avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Activitate ktistai

Activitate ktistai

Buna ziua!
Am nevoie de un sfat, va rog, cu privire la situatia urmatoare:
M-am casatorit in anul 2004.
In anul 2008, am facut succesiunea dupa bunica mea din partea tatalui: in masa succesorala se afla si dreptul de proprietate asupra terenului in cauza.
In acest moment vreau sa vand o parcela din acest teren si as dori sa stiu daca imi trebuie si acordul sotiei si daca raspunsul este afirmativ, ce fel de acord? Mandat/imputernicire ori acord scris?
Nu exista nici o disensiune, dezacord intre mine si sotia mea cu privire la vanzarea acestui teren, doar ca imi este mai greu sa ajung in Bucuresti si as vrea sa nu vin degeaba, sa aflu la notariat ca imi trebuie acordul sotiei scris si sa trebuiasca sa ma intorc acasa(locuiesc acum destul de departe de Bucuresti).

Multumesc mult!
Cu stima,
Marius
Am incheiat cu un avocat, un contract de asistenta juridica, cu privire la un dosar ANRP. In acest contract se specifica un onorariu de succes de 10% din valoarea obtinuta de la ANRP. A fost un singur terrmen in instanta, in care practic nu s-a hotarat nimic. Intre timp, dosarul s-a rezolvat la ANRP pe cale EXCLUSIV administrativa. Avocatul nici macar nu stia ca ANRP a emis decizia de compensare si a trimis titlul.
Eu acum trebuie sa ii platesc avocatului, acel onorariu de succes de 10% desi dosarul s-a rezolvat pe cale administrativa si prin justitie, prin instanta, practic avocatul nu a facut nimic?

Multumesc!
Buna ziua, am si eu urmatoarea speta, a carei rezolvare nu o gasesc :


Sotul lui Vasila Anica, moare in 1960. Vasile Anica se duce sa faca succesiunea. Notara nu intelege speta si, robot fiind, introduce in masa succesorala, atat terenul cat si constructia.
Terenul insa fusese cumparat inainte de casatorie de catre Vasile Anica, pe numele sau de fata, si nu ar fi trebuit sa intre in masa succesorala.
Prin urmare, Vasile Anica, ii actioneaza in instanta pe cei 3 frati ai sotului sau decedat(numit Vasile Florea) si instanta ii da castig de cauza, socotind sa notarul a facut gresit actul de mostenire.
Urmeaza mai multe procese (5 ca sa fiu mai exact) intre anii 1961 si 1962 in Raionul Tudor Vladimirescu din Bucuresti si in urma acestor procese, se rectifica Certificatul de Mostenitor, se constata ca bunul imobil (casa) nu este partajabila in natura si prin urmare i se atribuie Vasile Anicai, aceasta din urma fiind obligata insa la plata unei sulte catre cei 3 frati care, de cate 1100 de lei fiecare.
Aceasta sulta se stabileste in urma unui alt proces prin care numai jumatate din casa se imparte intre sotia supravietuitoare si cei 3 frati ai defunctului, fiecaruia dintre cei 3 frati revenindu-i cate 1/6 din valoarea casei, asa cum am spus, evaluata la 1100 de lei, aceasta fiecare sesime.
Ok, prin urmare, in urma acestui proces, sora bunicii mele, Vasile Anica, ramane cu 3/4 din casa si 100% din teren, obligata fiind la plata unei sulte catre cei 3 frati.

