Buna ziua,
Doresc sa-mi vand apartamentul am agreat un pret in EUR cu cumparatorul iar aceasta a aplicat pentru un credit prima casa. Cum pot fi sigur ca in final voi primi suma agreata in EUR? Se poate stipula in antecontract, de ex., ca suma ceruta de mine este cea in eur urmand ca ea sa fie achitata prin credit in LEI urmand ca o eventuala diferenta (rezultata fie din diferenta de curs fie din acordarea unu credit mai mic decat e nevoie) sa fie achitata de cumparator din surse proprii? Deasemenea ce curs ar trebui specificat?
Multumesc frumos
Ma intereseaza sa stiu daca aceasta clauza (rezolutorie cum spun ei, leonina cum mi-a explicat mie cineva) poate fi folosita in vreun fel, respectiv daca pot fi chemat prin tribunale ptr asa ceva. Exista vreun temei sau clauza e una abuziva si nici un avocat nu se va incumeta sa mearga in fata unui judecator cu asa ceva. Multumesc frumos.
Am primit acum un numar de ani, prin cesiune din partea actionarului majoritar (in firma mai erau si alti cativa actionari minoritari), un procent din partile sociale ale firmei in care lucram. Una din clauze prevedea ca "prezentul contract se desfiinteaza daca raporturile de munca dintre cesionar si SC XXX srl inceteaza. Ca urmare a desfiintarii contractului cesionarul pierde calitatea de asociat la SC XXX srl iar cedentul redevine proprietar la partilor sociale cesionate prin prezentul contract ".
Anul acesta am decis sa parasesc firma (prin demisie - banuiesc ca asta inseamna ca raporturile de munca au incetat) dar actionarul majoritar nu a dorit activarea acelei clauze ...totul ramanand insa doar la nivel verbal. Intre timp el a decedat iar urmasii doresc acum "reintregirea partilor sociale" prin aplicarea clauzei de mai sus. Prin urmare mi-au transmis un contract de cesionare (de data asta in sens invers) in care e specificata suma corespunzatoare partilor detinute de mine dar imi spun ca nu voi primi banii acestia ptr ca "nici eu n-am platit atunci cand mi-au fost cesionate partile" - ceea ce intr-un fel este adevarat.
Pe de alta parte, eu am primit un numar de aproximativ 1000 de parti sociale la o valoare de 50 de lei iar acum detin 2000 de parti sociale (reprezentand insa acelasi procent din totalul partilor sociale) la aceeasi valoare de 50 lei bucata. Consider ca macar diferenta respectiva (adica valoarea a 1000 de parti) mi s-ar cuveni reprezentand cumva aportul meu la cresterea firmei de-a lungul anilor.
Tragand linie, ce as putea sa fac, are rost sa incerc sa negociez o suma de bani? Ce se intampla daca nu semnez cesiunea? Raman actionar, ma pot da in judecata....? De ce este nevoie de un act de cesionare cand oricum "contractul se desfiinteaza daca raporturile de munca inceteaza". Are vreo importanta faptul ca actionarul majoritar (cel care mi-a cesionat partile sociale) a decedat?
Dincolo de gustul amar cu care raman dupa aceasta poveste, daca accept sa semnez e posibil sa raman si cu o paguba, respectiva obligativitatea de a declara si apoi plati, din buzunar, impozit pe suma din contract.
Imi cer scuze pentru povestea lunga dar altfel nu vad cum puteam explica situatia. Multumesc pentru intelegere si pentru raspunsuri.
Buna ziua.
As dori sa stiu daca am dreptate in urmatoarea speta:
- se da un cetatean, numit in continuare client, cu abonament la un furnizor mare de servicii 'pe cablu'
- clientul nu-si plateste la 1 mai abonamentul (practic, factura pe aprilie)
- in 20 mai furnizorul intrerupe serviciul livrat (conform contract)
- clientul, din varii motive, amana vreo 3 luni de zile sa ceara rezilierea contractului, cand o face furnizorul pretinde plata facturilor pe lunile aprilie, mai, iunie si urmeaza si iulie
- e normal sa se factureze si perioada in care clientul nu a beneficiat de serviciu? In contract este stipulat ca "Furnizarea serviciilor este conditionata de plata contravalorii tarifului lunar" dar nu si ca "plata contravalorii tarifului lunar este conditionata de furnizarea serviciilor".
In caz ca furnizorul face un abuz ce poate face clientul? Pentru a sesiza ANPC ar trebui sa prezinte niste minime dovezi ori furnizorul (prin vocea unui distins lucrator de la ghiseu) pretinde ca serviciul nu a fost intrerupt ci ca doar semnalul nu mai este furnizat.
