avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Activitate bibliopod

Activitate bibliopod

Vânzare liberă teren arabil extravilan în condițiile legii

Mai precis am depus o ofertă de vazare a unui teren extravilan, au fost indeplinite condiile legale în sensul că oferta a stat pe site-ul Direcției agricole 45 de zile, nu a fost nicio solicitare, fiind indeplinite conditiile pentru vanzare libera in conditiile legii.
Acum s-a ivit un cumparator dar au trecut aproape 6 luni de cand am obtinut actele de la primarie care atesta desfasurarea procedurii obligatorii si anume:
- Proces verbal privind finalizarea procedurii
- adeverinta prin care se certifică parcurgerea tuturor etapelor procedurale privind exercitarea dreptului de preempțiune privind oferta de vânzare
- copie oferta conform cu originalul
- adresa prin care se certifica faptul ca pe teren nu sunt site-uri arheologice
- adeverinta ca terenul care face obiectul ofertei de vanzare nu necesita avizul specific al Ministerului Culturii

Cât timp sunt valabile aceste acte?
Cum se rezolva suprapunerile aparute in cadastru

Pentru un teren cu casa aflat in mediul rural pentru care doresc iesirea din indiviziune, s-a respins documentatia cadastrala pe motiv ca exista suprapuneri cu terenul alaturat, al carui cadastru a fost efectuat in 2010.
In referatul de completare care insoteste nota de respingere se spune ca expertul care a efectuat cadastrul la terenul alaturat nu mai efectueaza lucrari de specialitate.
Problema este ca proprietara terenului alaturat nu doreste efectuarea unei noi masuratori care sa implice repozitionarea terenului, pe motiv ca ea are carte funciara si probabil si un fel de rea vointa in a ma ajuta sa rezolv problema, chiar daca i-am propus sa fac eu o noua masuratoare a terenului si sa platesc eu expertul cadastral care ar face lucrarea.
In aceste conditii ce solutii legale exista, astfel incat sa pot efectua totusi partajul pentru acest teren cu casa construita pe el?
Multumesc!
As vrea sa fac un schimb de terenuri, mai precis sa schimb un teren arabil extravilan aflat in arenda cu un teren care este compus dintr-o parte de intravilan (aproximativ 1000m), si o parte de extravilan.
Acesta din urma nu este in arenda.
Mai precizez ca persoana cu care vreau sa fac schimbul detine teren extravilan tot in tarlaua in care se afla terenul meu extravilan, urmand ca acesta sa ramana tot in arenda.
Terenurile sunt echivalente ca valoare si pentru determinarea echivalentei am avut in vedere grila notariala.

Ce documente sunt necesare?
Suntem trei frati si am facut succesiunea dupa ambii parinti, a.i. fiecare are dreptul la 1/3 din masa succesorala.
La momentul actual dorim sa impartim doar o parte din masa succesorala compusa din terenuri arabile extravilane pentru care exista cadastru.
Am dori sa stim daca este posibila urmatoarea impartire asupra careia am convenit impreuna:

- Un frate primeste un teren care reprezinta cota de 1/3 care ii revine, diferenta fata de valoarea exacta a treimii care ii revine, fiind nesemnificativa;

- Al doilea frate cedeaza celui de-al treilea partea sa;

- Al treilea primeste 2/3 din masa succesorala supusa partajului, adica celelalte terenuri arabile extravilane.

Este posibil un asemenea scenariu? Ce anume trebuie sa prezentam notarului pentru a realiza aceasta impartire.

