luna urmatoare prin prestare de ore de munca. Luna mai de exemplu are un regim lunar de 176 de ore .Acesta este si nr. de ore pe care l-am lucrat si am avut 9 libere,iar pe 1 mai am lucrat. Cu toate acestea am venit in luna iunie cu un minus de 8 ore,iar explicatia primita a fost ca trebuie sa recuperez liberul de 1mai,firma noastra neacordand aceste libere,iar zilele muncite le plateste 100%.
Poate nu am inteles corect codul muncii cu privire la aceste zile,imi puteti explica cat de corect este acest procedeu?
Multumesc
Răspuns la discuția Inchiriere mostenire
Multumesc pentru raspuns ,dar eu intrebam cum e procedura legala,nu ca ei ar putea tolera,sau ce se poate face pe langa lege,cumva la variantele astea m-am gandit si eu. Pe acest site am vazut situatii relativ similare,iar raspunsurile erau ca nu se poate fara acord unanim. Vroiam sa stiu daca este intr-adevar asa. Dumneavoastra nu faceti referire la nimic legal,nu precizati nici o lege referitoare la astfel de situatii.
Răspuns la discuția Inchiriere mostenire
In baza carei legi toti peretii,utilitatile si curtea fiind comune? In ce conditii pot inchiria? Proprietatea nu le-a ingradit-o nimeni,ei venind in curte ori de cate ori vor si facand ce vor. Nu trebuie prevazut ce drepturi si ce obligatii au chiriasii locuind cu unul din proprietari? Ii aduc in curte si atat? Ei nu doresc sa faca contracte de inchiriere. A si as dori sa stiu cum se poate face partajul unei case care nu poate avea alte cai de acces in afara celei de acum?
Buna seara. Locuiesc intr-o casa primita mostenire. Suntem trei mostenitori care in urma succesiunii am primit cate o cota parte de 1/3 din casa. Ceilalti doi mostenitori s-au mutat si acum doresc sa inchirieze.
Situatia sta in felul urmator: casa nu detine cadastru si intabulare si nici iesire din indiviziune dupa succesiune. Casa este tip vagon,strabatuta de un trotuar de pana in 50cm latime cu intrare comuna. Curtea si utilitatile sunt comune.
In ce conditii pot ei inchiria,eu locuind aici si neavand acordul meu?
Discuție Popriri conturi
As dori sa stiu daca datoriile catre stat se prescriu si la cati ani.
M -am trezit cu conturile poprite pentru o regularizare la impozitul pe salariu din 2009. In 2015 am avut o somatie de 45 de lei pe care am achitat-o,dar acum fara nici o alta instiintare mi s-a pus poprire pe conturi pentru suma de 111lei. Ajuns la Anaf nu mi s-a explicat decat ca ceea ce am platit in 2015 a fost o parte iar acum mai am de achitat nu 111lei ci 139 lei. Nu reusesc sa inteleg ce se intampla si de ce eu persoana fizica sunt sanctionata pentru ceea ce platea atunci angajatorul. Ce sanse am sa fiu din nou poprit peste un timp pentru ca Anaful mai descopera o parte de datorie? O angajata m-a incurajat spunand ca ar putea sa mai apara datorii de la cheltuielile de judecata,judecata la care Anaf nu m-a chemat.
Va rog daca puteti sa imi spuneti cat de legal este ca o zi de repaus saptamanal sa iti fie luata si sa ti se dea ca recuperare in cate o ora muncita mai putin timp de 7 zile. Contractul de munca prevede un program inegal,dar nu cred asta se refera la a fi luate zilele libere legale.Concret,la societatea la care lucrez se procedeaza astfel: ti se da o zi libera ,iar a doua vii la munca,dar nu o mai primesti libera intr-o alta zi,ci timp de 7 zile muncesti 7 ore in loc de 8. Astfel ajungem ca din 8-10 libere dintr-o luna sa avem parte de 7 sau 8. De asemeni va rog sa imi spuneti daca este normal sa ai 1-2 libere dupa 8-9zile de munca? Ti se dau 1-2 libere la inceputul unei saptamani si alte doua libere la sfarsitul urmatoarei saptamani,ajungand astfel sa muncesti
8,9 zile. Si un alt aspect cum se calculeaza sporul de weekend ,firma noastra dandu-ne un spor de 1%din salariul orar,ajungad la suma de 8 lei pe 51 de ore de weekend. Va multumesc.
Răspuns la discuția Moștenirea
Multumesc.Da,succesiunea este facuta dupa ambii parinti,fiicelor revenindu-le cate 1/3 din imobil. Casa la randul ei este in indiviziune cu un alt imobil cu care are perete comun.Data fiind situatia incurcata in care ne aflam as fi vrut sa stiu in ce conditii pot inchiria comostenitorii care nu locuiesc in imobil cota lor parte, intre noi situatia nefiind una tocmai ok. Se pare ca nu mai poate exista o cale de comunicare si fiecare decide dupa cum crede de cuviinta.
Multumesc frumos.
Discuție Moștenirea
Suntem trei surori mostenitoare a casei părintești. Casa are toate utilitățile in comun:apa,curent,gaze. Din păcate casa nu are cadastru și intabulare. In casa locuiesc doua dintre fiicele a doua mostenitoare, iar cea de-a treia dorește să își închirieze partea fără a cere acordul celorlalți asta și în condițiile în care casa nu are o curte ci mai degrabă un hol care o străbate, hol care nu are o lățime mai mare de 50 cm,aceasta fiind gen vagon,iar partea ce se vrea închiriată este in spatele​ curții​. Posibilitatea de a se mai face o intrare nu exista și nici nu ar folosi pentru că tot în acest hol comun ar da.
Fiind atât de înghesuit intimitatea celorlalți practic nu mai exista. As dori sa aflu daca poate​ închiria in​ aceste condiții. Ieșirea din indiviziune nici nu cred că se poate face curând și deci totul e la comun. Mulțumesc.