Acum, problemele care intervin:
- Vasile Anica plateste in intregime acele sulte insa nu ridica sarcinca, daca este vorba de o sarcina impusa sau mai bine zis, dupa efectuarea platilor, nu se duce sa constate ca acum nu mai detine 3/4 din proprietate ci intreaga proprietate
- Nu am decat 2 chitante, una de 1100 de lei si una de 300 de lei, privitoare la aceste plati facute de catre Vasile Anica catre cei 3 frati.
- Nu am decat 2 sentinte civile din cele 5 si aceste 2 sentinte civile le am doar in fotocopie
- Vasile Anica a lasat, prin testament, toate bunurile bunicii mele si bunica mea, mi-a lasat prin testament, mie. Sunt unicul mostenitor.
- La PMB, apare ca am doar 3/4 din constructie insa la Taxe si Impozite, platesc impozit pe 100% din cladire, de zeci de ani.
- Bunica mea, C. Lambrinica a mostenit casa + terenul de la sora ei, Vasile Anica. C. Lambrinica imi face in 1995 act de vanzare-cumparare, mie ca si nepot.

Cum pot ajunge sa am 100% din constructie, sa dovedesc mai exact acest lucru: ca la momentul respectiv s-au platit acele sulte, ca cei 3 frati ai defunctului Vasile Florea s-au linistit ca si-au primit banii insa nu au semnat nimic in sensul asta. Am doar declaratiile ca la momentul respectiv s-au platit acele sulte, ale bunicii mele si matusii mele insa ambele sunt decedate acum. De asemenea, este clar pentru mine, pe cale de deducatie logica, faptul ca la momentul respectiv, au fost platit acele sulte, intrucat de 56 de ani, nimeni nu ne-a deranjat, intrebandu-ne de sanatate cu privire la aceasta proprietate si, de asemenea, cei 3 frati ai defunctului, au fost conform dovezilor, atat de agrisivi in sustinerea cauzei lor incat este de bun simt sa presupun ca daca nu s-ar fi platit sultele respective, la acel moment, ar fi facut intr-un fel sau altul, noi actiuni in justitie.

Toate celelalte acte, le am in original: certificate de mostenitor, acte de V-C, o parte din sentinte si decizii, testamente etc.

Daca as reusi sa gasesc in vreo arhiva, respectivele sentinte (am numarul lor, data, numarul de dosar, presedintele completului de judecata, organul de jurisdictie/instanta etc.) cred ca as putea sa dovedesc foarte usor si apoi sa incerc sa cer rectificarea respectivelor acte.

Sunte interesat de o persoana care sa poate prelua cazul.
Buna ziua,
Am un dosar depus la A.N.R.P., despre care mi s-a confirmat de catre institutia amintita, ca este complet si ca, prin urmare, nu mai este necesar sa aduc nici un alt act.
Anul trecut insa, cei de la A.N.R.P. au descoperit ca Dispozitia primarului este emisa gresit si prin urmare au trimis dispozitia inapoi la primaria municipiului Bucuresti pentru rectificare. Primaria Bucuresti a emis o noua dispozitie corecta si a trimis-o catre Prefectura Bucuresti pentru emiterea Avizului de Legalitate. Mentionez ca in acest dosar am o hotarare definitiva si irevocabila ce dateaza din 2008 si prin care primaria este obligata la acordarea de masuri reparatorii prin echivalent.

Inteleg ca mai am timp pana pe 20.noiembrie.2018 pentru a ii actiona in instanta. Ulterior implinirii acestui termen, singura posibilitate de rezolvare a dosarului meu, ramane calea administrativa.
Cateva intrebari:
=> tinand cont de stadiul dosarului meu, complet la ANRP, ar trebui totusi/ar fi preferabil sa ii actionez in instanta?
=> pot cere in instanta o actualizare a sumei, tinand cont ca mie imi este evaluat terenul conform catalogului notarial din 2013?
=> se poate aproxima macar un termen pentru rezolvarea acestui dosar in justitie?

