avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi
Forum Activitate Cabinet Avocat - Ciurea Cristina

Activitate Cabinet Avocat - Ciurea Cristina

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu inteleg sensul intrebarii dvs., reveniti cu precizari, cred ca nu ati prezentat exact situatia de fapt sau nu ati inteles ce este acceptarea tacita a mostenirii.
Din punct de vedere legal, este posibil sa dati acum, ”o” declaratie de acceptare tacita peste termen a succesiunii, care este altceva decat declaratia de acceptare expresa a succesiunii, care poate fi data doar in termenul legal de acceptare a succesiunii, termen care se calculeaza de la data deschiderii succesiunii, exista notari care autentifica o astfel de declaratie.

Din punct de vedere juridic, data deschiderii succesiunii este data decesului persoanei care lasa mostenirea si nu data dezbaterii succesiunii, confuzie care se face adesea.

In cazul dvs., o astfel de declaratie nu va ajuta foarte mult, sfatul meu este sa mergeti si sa dezbateti succesiunea.

Sintetizand, situatia de fapt, asa cum ati prezentat-o: ati acceptat tacit succesiunea, fratele nu a acceptat si nici nu a renuntat expres la succesiune in termenul prevazut de lege, dar nu are pretentii la mostenire si inteleg ca. este de acord sa dea o declaratie de neacceptare a mostenirii.
Dvs. pentru a concretiza drepturile care decurg din calitatea de mostenitor, trebuie sa dezbateti succesiunea si sa obtineti un certificat de mostenitor.



1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fratele trebuie sa mearga la notar si sa dea o declaratie neacceptare a mostenirii in termenul legal.

Dvs. chiar daca nu ati dat la notar o declaratie de acceptare a mostenirii, care este o forma de acceptare expresa, ati accceptat tacit mostenirea prin faptul ca ati locuit in casa parinteasca de la decesul parintilor.
Acceptarea tacita a unei mosteniri are aceleasi efecte juridice ca si acceptarea expresa, ceea ce inseamna ca,
dvs. aveti in prezent, calitatea de mostenitor.

Intrucat fratele nu are nicio pretentie la mostenire, puteti sa dezbateti succesiunea pe cale amiabila, la notar
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul poate fi incheiat de catre fiul dvs. (prin dvs., in calitate de mandatar), doar daca dezvoltatorul este de acord.
Antecontractul pe care l-ati semnat va inceta prin acordul partilor iar ulterior se incheie contractul de vanzare cumparare intre fiu si dezvoltator.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveti sanse sa obtineti anularea antecontractului, care ar fi avut drept efect restituirea avansului, intrucat asa cum afirmati,, este vorba de o simpla eroare de redactare, in termeni juridici - o eroare materiala (in loc de 2 camere, in antecontract s-a scris 3 camere) si nu de faptul ca v-ati fi aflat in eroare cu privire la nr. de camer.e
Aceasta eroare materiala poate fi usor dovedita in instanta, prin probarea faptului ca ati vazut apartamentul inainte, discutiile purtate cu vanzatorul, cu reprezentantii agentiei imobiliare, ati vazut copii ale actelor , etc.
Anularea si rezolutiunea sunt notiuni juridice diferite, care produc fiecare efecte specifice, nu intru in detalii juridice, va spun doar ca, anularea putea fi solicitata in cazul in care v-ati fi aflat in eroare cu privire la numarul de camere iar rezolutiunea antecontractului poate fi solicitata in cazul neexecutarii culpabile de catre una din parti a obligatiilor asumate.
Trebuie sa vedeti ce ati prevazut in antecontract cu privire la restituirea avansul platit, intrucat sansele de recuperare depind de aceasta clauza.
De asemenea, este important si motivul pentru care nu mai doriti sa incheiati contractul, daca refuzul este justificat sau nu, desi din ceea ce scrieti, inteleg ca pur si simplu v-ati razgandit.
Liliana Gradinaru a scris:
Refuzul si lipsa de la interogatoriu nu se poate cumva confunda cu raspunsurile pe alta foaie.
Sunt de acord ca poate ar trebui o mai mare rigurozitate, insa nu sunt de acord ca azi, in contextul actual al dreptului nostru si al Codului de proceduria civila este posibila interpretarea ca raspunsurile date pe o alta fila poate fi interpretat ca un refuz de a raspunde la interogatoriu. Mai mult, cand instanta aplica 358 o face daca ea considera ca trebuie aplicat, adica aceasta sanctiune nu este obligatorie (instanta poate, nu e obligata). Nu vad motiv ca o instanta sa aplice 358 pentru ca difera foile, sa fim seriosi.


