avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Activitate DragosCojocariu

Activitate DragosCojocariu

Buna ziua!

Am un PFA cu norma de venit si am depus declaratia unica pentru anul curent (2021) in februarie. Norma de venit este peste salariul minim, deci am platit CAS si CASS.
Ca persoana fizica, am primit in cursul acestui an dividende din investitii de la un broker din strainatate - si voi mai primi in decembrie.
As dori sa stiu daca trebuie sa completez o noua declaratie unica, in numele meu personal, ca si PF, sau va trebui sa le declar pe declaratia unica de anul viitor pe care o completez ca si PFA ?
Mentionez ca dividendele sunt sub salariul minim, dar din cate am inteles fiind din strainatate trebuie declarate indiferent daca depasesc sau nu pragul de 27.600 lei.

Daca m-ar putea ajuta cineva cu un sfat cum ar trebui sa procedez pentru a fi totul in regula din punct de vedere al obligatiilor, v-as fi foarte recunoascator.
Buna ziua,
As dori sa angajez o ruda care n-a mai lucrat de 30 de ani. Nu as vrea sa se inteleaga gresit, chiar o sa lucreze aceasta persoana, dar as vrea sa stiu daca beneficiez de vreo subventie. Am inteles ca exista stimulente pentru angajarea somerilor, dar in cazul de fata, persoana respectiva nu este inregistrata ca si somer, nici nu primeste vreun fel de ajutor social.
Pot sa beneficiez in acest caz de vreun stimulent? Sau ce trebuie sa faca persoana respectiva ca sa se incadreze legal intr-o categorie care primeste subventie?
Discuție Plata TVA firma
Sunt complet incepator in domeniul fiscal... Asa ca scuzati-mi ignoranta.
Vreau sa-mi deschid o firma de artizanat si sa vand online produsele. Daca cumpar materia prima platesc tva? Si apoi cand vand produsul finit platesc din nou tva?
"Materia prima" e cam 50% din valoare produsului.

Multumesc
Am urmat sfaturile de aici si am obtinut un extras de carte functiara de informare. Ultima intrare in cartea funciara este din momentul semnarii creditului imobiliar, in care se specifica:

Intabulare, drept de IPOTECA, Valoare: X RON(proportional cu
procentul de garantare, procent de impartire a riscului si a pierderilor
de 50%-50% intre Stat si Finantator)

O sa incerc sa urmez sfatul lui Carmen2010 si o sa incerc sa radiez ipoteca, desi as fi vrut sa nu fac prea multe drumuri.
Dupa ce radiez ipoteca, ce altceva mai trebuie sa fac? Vreau sa am un act la mana in care sa nu mai scrie nimic legat de ipoteca bancii.
Am achitat anticipat creditul prima casa, si am terminat cu banca obtinand de la Fond acordul de radiere a ipotecii.
Dupa ce am obtinut acest act, banca mi-a zis ca am terminat cu ei. Nu stia insa nimeni sa-mi zica ce trebuie sa fac mai departe. Cautand pe net n-am reusit sa gasesc mai multe informatii.
As vrea sa stiu ce trebuie sa mai fac ca sa am toate actele pe numele meu. Banuiesc ca trebuie sa obtin intabularea pe numele meu si inscrierea in cartea funciara (daca nu a facut-o deja banca). Sunt nul la chestii birocratice... Am sunat la un notar, dar nu cred ca au inteles nici ei foarte bine situatia mea... de parca nimeni nu si-a mai achitat pana acum creditul imobiliar...
As vrea sa am toate actele in regula si pe numele meu, daca am nevoie vreodata sa dovedesc ca imobilul este al meu si nu al meu si al bancii.
Buna ziua,
Mi-am facut un PFA cu norma de venit in mai 2018 si atunci mi s-a spus ca la inceputul anului 2019 voi primi decizia de impunere cu sumele pe care trebuie sa le platesc pentru veniturile din 2018.
Nu am primit deocamdata nimic acasa, deci as vrea sa stiu daca voi primi asa ceva? Avand in vedere ca sunt cu norma de venit, teoretic pot sa-mi calculez cat ar trebui sa platesc, dar as prefera sa stiu exact cat trebuie sa platesc.

Multumesc
Buna ziua,

Socrii mei au o casa in care locuiesc care are 2 corpuri. Unul in care locuiesc ei, si cel de-al doilea care n-a fost niciodata locuit si e folosit mai mult pentru depozitat lucruri.
Situatia lor financiara nu e foarte buna si platesc in fiecare an un impozit enorm deoarece toate cladirile construite sunt considerate la impozit. Desi ei traiesc intr-o casa de aproximativ 80 mp, impozitul e calculat pentru aproximativ 300 mp cat au restul de constructii.
As vrea sa stiu daca se poate face ceva pentru a scadea acest impozit, avand in vedere cele 2 fapte: veniturile lor sunt mici (o pensie de 700 lei) si nu folosesc o buna parte din casa.

Multumesc!
Buna ziua,

Sunt consultat software si urmeaza sa incep o colaborare cu o firma din afara UE, eu urmand sa facturez serviciile mele ca si PFA. La infiintarea PFA-ului voi opta pentru norma de venit, deoarece veniturile reale vor depasi aceasta norma de venit, si voi ramane cu mai multi bani in mana.
Fiind destul de nou cu lumea PFA-ului, as vrea sa stiu raspunsul la 2 intrebari in primul rand:

1. Din ce am citit, daca am cifra de afaceri peste 220.000 lei intr-un an, trebuie sa ma inscriu ca platitor de TVA. Din calculele mele, voi depasi aceasta cifra pana la sfarsitul anului. Insa eu fiind cu norma de venit, nu inteleg daca trebuie sa ma inregistrez ca platitor de TVA ca urmare a veniturilor din norma de venit (care nu o sa depaseasca 220.000) sau a veniturilor reale?

2. Clientul meu unic este in afara UE. Daca devin platitor de TVA ca urmare a depasirii baremului, sunt obligat sa platesc TVA la serviciile mele de consultata software?

Multumesc!