Multumesc.
Sunt in aceeasi situatie (comodat expirat de 20 de zile), as dori sa stiu daca e nevoie, in afara de prelungirea comodatului (act aditional sau comodat nou?), de acordul vecinilor, stampila administratorului ... toata povestea.
Multumesc frumos,
Lucian
Multumesc de raspuns. Stiam de respectiva precizare dar nu pot sa cred ca nu se accepta, de ex, si posibilitatea pierderii respectivei fituici. La urma urmei iti poti pierde orice incepand cu buletin, pasaport, etc. Ca sa nu mai vorbim ca oricat de bine ai ingriji hartiuta in cauza in cateva luni nu prea se mai cunoaste ce scrie pe ea (desi, din cate am inteles metoda de imprimarea ar fi trebuit sa asigure o stabilitate a cernelii de minim 2 ani). In alta ordine de idei, prima cerere am trimis-o in 9 aprilie, ma gandesc ca o cautare in baza de date dupa nr masina eventual cu comparare serie sasiu (ca de-aia a fost nevoie de copia talonului), completarea unui document si trimiterea raspunsului nu poate dura mai mult de 10 minute. Poate ma insel.
Oricum bine ca am lamurit problema cu anpc-ul. Totusi, daca eu ma duc intr-un magazin ... vreau sa cumpar un produs si constat (inainte sa-l platesc) ca este expirat sau ca are o problema oarecare pot sesiza ANPC-ul care, fara ca eu sa am vreun contract cu magazinul in cauza, va efectua in mod sigur un control. De ce in acest caz (e adevarat ca nu e ceva similar decat, poate, intr-o proportie f scazuta) nu s-ar sesiza de pilda ptr ca nu s-a raspuns in termen.
Socrul meu a primit prin martie 2012 amenda pentru lipsa rovinietei in perioada august-septembrie 2011. E vorba de un autoturism cu care nu circula in afara orasului decat f rar, odata pe an poate asa cum s-a intamplat si atunci cand eu am circulat cu masina. Eu tin minte ca am cumparat rovinieta pentru o luna de zile (stiu si de la ce statie Petrom) si cel mai probabil dupa expirare socrul meu a aruncat-o. Cand au venit amenzile el le-a platit si nu si-a mai batut capul, mie insa nu mi s-a parut normal asa ca am solicitat la CNADNR sa-mi trimita un raspuns oficial legat de existenta sau nu a rovinietei ptr autoturismul in cauza in perioada respectiva. Mi s-a raspuns sa trimit copie dupa talonul autoturismului, si de atunci am trimis de 4 ori solicitarea respectiva cu copia atasata fara a primi vreun raspuns. Ce pot sa fac pentru a 'forta' CNADNR-ul sa raspunda totusi emailurilor mele? O sesizare catre protectia consumatorului face sens? Multumesc.
Redeschid acest subiect pentru ca e posibil sa fiu nevoit sa-mi schimb "sediul" PFA-ului. Pana la urma, in 2009, sub presiunea timpului, am facut PFA-ul avand ca sediu un apartament ipotecat pentru care am facut contract de comodat. In acest moment e insa in curs de aprobare un dosar de refinantare al creditului cu care a fost cumparat apartamentul in cauza iar banca refinantatoare intreaba despre acest contract de comodat (de fapt cei de la juridic nu stiu daca e comodat sau inchiriere si au pus azi consilierul de credite sa ma sune iar mie nu prea mi-e clar daca, din punctul lor de vedere, ar fi vreo diferenta intre comodat si inchiriere). Ca sa n-o mai lungesc, in caz ca banca spune ca vrea ca respectivul contract de comodat sa fie pe termen limitat (anume maxim 1 an) am doua variate: ori raman pe apartamentul acesta si merg in fiecare an la registrul comertului cu contractul de comodat reinnoit periodic ori imi schimb sediul in apartamentul in care locuiesc si ajung iarasi la aceleasi discutii cu acelasi presedinte de asociatie. Ce argumente (de preferinta scrise) as putea sa-i aduc? Cu ce-as putea sa-l amenint? (reclamatie la ... primarie, la...unde?) - nu-mi place treaba asta cu amenintatul/reclamatia dar cred ca e singura metoda care poate functiona.
Multumesc
De ce ti-e frica nu scapi: asa cum ziceam, am alergat anul trecut sa platim contributiile la sanatate pe ultimii 5 ani coresp PFA si mai bine n-o faceam. Pe pagina [ link extern ] ...