M-ati facut sa zambesc cu acest raspuns, dna. avocat
Nu a spus nimeni asa ceva, de unde ati dedus dvs. acest lucru? Sunt de acord intr-o singura privinta cu dvs., in ceea ce priveste, rigurozitatea
Cititi cu ATENTIE postarea lui ioancar, in care acesta afirma ca, persoana juridica, prin reprezentant a raspuns selectiv doar la anumite intrebari.
citat:
”1) este legal ca persoana juridică să ignore setul de file, - scrise numai față, să aleagă selectiv, din corpul întrebărilor puse de mine, numai anumite părți, la care să răspundă monosilabic?”

Raspunsul dat de mine se refera la prevederile art 358 Cod procedura civila, care precizeaza clar ca, REFUZUL partii careia i se ia interogatoriu de a raspunde la intrebari sau la o parte din acestea. poate fi considerat de instanta de judecata ca o marturisire deplina ori numai ca un inceput de dovada in folosul partii care a propus interogatoriul.
De altfel, in ceea ce priveste forma pe care trebuie sa o imbrace raspunsul la interogatoriu. am scris in prima parte a raspunsului meu. ca trebuie sa se RASPUNDA, pe cat posibil, pe aceeasi pagina.
Daca raspunsul meu nu vi se pare corect, va scriu un alt raspuns dat tot pe avocanet.

”Nu exista o forma tip a interogatoriului. Formulati intrebarile cat mai clar si la obiect, pe care le numerotati. Pentru a putea raspunde in scris, cel interogat, lasati un spatiu dupa fiecare intrebare. La sfarsit, interogatoriul va fi semnat si stampilat de catre reprezentantul societatii.” Consilier juridic www.avocatnet.ro/forum/discu...

Acum....referitor la forma raspunsului la interogatoriu, indiferent daca este vorba de persoana fizica, unde Codul de procedura civila mentioneaza clar ca. răspunsurile la interogatoriu vor fi trecute pe aceeaşi foaie cu întrebările. (acesta este, pentru exactitate, trermenul folosit de cod de procedera civila, sau daca, vorbim de raspusul persoanei juridice (dat prin reprezentant), unde nu se mai precizeaza din nou cum va fi trecut raspunsul.

nu exista nicio sanctiune pentru nerespectarea acestei forme, dar se prefera aceasta forma, pe cat posibil.
Daca de exemplu, o parte, persoana fizica, nu are avocat si nu stie sa formuleze interogatoriul sub aceasta forma, interogatoriul nu va fi anulat de catre instanta, potrivit principiului, daca ne doare o mana, de esx., nu o taiem, ci o vindecam.
Dvs. faceti un ghiveci, ma scuzati, dar asa ati raspus, in care amestecati de-a valma informatii .

Vorbiti de parte, dar nu faceti distinctia intre parte - persoana juridica sau persoana fizica, de reprezentantul ei. Persoana juridical nu raspunde decat prin reprezentant, dar partea – persoana fizica, raspunde personal dar poate raspunde, doar in cazul in care este lipsita de capacitate de exerciţiu sau are capacitatea de exerciţiu restransa si prin reprezentanta. Dati definitia din dex a cuvantului - a consemna, dar este clar pentru toata lumea cine consemneaza si nu a spus nimeni ca reprezentantul persoanei juridice consemneaza ceva, intrucat art. 355 ali.1 Cod procedura civila. referitor la persoan juridica, folosesrte clar cuvantul ” a raspunde”, deci nu vad, de unde confuzia aratata de dvs.. etc ,


.
Mai mult, cand instanta aplica 358 o face daca ea considera ca trebuie aplicat, adica aceasta sanctiune nu este obligatorie (instanta poate, nu e obligata). Nu vad motiv ca o instanta sa aplice 358 pentru ca difera foile,
Nu as face vorbire despre asa ceva in sala de judecata, mai bine va axati pe alte interpretari care chiar sa va fie de ajutor. Dar fiecare este diferit.


