avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Activitate danalida

Activitate danalida

Bună! Proprietarii de apartamente construite pe terenul statului pot deveni proprietari pe cota de teren aferentă apartamentului menționată în extrasul de carte funciară pe care o au în folosință prin emiterea ordinului de Prefect în baza articolului 36 alineatul 2 din Legea 18/91 este o procedură foarte simplă și există precedent. Exista o mulțime de astfel de ordine de prefect emise în diverse județe. Trenul bineînțeles va rămâne tot în coproprietate forțată după emiterea ordinelor de Prefect și înscrierea în Cartea funciară a dreptului de proprietate asupra cotei de teren ce revine fiecărui proprietar de apartamente.Este extrem de simplu. Practic este doar o formalitate o simplă cerere tip scrisă si depusa la primărie cu un extras Cf
pe apartament, teren și colectiv, documente de stare civilă și acte de identitate iar primăria după verificarea situației juridice a terenului trebuie să înainteze actele către prefectură aceasta emițând ordinul de Prefect care vă va fi comunicator prin poștă ori îl veți ridica direct de la prefectură ori de la primărie. Mai simplu este să solicitați la OCPI un extras Cf extenso și veți primi extrasul pe apartamentul dumneavoastră extrasul pe teren și extrasul colectiv pentru suma de 25 RON veți primi acest extras la trei zile după depunerea cererii și îl veți atașa la cererea tip pentru emiterea ordinii de Prefect pe care o puteți imprima sau descărca de pe internet ,este o cerere tip. Daca întâmpinați probleme în ceea ce privește implicarea primăriei sau lipsa de implicare în soluționarea problemei dumneavoastră referitoare la emiterea ordinului de prefect (adică refuzul de a trimite documentele la prefectură, invocarea necesității unor acte care nu cad în sarcina dvs sa le depuneți la dosar sau chiar a prefecturii vă pot da un număr de dosar care a avut obiect obligarea celor 2 instituții la luarea masurilor pentru emiterea ordinului de prefect ,iar cei care au acționat în instanță au câștigat.Deci exista un precedent și în aceasta situație. Mult succes dacă încă nu ați rezolvat problema! Da,unii sunt proprietari pentru cota de teren, pentru că mai nou la vânzarea apartamentelor se solicită și dovada proprietății asupra cotei de teren aferentă apartamentului și asta pentru că au existat situații când s au vândut apartamente iar terenul de sub apartamente de sub bloc aparține altei persoane iar proprietarii de apartamente au devenit chiriași pe terenul altor persoane și nu celor care le au vândut apartamentul nici măcar celor care le au vândut apartamentul. Ori pentru a se preîntâmpina astfel de situații s-a ales să se ceară la vânzarea apartamentului și dovada proprietății asupra cotei de teren aferentă apartamentului
Viopogy a scris:

Aveți dreptate. Este mult de explicat . Nu mă pricep. Căutăm doar legea, daca exista, prin care proprietarii de ap. construite pe terenul statului , pot deveni proprietari asupra cotei . In intabularea colectivă , unii sunt proprietari pe cota ( locatarii mai nou deveniți proprietari) , alții ( respectiv cei care au cumpărat prin OCLP, au drept de folosință. Oricum,
Vă mulțumesc !


w_v_w_v a scris:

Adica cum li s-a facut celor de la magazine?
Terenul aferent daca este in contract este proprietatea tuturor ca si cel de sub bloc conform contractului.
Toti au dreptul ca si la scarile de bloc. Toti trebuie sa il foloseasca in comun nu individual.

Cum il folosesc ei mai exact?



Bună ziua!La ce va referiți cind spuneți exclus?
Bună ziua! Aș dori vă rog dacă puteți să îmi spuneți se aplică aceeași procedură și în cazul unui teren aflat în proprietate comună indiviză a proprietarilor dintr-un bloc în urma emiterii unor ordine de Prefect pentru proprietarii de apartamente?E vorba de terenul aferent blocului din care am dori sa vindem o suprafață, lasind in proprietatea comuna indiviza din tot terenul doar suprafata de sub bloc si o suprafață necesara accesarii blocului. Mulțumesc anticipat!E foarte important răspunul dvs !

latka a scris:



rugby15 a scris:

O firma a inchiriat de la o asociatie de proprietari o suprafata de 15 mp la parterul( incinta) scarii blocului. Cu acordurile legale a construit un mic spatiu comercial in care au investit serios. Si-au exprimat in scris intentia de a cumpara de la asociatie acei 15 mp.
Va rog, cu respect, sa ma ajutati concret, care sunt pasii pentru a putea fi facuta vanzarea in deplina legalitate.
Multumesc

