Asa este, legea nu specifica ce se intampla in cazul in care, cei care urmeaza cursuri de formare profesionala, parasesc angajatorul care a platit acea formare profesionala. Pentru o perioada de formare profesionala de 60 de zile, legea spune ca CEL PUTIN 3 ani salariatul nu poate avea initiativa incetarii raporturilor de munca cu angajatorul care a platit acele cursuri (deci 5 ani e OK, nu e nicio problema aici). Oricum, in instanta orice suma ceruta de catre angajator, trebuie justificata CU INSCRISURI, iar pagubele trebuie justificate. Oricine poate cere in instanta despagubiri, dar nu toti le pot justifica. Angajatorul va trebui sa demonstreze prejudiciul pe care i l-ati creat prin plecare, iar judecatorii NU "pun botul" prea usor la chestii de genul asta. Ei sunt satuli de astfel de cazuri. Eu am fost in situatia de a semna un astfel de act aditional si pentru ca prevedea si o clauza de cateva mii de euro, am refuzat semnarea. Dar a trebuit sa si plec din firma. M-au dat in judecata si au pierdut pentru ca eu nu am semnat actul aditional. Cred ca cel mai bun lucru pe care il puteti face, daca chiar vreti sa plecati din acea firma, este sa consultati un avocat. Ei sunt versati, cunosc foarte multe interpretari ale legii. Au experienta si stiu cum sa intoarca lucrurile in favoarea dumneavoastra. Intr-adevar, va va costa o suma frumusica, dar aveti mai multe sanse sa castigati.
Verificati daca in contractul colectiv de munca al societatii (daca aveti asa ceva!!!) exista vreun articol care contravine legii si care va afecteaza in mod direct pe dumneavoastra, care va anuleaza niste drepturi ce sunt oferite printr-o lege superioara (orice lege valabila este superioara CCM al unei societati, pentru ca el trebuie scris in concordanta cu toate legile existente) si puteti incerca sa obtineti in instanta nulitatea lui. Si daca aveti in actul aditional articole mentionate din CCM al societatii, iar acesta din urma este anulat prin hotarare definitiva, actul aditional nu mai este valabil. Orice act intocmit in baza unei legi/regulament a carei/carui nulitate a fost constatata printr-o hotarare definitiva, este nul.
Succes!!!
Aaaa...ar mai fi ceva: in urma formarii profesionale trebuie sa obtineti o diploma, un certificat sau un atestat. Daca nu...
Legea locuintei va spune care sunt conditiile in care puteti beneficia de facilitati din partea statului roman. Trebuie sa cautati ultima actualizare a legii, pentru ca in forma initiala contine niste articole referitoare la CEC, care intre timp a fost privatizat. Nu stiu daca acele articole mai pot fi aplicate. Mult succes!
Ordonanta 119/2007 modifica ordonanta 73/2002. Ordonanta 73/2002, prin articolul 61, abroga ordonanta 5/2001. Deci efectele ordonantei 5/2001 sunt anulate din anul 2002. Sper ca am fost explicit...
Lichidarea se plateste la lichidare, adica pe 15 noi. Aceasta este metoda pe care o aplica multi angajatori mari. Nu este ilegal, dar este foarte neplacut pentru fostul salariat care nu are din ce trai. Cu siguranta ca va vor face plata pe data de 15 noi. Cat despre bonuri, le veti primi la data la care le primeati de obicei. Desi legea care reglementeaza problema bonurilor de masa spune ca tichetele de masa se ofera slariatilor cel tarziu in data de 20 a lunii pentru luna in curs, sunt foarte putini angajatori care respecta legea, in general angajatorii mici. Deci lichidarea pe 15 noi, iar bonurile la data obisnuita. Nu este exclus sa le primiti tot pe 15 noi.