Nimeni nu poate obliga o instanta sa aplice o anumita sanctiune , instanta hotaraste daca o face sau nu, dar pentru ca aceasta sa o aplice partea, personal sau prin avocat, trebuie sa faca vorbire despre ea.

Eu chiar am facut vorbire despre ”asa ceva” , in baza art... 358 Cod procedura civila, dna avocat, si ce sa vezi, instanta mi-a admis cererea si a considerat refuzul partii adverse de a raspunde la anumite intrebari ca fiind o recunoastere a celor intrebate.

Aici sunt de acord cu dvs. ” fiecare este diferit”, sau ”noi toti suntem diferiti”, desigur, acesta este o gluma.
Intr-adevar nu mai puteti da acum o declaratie de acceptare a mostenirii care trebuia data in termen de 1 an de la data deschiderii succesiunii, care coincide cu data decesului persoanei despre a carei mostenire este vorba.

Dar, asa cum vi s-a spus, nu aveti nevoie de o astfel de declaratie, avand in vedere ca ceilalti mostenitori nu contesta dreptul dvs. de a mosteni.
In opinia mea, aveti dreptul sa vi se restitue jumatate din taxa de timbru, avand in vedere ca, in fapt, comunicarea cererii de chemare in judceata nu s-a realizat.
Insa sunt mai multe aspecte care trebuiesc aratate in motivarea unei astfel de cereri, pentru ca aceasta sa fie admisa.
Termnenul de 25 de zile se calculeaza pe zile libere, ceea ce inseamna ca,, nu intra in calculul acestuia prima si ultima zi iar daca ultima zi a termenului este nelucratoare,, atunci acesta se implineste in prima zi lucratoare care urmeaza. Dupa aplicarea acestei reguli, rezulta ca termenul se implineste luni, 13.05.2024 dar sfatul meu este sa depuneti
intampinarea cel mai tarziu, vineri 10.05.2024.
De asemenea, urmati sfaturile primite de la colegii mei.
Persoana juridica trebuie sa raspunda la interogatoriului in scris pe formularul care contine intrebarile, atat cat este posibil, semnat pe fiecare pagina de reprezentantul persoanei juridice.
Adaugirile, stersaturile sau schimbarile aduse raspunsurilor vor trebui semnate de reprezentant, sub sanctiunea de a nu fi luate in considerare.
In situatia prezentata, nu este aplicabila institutia inscrierii in fals, care se refera la altceva, dar va puteti folosi de prevederile art. 358 Cod procedura civila potrivit carora, daca partea chemata la interogatoriu, fara motive temeinice, refuza sa raspunda la intrebari, instanta de judecata poate considera aceste imprejurari ca o marturisire deplina ori numai ca un inceput de dovada in folosul partii care a propus interogatoriul. In aceasta din urma situatie, pentru
completarea probatoriului pot fi admise, atat dovada cu martori, cat si alte probe (inscrisuri, expertiza, cercetare la fata locului, etc.), inclusiv prezumtiile.
Răspuns la discuția Important
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Solicitati asociatiei de proprietari (printr-o cerere scrisa, cu nr. de inregistrare sau pe email daca exista o adresa de email pe care corespondati cu presedintele asociatiei), sa va comunce o fisa extinsa cu cotele de intretinere si modalitatea de calcul a penalitatilor.
Presedintele Asociatiei de proprietari este obligat, potrivit Legii 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilo, sa va puna la dispozitie orice document solicitat care apartine asociatiei.
Modalitatea de calcul a penalitatilor v-a fost explicata de colega de forum, vedeti si daca platile facute prin banca au
fost inregistrte corect si verificati daca penalitatile au fost cașculate in conformitate cu prevederile legale aplicabile (cuprinse in Legea 196/2018).