Art. 44 din legea 196/2018 detaliaza aceasta instrainare de proprietate comuna :
(1)Incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din condominii se poate hotari motivat cu acordul scris al tuturor proprietarilor din condominiu.
(2)In cazul prevazut la alin. (1) devin aplicabile dispozitiile privitoare la coproprietatea obisnuita. Cu toate acestea, instrainarea sau ipotecarea se poate realiza numai cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu.
(3)Constatarea incetarii destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune se face prin hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari adoptata in unanimitate de catre proprietarii din condominiu.
(4)Imobilul, respectiv partea din condominiu care rezulta din incetarea destinatiei folosintei comune se inscrie in mod corespunzator in cartea funciara pe baza documentatiei cadastrale intocmite in acest scop.
(5)Prevederile prezentului articol nu se aplica partilor comune din condominiu pentru care nu poate inceta destinatia de folosinta comuna, intrucat poate afecta buna functionare a condominiului si pot fi lezate drepturile celorlalti proprietari.
(6)Inscrierea in cartea funciara ca unitate individuala distincta a partilor de folosinta comuna pentru care inceteaza aceasta destinatie, potrivit dispozitiilor legale, implica parcurgerea urmatoarelor etape:
a)emiterea hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari prin care se constata incetarea destinatiei de folosinta comuna;
b)receptia documentatiei cadastrale pentru recalcularea cotelor-parti indivize, in vederea scoaterii din partile de folosinta comuna;
c)incheierea actului in forma autentica prin care toti proprietarii din condominiu isi exprima acordul pentru incetarea destinatiei de folosinta comuna si pentru diminuarea corespunzatoare a cotelor-parti din proprietatea comuna.
[ link extern ]



Buna ziua!Avind in vedere subiectul discuției,va rog daca doriti sa îmi spuneti daca un teren in proprietate comuna indiviza la bloc (proprietari ai terenului fiind proprietarii apartamentelor cu ordin prefect art 36 alin 2) legea 18/1991 ) poate face obiectul unei exproprieri pentru lucrări de interes public,mai precis terenul aferent blocului liber de constructii (nu cel de sub bloc) sau se poate proceda urmînd etapele descrise de latka ,adica etapele scoaterii unei parti a terenului aferent blocului din indiviziunea forțată(terenul fiind mare si nefiind necesar tot pentru a accesa blocul) si lăsarea in indiviziune fortata doar terenul de sub bloc si o parte din cel liber de constructii pentru a se putea avea acces la bloc si vinzind ulterior primariei partea de teren scoasa din proprietatea comuna in indiviziune fortata?Mulțumesc anticipat!
Am impresia ca nu m-ati inteles.E vorba de proprietate comună indiviză, iar d.p.d.v.legal aceasta se instraineaza odata cu apartamentul in cazul de fata .Atunci ,totuși poate face terenul aferent apartamentelor ,obiectul exproprierii pentru cauza de utilitate publică?In legea de care mi-ati spus nu am gasit nimic referitor la asta,cel mult art 3 din aceasta. Mulțumesc!

BogdanGri a scris:

Buna ziua

Da, indiferent de numarul proprietarilor, proprietatea privata poate face obiectul exproprierilor.

Temeiul legal este legea 255/2010

Multumesc!Dar d.p.d.v.legal o proprietate comuna indiviza poate face obiectul unei exproprieri pentru lucrări de interes public?Si care ar fi temeiul legal? Mulțumesc anticipat!

BogdanGri a scris:

Buna ziua

Primaria nu va amenaja niciodata un drum si nu va executa astfel de lucrari pe terenuri care sunt in proprietate privata.

Cand primaria va cere sa cedati o suprafata de teren, se refera la cedarea dreptului de proprietate asupra acelei suprafete, nu la inchiriere.

Puteti fi expropriati pentru lucrari de interes public.

