avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Activitate cotimanis

Activitate cotimanis

Este vorba de SC. LUMOTEX SRL din Mangalia
Ore suplimentare. Bună ziua! Cum pot scoate și eu orele suplimentare din perioada 1994-2001 de la angajator în următoarea situație? Fabrica de confecții a funcționat pana în 2018 când s-a închis iar personalul a fost dat în șomaj. Patronul a plecat în Germania, pentru ca de acolo era, contabila nu mai exista (a decedat) și nimeni "nu știe "unde au ajuns documentele firmei si statele de plata pentru ca fabrica nu figurează lichidata.Am fost la tribunal, secția comercial, unde mi s-a spus ca nu nu este închisă dar nici angajați nu figurează în aceasta firma. Locul unde figurează firma a fost vandut, acolo e cu totul altceva. Cineva a dus documentele undeva. Cum pot acționa pentru a scoate aceste ore suplimentare?
Se vor indexa pensiile militare în 2024 cu rata inflației asa cum spune legea 223/2015? Întreb pentru ca se se pregătește oug în care pensiile speciale sa nu fie indexate cu rata inflației. La pensii speciale suntem încadrați și militarii mai nou. Cum pot sa îmi câștig dreptul la indexare conform legii dacă aceasta nu se aplica? O pensie de 3600 lei nu știu cât de speciala poate fi.
Începând cu anul 2021, cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 45% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizate pe anul precedent. Asa spune legea 223/2015
Eligibil sau nu? Soția are pensie de invaliditate 1125 lei și a primit cardul de compensare energie. Eu am pensie 3600 lei, băiatul e student, fără venituri. Poate folosi cardul la plata energiei dacă toți trei suntem la același loc de consum?
Bună ziua! Ce trebuie făcut?
Proprietarul unui teren agricol a decedat. Terenul era lucrat într-o asociație, bineînțeles cu contract în regula, toamna i se dădeau produse ( grâu, porumb, etc). Moștenitori sunt 4. Au vrut sa îl vândă, sa nu mai cheltuie cu succesiunea însă unul din moștenitori are datorii la impozite și nu i se eliberează fiscalul. Timpul trece și în toamna se încheie contractul cu proprietarul (decedat). Cum se poate proceda cu terenul în continuare ca să fie totul în regula? Mulțumesc!
Cum și când se recalculează pensia? Menționez ca sunt pensionar militar. Am ieșit conform legii, la limita de vârstă. Acum lucrez la privat, cu contract de munca și cotizez la sistemul public de pensii. Am vârstă de 50 ani. Cum trebuie sa procedez ca să-mi adaug vechimea de la privatși totodată sa mi se recalculeze pensia? Și cand pot face acest lucru? Este cumva pensie separata de la sistemul public de pensii la vârsta de 65 ani? Mulțumesc!
Răspuns la discuția cartea de munca
Multumesc frumos!
Discuție cartea de munca
Am depus pentru pensia de invaliditate copii de pe cartea de munca si celelalte adeverinte de vechime dar la casa de pensii mi s-au oprit si originalele.Cum trebuie sa procedez ca sa imi recuperez aceste documente sau macar niste copii pentru ca la implinirea varstei normale de pensionare cred ca imi trebuiesc din nou aceste acte ca sa fac dovada vechimii si nu vreau sa am surprize.Multumesc!
Răspuns la discuția pensie invaliditate grad 3

Multumesc frumos!
Carp Mircea a scris:

Nu exista pensie de handicap.
Sunteti pensionara de invaliditate gradul III.
In mod normal pensia este calculata corect.
Veti primi indemnizatia minima pentru pensionari in suma de 640 lei, care din septembrie va fi 704 lei.