practic da, angajatorul platea impozitul si contributiile din banii "produsi" de mine. adica el incasa toata suma de la bolt/uber, minus comisionul acelor aplicatii, si din acei bani se plateau darile totale (angajator/angajat). pe langa asta se achita contabilitatea si carburantul rezultand venitul net pe care il incasam eu.
nu inteleg de ce a venit dupa 3 luni de la incetarea contractului sa pretinda niste bani suplimentari privind indemnizatia de concediu de care eu nu am beneficiat.
legal, conform codului muncii, daca nu am beneficiat de zile de concediu pe durata contractului de munca, ar fi trebuit platite la incetarea contractului si atunci intr-adevar ar fi fost o baza de impozitare pt acei bani. altfel nu vad pt ce as plati impozit.
multumesc frumos pentru raspuns. cunosc legislatia in privinta contractului individual de munca.
ideea e ca in cazul bolt/uber se incheie un contract de munca ,insa angajatul plateste toate taxele si impozitele aferente salariului, atat ceea ce revine angajatului, cat si angajatorului, pentru salariul minim pe economie , in jur de 1300 lei/luna.
ma interesa in special cum se procedeaza cu impozitul in ceea ce priveste concediul de odihna, cum am precizat in primul mesaj.
intreb acest lucru pentru ca firma pentru care am lucrat mi-a comunicat dupa 3 luni de la incetarea contractului de munca ca mai am de plata 457lei reprezentand impozitul pentru concediul de odihna aferent celor 6 luni lucrate.
dupa cum am specicat, nebeficiind de acele zile de concediu si nici contravaloarea aferenta la incheierea contractului.
Buna ziua. Am si eu o intrebare. Daca am lucrat o perioada de 6 luni pt o firma (colaborator Bolt) cu contract de munca, dar am platit personal impozitul pt salariul minim pe economie (ambele taxe, atat angajat cat si angajator) cum se procedeaza cu impozitarea concediului de odihna?
Mentionez ca nu am beneficiat de indemnizatia pt concediu de odihna in perioada lucrata si nici nu am primit banii aferenti zilelor de concediu la incheierea contractului de munca
Buna ziua. am si eu o intrebare in legatura cu amenda pt lipsa rovignetei.
In luna aprilie 2023, din greseala/neatentie, am circulat in judet fiind surprins de camera video fara rovigneta. mi-am adus aminte doar dupa 2 zile despre termenul de expirare a acesteia, iar in luniile ulterioare am tot platit rovignete cu valabilitate de 1 sapt cand am avut nevoie.
Avand in vedere ca legal este o contraventie continua si din momentul savarsirii faptei pana cand este transmis pv de constatare nu se pot intocmi noi procese verbale, teoretic nu mai exista obligativitatea legala de a platii rovigneta.
1. ce se intampla cu banii platiti pt acelasi lucru in intervalul savarsirii contraventiei si primirea PV? Se pot scade din amenda?
2. am primit avizul postal astazi, 02.10.2023 (contraventia fiind in luna aprilie, nu mai stiu data exacta) . ce se intampla daca nu ridic scrisoarea recomandata de la posta si de cand incepe termenul de 15 zile pt a platii jumatate din minimul amenzii?
Dupa 4 ani de activitate ca Manager al unei companii, vineri 11.11.2022, la sfarsitul programului de lucru, am fost instiintat printr-o scrisoare ca postul va fi desfiintat datorita unor restructurari in cadrul firmei si am de ales intre doua variante
1. Incheierea contractului cu acordul partilor, fara preaviz, cu plata drepturilor salariale, a zilelor de concediu neconsumat, tichetelor de masa si o suma de bani compensatorie.
2. Incetarea contractului pe baza desfiintarii postului si 20 de zile de preaviz, fara a fi nevoie de a ma prezenta la biroul unde ne desfasuram activitatea.
Am ales prima prima varianta, fiind cea mai buna din punct de vedere financiar
Salariul corespunzator celor 9 zile lucrate in luna noimbrie, bonurile de masa si suma compensatorie au fost achitate.
Insa am o problema cu zilele de concediu neutilizate in acest an, pe care compania nu le recunoaste.
Prin CM angajatul are dreptul la 20 de zile de concediu anual,
In anul 2022 am avut la dispozitie inca 4 zile ramase restante din anul 2021. Concediu consumat in acest an a fost de 16 zile.
In concluzie au ramas 8 zile de concediu neutilizat.
Din aceste zile, se mai scad 3 zile aferente lunii decembrie si jumatate din luna noiembrie, deoarece contractul de munca a incetat la data de 14.11.2022.
Total de plata a zilelor de concediu 5 zile.
Compania recunoaste si a platit doar 2 zile de concediu neutilizat
Intrebarea mea este: Cum as putea recupera suma aferenta celor 3 zile de concediu legal neachitat?
Mentionez ca suma respectiva este semnificativa, aprox. 1100 ron net
Am si eu o problema. In ultimele 2 zile, reprezentantii unei companii publice "au trantit" pe trotuarul din fata casei mele niste tevi lungi de 100m astfel blocand accesul auto la proprietatea privata.
In primul rand, nu exista locuri de parcare pe strada, cu atat mai mult cat am statie de autobuz in fata casei. punctul 2, in aceasta dimineata am gasit masina lovita, fiind nevoit sa parchez masina pe decursul noptii in capatul strazii.
Ce masuri sau pasi pot fi urmati pentru remedierea acestei situatii, legal vorbind?
Multumesc anticipat pentru raspuns
Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea. In 2017 am lucrat in UK si urmeaza sa primesc un cec din partea HMRC pentru recuperarea taxelor platite in perioada 2017-2018. Eu m-am intors in Romania, iar cec-ul va fi trimis la adresa unde am locuit in UK. La acea adresa locuieste varul meu. Se poate face in Romania o procura notariala valabila in Marea Britanie pentru ca varul meu sa poata incasa acel cec si sa-mi vireze banii? Multumesc
Multumesc frumos pt raspuns. Incheierea CIM disciplinar am banuit si eu, dar as dori, daca imi puteti spune, ce anume reprezinta acest lucru si cum ar afecta viitoarele locuri de munca.
Buna ziua. O prietena care este casiera de aproximativ 7 luni la un magazin de haine si-a depus demisia vineri 21.07.17.
I s-a comunicat ca perioada de preaviz ar fi de 2 saptamani insa ea nu mai doreste sa mearga la munca deoarece a fost jignita si denigrata din partea managerului.
Acesta i-a comunicat ca daca nu se mai prezinta la locul de munca, va fi contactata din partea departamentului HR care "ii va decide soarta" (exact aceasta a fost exprimarea)
Ce masuri s-ar putea lua impotriva ei si cu ce ar afcta acest lucru in viitor?
Multumesc