Teren aferent blocului



Buna ! Va rog din suflet daca se poate sa imi dati un raspuns la următoarea problema: proprietarii apartamentelor dintr-un bloc sint coproprietari pe cota de teren aferent ce le revine din terenul blocului în baza ordinului de prefect emis conform art 36,alin. 2) din legea 18/1991(teren aflat initial in proprietatea privată a statului si trecut in proprietatea privată a proprietarilor de apartamente din blocul respectiv in baza articolului mai sus mentionat),au facuta lucrarea de cadastru in urma careia au obtinut cotele de la OCPI si au facut trasarea terenului cu o persoana autorizata ANCPI avind procesul verbal de trasare .O parte a acestui teren este liber de constructii, blocul ocupind doar aprox .250-300mp din 600 mp cit are terenul. Din aceasta parte de teren primaria are pretentia ca proprietarii terenului sa cedeze o parte pentru a putea fi amenajata de catre primarie si folosită de alti proprietari de apartamente din alte blocuri ca acces auto pentru a putea trece cu masinile pina la blocul lor ,desi exista alte 2 cai de acces spre acele blocuri,nepunîndu-se probleme de servitute de trecere pe acest teren, ci de simpla voință a primariei de a mai pune inca un acces auto la dispoziția altor locatari de la alte blocuri.,dar nu de pe terenurile ei ,ci de pe terenul blocului menționat mai sus. Intrebarile mele sint :
1) care este posibilitatea legala (contract de inchiriere între primarie si proprietarii terenului pentru o perioada determinata cu posibilitatea de prelungire a acesteia, etc) pentru ca proprietarii terenului blocului (600 mp) obtinut conform art 36,alin 2) din legea 18/1991 sa cedeze legal o parte din cei aprox. 300 mp ramasi liber de constructii pentru a se amenaja de catre primarie un acces auto(pavazare cu pavaj pentru trafic greu sau asfalt),dar fara a renunța la proprietatea si folosința asupra acestuia ,acest lucru nefiind posibil oricum,terenul fiind un teren in coproprietate?
2) exista posibilitatea ca in urma încheierii unei forme legale intre primărie și proprietarii terenului, acestia din urma sa aiba pretentia sa fie platiti pentru folosirea de catre primarie a unei parti din terenul blocului pentru a face un acces auto pe cheltuiala ei (bani publici) si a-l da spre folosință si altor proprietari de la alte blocuri pentru a trece cu masinile,adica spre folosință publică?
3) există posibilitate legala ca in schimbul cedarii folosirii pentru o perioadă de timp cu posibilitatea de prelungire a acesteia (prin inchiriere sau alta forma legala,dar fara renuntarea la proprietate ) a unei suprafețe din cei 300 mp ramasi liberi de constructii,proprietarii terenului sa aiba pretentia de a li se face sau plati de ex o lucrare de refacere a acoperișului blocului de catre primarie?
4) care ar fi cea mai buna ,corecta si legală varianta pentru a se face ceea ce am descris mai sus?
5) invocînd executarea unei lucrari de utilitate publica,primaria poate impune proprietarilor terenului cedarea unei părți a acestuia aflat în coproprietate, chiar daca cum am spus mai sus mai există alte 2 cai de acces si renunțarea la proprietatea unei parti a terenului nu ar fi posibila,acesta fiind in coproprietate indiviza ?M-ar ajuta enorm un raspuns formulat pe puncte pentru a înțelege mai bine raspunsul la fiecare intrebare. Mulțumesc anticipat!
Zona administrativă





Aș dori dacă poate cineva să-mi spună care este zona administrativă în cazul unei primarii.Mulțumesc anticipat.!
Este specificat acest lucru în vreo prevedere legală?M-ar interesa să știu care este aceea? Mulțumesc!

raluk0207 a scris:

Nu, nu se moștenește dreptul de folosinta respectiv.

Este vorba despre articolul 30 din legea 58/74 .Se interzicea pe vremea comunismului să se vândă terenurile și să se intabulare dreptul de proprietate în favoarea cumpărătorilor casei,astfel că atunci când cineva vindea o casă terenul trecea în proprietatea statului iar cumpărătorii primeau 250 m² de teren în folosință pe durata existenței construcțiilor .Ori în cazul de care eu întreb, dacă este vorba de soț soție cumpărători ai casei cu teren în folosință pe durata existenței construcțiilor,iar dintre ei soțul decedează ,în urma acestuia,deci în urma defunctului mă interesa dacă se poate moșteni dreptul de folosință câtă vreme moștenitorii dobândesc de pe urma defunctului niște bunuri imobile cum ar fi părți din casă astfel că mi se pare logic să se transmită și acest drept de folosință pentru că altfel cum ar putea folosi casa dacă n ar avea acest drept de folosință ? Dreptul de folosință este pe durata existenței construcțiilor și nu pe durata vieții defunctului.Și de aici întrebarea mea dacă se moștenește acest drept real de folosință pentru că este logic din punctul meu de vedere să moștenească și acest drept de folosință până la trecerea în Cartea funciară a dreptului de proprietate obținut prin ordinul prefectului sau prin aplicarea articolului 41 din legea 7/96 aliniatul 10 dacă nu înșel.

Alexandru Surcel a scris:

Nu cunosc foarte bine legea respectivă din 1974, dar nu știu în ce măsură acesta era transmisibil, chiar și pentru cauză de moarte.