Ideea e ca vecina e nemultumita ca nu am vrut sa-i vand din terenul meu, atunci a cautat motive de cearta pt ca am indraznit sa construiesc (cu autorizatie) pe terenul care nu am vrut sa i-l vand. Amenintarile au fost verbale, dar in ultimul timp instiga la hartuirea mea (bullying psihologic) vecinii (le spune sa faca poze cine vine la mine, in casa mea), aud ce vorbeste. Ideea e ca nu am dovezi scrise si in acest fel eu nu pot formula o plangere penala. Dar totusi, cum pot sa o fac raspunzatoare de aceste fapte? Ii ignor pe vecini de ani buni, pt ca am vazut cum ii hartuiau pe altii, ca ii reclamau, dar deja ii vad ca ma urmaresc fara jena.
As dori un sfat, o indrumare referitor la bullying psihologic. Cum pot actiona legal impotriva unei vecine care lucreaza in justitie, cu care eu nu vorbesc din 2018 mai mult decat strictul necesar, dar care am auzit cu urechile mele ca da relatii telefonice despre mine unor persoane (cand vin pe proprietate si ce fac, discuta cu cineva ca cu ce bani imi permit unele lucruri, il instiga la hartuire psihologica impotriva mea pe concubinul ei), Aceasta terorizare psihologica, constanta, a inceput in toamna 2018 la cererea concubinului vecinei dupa ce am refuzat sa le vand din terenul meu (am auzit cu urechile mele certandu-se cei 2 cum ca ea nu a fost in stare sa ma convinga sa vand si sa 'imi faca ceva'). Am fost urmarita inclusiv de politie (m-am prins ca este vorba despre ei), ea m-a amenintat la telefon, verbal, ca ma da in judecata si ca sa ma fereasca sfantul de 'al ei'. Nu am dovezi scrise, lucrand in justitie stie cum sa faca sa nu 'cada' vinovata, nu am inregistrari pt ca nu se aude nimic din cauza zgomotului de fond, cand ma vad cu telefonul in mana se feresc sa se 'bage in seama' cu mine, ciulesc urechile si asculta de pe unde pot, de pe proprietatea ei, tot ce vorbesc. Nu sunt singura persoana fata de care are aceasta atitudine, multi nu se apara de ea de frica faptului ca lucreaza in justitie, face abuz de institutia unde lucreaza si imi creeaza o stare de ingrijorare, de temere in conditiile in care sunt divortata cu un copil minor in ingrijire si cu ambii parinti decedati.
Pt o casa nou construita am un proces verbal de receptie partiala (exteriorul este terminat) obtinut in termenul de valabilitate al autorizatiei de construire, s-a declarat la autoritatea fiscala locala si s-a intabulat. Pana la expirarea autorizatiei am reusit sa realizez si instalatiile (electrica, sanitara, termica) doar la parter, nu si la etaj. As vrea sa stiu, daca in aceasta situatie, pt a realiza finisajele interioare (tencuieli, zugraveli, pardoseli, placari cu gresie si faianta, montaj chiuvete, wc, cada, calorifere) la parter si montaj centrala termica este necesara o noua autorizatie de construire?
La Tribunalul Bucuresti am un dosar civil electronic pt care in data de 18.12.2020 am primit solutia unde se specifica ca "pronuntata astazi, 18.12.2020, prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei". As dori sa stiu, in cazul dosarului electronic, trebuie sa primesc sentinta scrisa? Ar trebui sa depun o cerere de redactare sentinta la TB?
Am obtinut sentintele definitive pt doua procese penale. Latura civila, pt recuperarea prejudiciului, in ambele dosare, a fost lasata nesolutionata pt ca intre condamnat si partea civila nu exista o intelegere. Intelegerea nu exista deoarece condamnatul nu a dorit cooperarea cu partea civila. In cat timp pot depune procesele civile pt recuperarea prejudiciului? Cum se inregistreaza aceste procese civile si unde?
Un dosar este pt inselaciune in forma continuata, condamnare definitiva la 1an inchisoare pe 25.09.2018, al doilea dosar este pt amenintare in forma continuata, condamnarea definitiva la 6luni inchisoare pe 21.12.2018. A doua infractiune este concurenta cu prima si are, in final, condamnare de 1an si 2 luni de inchisoare cu suspendare si supraveghere 2 ani.
Daca am un prejudiciu de recuperat in urma unui proces penal in care latura civila a ramas nesolutionata pt ca inculpatul nu doreste o intelegere cu persoana vatamata, mai platesc taxa de timbru in procesul civil pt recuperarea prejudiciului si pt daunele morale cerute?
La CEDO sau la ce alta instanta pot contesta un acord de recunoastere a vinovatiei inculpatului? Fapta inculpatului (recidivist): inselaciune in forma continuata si amenintare in forma continuata. In urma admiterii acordului raspunderea inculpatului este derizorie, iar partea civila nu isi poate recupera prejudiciul pt ca instanta a lasat partea civila nesolutionata pt ca nu exista nicio intelegere intre parti si nu mi se pare corect ca justitia sa scape inculpatul de plata si partea vatamata sa ramana vatamata atat timp cat a demonstrat inselaciunea. Inculpatul nu doreste o intelegere pt ca sursa de trai este din inselaciuni si doreste cu orice pret condamnarea la inchisoare a partii vatamate desi aceasta a demonstrat legalitatea integrala a sumei. Curtea de apel a respins apelul. Partea civila isi mai poate recupera prejudiciul? Mai are vreo sansa?
Am cumparat un apartament in Bucuresti cu credit Prima casa de la BCR. In momentul de fata banca refuza virarea sumei catre vanzator pe motiv ca OCPI nu a trecut in cartea funciara si in intabulare procentele de garantare in favoarea bancii si statului. OCPI a respins trecerea acestor procente pt ca nu se prevede in lege. Ce cai de convingere sau atac mai am fata de banca pt a vira banii vanzatorului pt a finaliza contractul de vanzare? Vanzatorul poate cere anularea vanzarii si care e procedura?
Trebuie sa recuperez o suma de bani de la o persoana, o parte din suma este recuperata in urma unui proces penal, diferenta urmeaza a fi recuperata in urma unui proces civil. Pt diferenta de suma pt care se va deschide proces civil trebuie sa platesc taxa de timbru sau e scutit de taxa? Daca cer actualizarea la zi cu rata inflatiei a diferentei de suma de recuperat, suma rezultata din calcule precum si daunele morale se timbreaza?