Printr-o hotarare judecatoreasca (ramasa definitiva in 2005) care a avut ca obiect iesirea din indiviziune, au fost atribuite bunuri imobile impartite in loturi, iar pentru egalizarea loturilor s-a stabilit o sulta a mamei, descendent de grad I catre 2 nepoti veniti in succesiune ca descendenti de grad II.
Aceasta sulta nu a fost platita si nici nu a fost vreodata solicitata de cei 2 nepoti, avand in vedere ca partajarea s-a facut cu respectarea vointei lor, mama neavand niciun fel de obiectii.
In 2017, mama a depus la primarie pentru unul din terenurile arabile extravilane, actele necesare efectuarii cadastrului sistematic gratuit. Celelate terenuri, pe care le detinea conform lotului atribuit, n-au facut obiectul inregistrarii sistematice.
In 2018 mama a decedat. Dupa deces am facut succesiunea.
In certificatul de mostenitor, sulta stabilita prin hotararea judecatoreasca ramasa definitiva in 2005 nu apare.
In 2019 s-a finalizat cadastrul sistematic pentru terenul pentru care actele au fost depuse in 2017, cand mama era inca in viata, si am obtinut de la primarie extrasul de carte funciara pentru informare, in care la proprietar apare mama, iar la sarcini apare sulta catre cei 2 nepoti stabilita prin hotararea definitiva din 2005.
Intrebarea mea este daca la notariat, pe baza certificatului de mostenitor (in care sulta nu apare) odata cu schimbarea proprietarului (decedat) in mostenitorii mamei, este posibila si radierea sultei ?, sau este necesara actiune in instanta pentru constatarea prescriptiei dreptului de a cere plata sultei?.
Pun aceste intrebari deoarece, in 2019, in calitate de mostenitori (pe baza certificatului de mostenitor) am facut cadastrul in privat pentru un alt teren cuprins in lotul mamei (stabilit prin hotararea invocata mai sus), iar pentru acest teren sulta nu apare in cartea lui funciara.

Va multumesc!
Si totusi cum se radiaza aceasta sulta de 250 lei (RON)? Unul dintre nepotii mamei a decedat si nu s-a facut succesiunea in urma lui. Pe cine chemam sa dea declaratie notariala? Sau exista si alta solutie?
Va multumesc pentru raspuns. Datorita raspunsului dumneavoastra, mi-am dat seama de eroarea materiala cuprinsa in extrasul de carte funciara. Mai precis, in hotararea judecatoreasca din 2004 este specificata suma, care la acel moment era in ROL si nu in RON cum gresit au inscris cei de la OCPI in extrasul de carte funciara. Valoarea sultei in RON este de 250 lei. Este si greseala mea ca nu am observat asta inainte de formularea intrebarii.
In noile coditii, banuiesc ca ar trebui indreptata eroarea materiala din extras (nici asta nu stiu cum se corecteaza) si dupa aceea sa radiem sulta.
In urma unui proces de iesire din indiviziune finalizat in 2004, mama mea, descendent de gradul I, trebuia sa plateasca o sulta egalizatorie in valoare de 2500000 RON, celor 2 nepoti de sora, descendenti de gradul II.
Sulta neplatita la acel moment apare acum in extrasul de carte funciara la capitolul “Sarcini “, in forma:
“intabulare, drept de IPOTECA LEGALA, Valoare 2500000 RON, cu drept de sulta in valoare de 2500000”
1. NEPOT1
2. NEPOT2
Intrebarea pe care ne-o punem in calitate de mostenitori ai mamei (am dezbatut succesiunea) este cum se poate radia aceasta sulta din cartea funciara, in conditiile in care unul dintre cei 2 nepoti ai mamei a decedat si cel mai probabil succesiunea de pe urma lui nu a fost dezbatuta.

Multumesc pentru completare. Sunt terenuri din masa succesorala, cuprinse in cadastrul sistematic care nu e finalizat si nici sanse foarte mari sa se finalizeze curand din lipsa fondurilor. Inginerul topograf pe care l-am consultat si care are ceva experienta in domeniu, nu poate face un nou cadastru pe terenul inclus deja in programul de cadastru sistematic si pentru care s-au parcurs deja niste etape. Am solicitat acest lucru si raspunsul a fost negativ, Acesta este motivul pentru care am solicitat lamuriri.