Dacă ICCJ a dat o decizie contrară unei hotărâri definitive ale instanței, pot deschide un nou proces în baza acestei decizii?
Sunt obligați ordonatorii să pună în aplicare interpretările date de ICCJ?
Decizie ICCJ contrară unei hotărâri date de înainte de o instanță.
Dacă ICCJ a dat o decizie contrară unei hotărâri definitive ale instanței, pot deschide un nou proces în baza acestei decizii?
Care este modalitatea de atac?
Sunt obligați ordonatorii să pună în aplicare interpretările date de ICCJ?
Am intrat pe Tabloul CCJB, iar acolo am văzut la statutul unor juriști, mențiunea „SUSPENDAT”.
Întrebările mele ar fi, ce înseamnă această mențiune și dacă, acel jurist, în atare situație, mai poate reprezenta în instanță vreo instituție?
Pot relua o acțiune care a fost respinsă și de ICCJ, dacă pot aduce argumente în plus?
În fapt, Curtea de Apel, deși a identificat o lege care putea să rezolve favorabil o „discriminare” (din punctul meu de vedere), spune că nu a fost investită să o aplice că nu am invocat-o eu în acțiune (deși nu sunt jurist, am făcut referiri generice la Constituție, la legile salarizării, la Convenția EDO și Declarația Universală a Drepturilor Omului). Ori, legea care „nu am invocat-o” era o lege de modificare/completare a legii cadru a salarizării, invocată de subsemnatul.
În plus, dosarul a fost încadrat la conflicte de muncă deși eram funcționar public, iar ICCJ-ul după un an și jumătate, deși între timp a recunoscut calitatea mea de funcționar public prin decizia 10/2018, fără să verifice legalitatea hotărârilor instanțelor inferioare, motivele de casare conform art 488 NCPC, a respins recursul că, a fost încadrat dosarul la conflicte, deși chiar și în punctul de vedere dar și în ziua procesului la Înalta, am susținut faptul că a fost încadrat greșit.
Mai mult, Curtea de Apel, spune că nu e discriminare ci „stabilirea în mod diferit a salariului pentru aceeași funcție”. Am invocat chiar și Decizia CCR794/2016, care spunea să se echivaleze tuturor funcțiilor bugetare, la nivel maxim, cuantumul salariilor din cadrul aceluiași angajator...
Discuția e lungă, întrebarea e: pot relua o acțiune care a urmat toți pașii sau singura soluție este CEDO?
Și dacă nu e pe rol un litigiu? Dacă vreau doar să clarifice parlamentul ce a vrut să spună în „propoziție”?
De exemplu, eu sunt o instituție și vreau să știu cum aplic o lege, care nu e clară, ce fac?
Vorbim vorbe... Una întreb eu, alta se înțelege...
Încerc, de ceva timp, să mă lămuresc, cui pot cere o interpretare a unui text normativ și... mă aruncă de la unii la alții...
Senatul spune că excede atribuțiunilor sale și că art. 69 din Legea 24 este lămuritor, deși nu-mi spune cum se ajunge la o intervenție legislativă pentru clarificarea sensului acestui text...
Camera Deputaților, mai incisivă, îmi spune că „interpretarea actelor și informațiile solicitate nu fac obiectul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public”...
Conform art 9 NCC, spune că Interpretarea legii
„(1) Cel care a adoptat norma civilă este competent să facă şi interpretarea ei oficială.
(2) Norma interpretativă produce efecte numai pentru viitor.
(3) Interpretarea legii de către instanţă se face numai în scopul aplicării ei în cazul dedus judecăţii.” ???
Ca să închei, cui pot cere o interpretare a unui cuvânt, sintagmă dintr-un text legal, mai pe înțelesul tuturor, ce a vrut să spună autorul?
Răspunsul la petiție trebuie să conțină numele și prenumele celui care a răspuns petiției sau, nu există o prevedere legală care să prevadă această obligație?
Vorbim de drepturi salariale care, conform art. 1 sunt şi rămân în mod exclusiv cele prevăzute în prezenta lege, care spunea la art 67 că „Drepturile neachitate personalului militar, poliţiştilor, funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalului civil, nereclamate în termen de 3 ani de la data când trebuiau plătite, se prescriu.”
Fără o trimitere la Codul muncii sau la instanțe sau...
Plângerea prealabilă întrerupe termenul de prescripție?