Am lucrat la o firma cu putin timp in urma. In acest timp m-am insurat. In loc sa-mi acorde 5 zile concediu pentru casatorie fiema mi-a acordat doar 3 zile libere platite. Articolul din CCM al firmei spunea ca salariatii au dreptul la 5 zile libere platite consecutive (in cazul casatoriei lor) cu conditia ca prima zi libera sa coincida cu ziua casatoriei. In concluzie daca m-am insurat sambata cele 5 zile au fost: sambata, duminica, luni, marti si miercuri. Cum sambata si duminica sunt de zile de repaos saptamanal, rezulta ca am baneficiat doar de 3 zile libere platite. Astfel, firma respectiva a incalcat CCMUNN 2007-2010, art 61 alin (1) lit a). Am incercat sa discut cu ei si am facut chiar o cerere scrisa la Ministerul Muncii Familiei si Egalitatii de Sanse prin care explicam situatia. Parerea celor de la MMFES: sunt zile lucratoare nu calendaristice. Am facut apoi o cerere catre director prin care solicitam si plata celor 2 zile care nu imi fusesera platite si am primit raspuns ca nu am dreptul la 5 zile ci numai la 3, pentru ca legiuitorul a specificat zile lucratoare acolo numai unde a vrut sa fie lucratoare. In rest e vorba de zile calendaristice. Nu am reusit sa ajung la nicio intelegere cu ei si i-am dat in judecata. Poimaine avem termen si eram sigur ca voi castiga. Dar...azi am primit un mandat postal trimis de catre firma unde acum nu mai lucrez. Mi-au trimis banii pentru cele doua zile prin posta. Spera sa scape. Deci recunosc ca au gresit dar nu sunt de acord cu chestia asta? Mi se pare ca se cam joaca cu legea si cam interpreteaza dupa bunul plac legile care nu sunt foarte clare. Vom vedea poimaine ce se va intampla la tribunal. Oricum, sindicatul nu s-a implicat deloc in problema asta, desi a fost sesizat de catre mine. Asta pentru ca, cred eu, sunt manjiti pana in crestetul capului, sunt unsi si mituiti. Eu mi-am primit dreptul legal, dar mai sunt alte cateva sute de angajati care s-au casatorit in ultimii ani si au primit doar 3 zile libere platite si nu 5 cum prevede legea.
Deci, daca firma mi-a trimis un raspuns oficial prin care ma anunta ca nu sunt indreptatit la 5 zile libere platite ci numai la 3, dar cateva zile mai tarziu, dupa ce ii dau in judecata, imi trimit banii prin posta, ce sa mai cred? Bunavointa? Nu !!! Oare trebuie ca toti angajatii care nu au beneficiat de 5 zile libere platite cand s-au casatorit sa dea in judecata firma? Sau instanta va penaliza firma?
Pot cere in instanta daune morale (pentru stresul provocat) de la un angajator care nu mi-a platit drepturi salariale prevazute de Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National? Daca procesul e lipsit de taxa de timbru, in cazul in care cer aceste daune voi fi obligat sa platesc taxa de timbru? Am dat in judecata fostul angajator pentru neplata unor drepturi salariale si as vrea sa ii cer daune morale de 1 leu. Ce inseamna daune morale de 1 leu?
Legea spune clar: se restituie doar cheltuielile pricinuite de curs, nu si diurna sau indemnizatie. In cazul in care pleci vei plati proportional cu perioada nelucrata toate cheltuielile prilejuite de "formarea profesionala". Adica, daca pleci dupa 6 luni de la terminarea formarii, platesti jumatate din cazare, drum si contravaloarea cursului. De retinut faptul ca orice cheltuiala suportata de angajator pentru formarea ta profesionala trebuie demonstrata cu acte in instanta. Judecatorii o vor cere. Eu zic sa nu te sperii. Un astfel de proces e prea costisitor si angajatorii nu si-l permit. Cat despre retineri din ultimul salariu, sunt ilegale. Exista un decret nush ce nr are, unde zice ca angajatorul nu are dreptul sa iti retina ultimul salariu sau carnetul de munca in cazul in care la plecarea din firma ai datorii fata de el. Pentru recuperarea debitelor trebuie sa te dea in judecata.
Legiuitorul spune in Codul Muncii ca pentru o formare profesionala de 60 de zile cu scoaterea din activitate, angajatul este obligat sa nu paraseasca firma respectiva timp de cel putin 3 ani. Deci, repet pentru 60 de zile, cel putin 3 ani. Cu si guranta ca ei nu te vor da in judecata daca pleci mai devreme de 3 ani. Dar ar avea posibilitatea si suportul legal sa o faca. Ar trebui sa fii mai explicit daca vrei sa fii informat mai bine. Concret: cat a durat formarea, cand ai semnat actul aditional, cu ce data este semnat actul aditional si multe alte chestii de genu asta. Daca ei nu ti-au dat sa semnezi actul aditional inainte de formarea profesionala, poti refuza sa il mai semnezi si ei nu iti pot face nimik. Nu te pot de afara, pentru ca tu nu refuzi semnarea actul aditional ci refuzi forma in care ti-a fost prezentat. Subiectul este foarte vast. Problemele difera de la un caz la altul. De aceea trebuie sa fii mai clar...Sper ca nu te-am bagat si mai tare in ceata...