Multumesc,
Cu stima,
Marius Costache
Multumesc mult.
Exact la acest lucru ma gandeam, ca practic pentru retrocedare, tot la succesiune voi ajunge.
O zi frumoasa va doresc.
Va multumesc mult,
Cu stima,
Marius
Buna ziua,
Am un dosar pe legea 10 la ANRP. Dupa ce au analizat dosarul, cei de la ANRP, au ajuns la concluzia ca dispozitia emisa de catre PMB este eronata, in sensul ca eu sunt trecut ca unic beneficiar, desi ar fi trebuit sa fie trecut si tatal meu.
Prin urmare, ANRP a trimis dispozitia emisa de catre PMB, inapoi la PMB pentru corectare.
In acest interval, tatal meu insa a decedat (in intervalul cuprins intre trimiterea dispozitiei de la ANRP, la PMB pentru corectare).
In consecinta, acum PMB trebuie sa emita dispozitia doar pe numele meu.
Intrebarea este urmatoarea: trebuie sa fac succesiunea dupa tatal meu sau ma pot duce la ANRP doar cu un Certificat care sa imi ateste calitatea de mostenitor?
Si, presupunand ca ma duc cu acest Certificat, fara a accepta explicit mostenirea (fara sa fac succesiunea), pot beneficia de plata efectuata de catre ANRP, pentru preluarea abuziva a terenului respectiv sau va trebui sa fac si succesunea ulterior?
Multumesc,
Cu stima
Răspuns la discuția Succesiune
Multumesc.
Daca la acel moment s-a platit partea de 1/4 din casa insa nu am nici macar un inceput de dovada scrisa, nu pot dovedi prin proba cu martori coroborata cu faptul ca timp de 50 de ani, nimeni nu a mai cerut acel sfert?
Discuție Succesiune
Buna ziua, am si eu urmatoarea speta, a carei rezolvare nu o gasesc :

Bunica X a cumparat in anul 1936, un teren in suprafata de 200 mp, la acel moment fiind necasatorita.
S-a casatorit cu Y cativa ani mai tarziu.
In 1960, Y decedeaza si la deschiderea succesiunii, se prezinta mostenitorii lui Y, care cer ca si terenul si casa ridicata in timpul casatoriei de X si Y, sa intre in masa succesorala.
Bunica X, ii da in judecata si obtine in 1961, decizia prin care se stipuleaza urmatoarele :
- terenul in suparafata de 200 mp pe care s-a ridicat constructia, este un bun propriu al sotiei (bunica X) si nu intra in masa succesorala.
- in ceea ce priveste constructia, ridicata in timpul casatoriei de X si Y, in urma decesului lui Y, sotiei sale ii revine 3/4 din aceasta constructie, iar mostenitorilor lui Y, le revine 1/4.

Bunica X a platit in acelasi an, mostenitorilor lui Y, contravaloarea a 1/4 din constructia evaluata de catre tribunalul Tudor Vladimirescu, necerand insa nici o chitanta ca dovada a efectuarii acestei plati.

Bunica X a decedat in anul 1984, lasandu-i mostenire bunicii Z, 3/4 din casa, alaturi de terenul de 200 mp.
Bunica Z mi-a vandut proprietatea formata din 3/4 din casa + terenul aferent de 200 mp, in anul 1985 prin contract de vanzare-cumparare cu clauza de uz viager.
Bunica Z a decedat in anul 2008, prin aceasta stingandu-se sarcina impusa asupra proprietatii (uz viager).

In calitate de proprietar, am incercat sa obtin certificatul de urbanism necesar autorizatiei de constructie, insa mi s-a spus ca nu pot face acest lucru pana nu faca dovada proprietatii depline, asupra constructiei (mie revenindu-mi doar 3/4 din aceasta constructie prin actul de V-C incheiat intre mine si bunica Z, in anul 1985).


In acest moment, as vrea sa intregesc proprietatea, dovedind faptul ca imi apartine casa in intregime si nu numai 3/4 din constructie.

Mentionez ca niciodata mostenitorii lui Y (sotul bunicii X) nu au cerut vreun drept asupra constructiei in cauza.
Nu ii cunosc si nu stiu cum pot da de ei, de altfel nici nu cred ca are relevanta.
Ce pot sa fac pentru a face dovada proprietatii depline a constructiei respective?

Multumesc.
cred ca am gresit eu...pentru ca respectivul utilaj servind la exploatarea industriala, este bun imobil prin destinatie.