avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Activitate nicmauma

Activitate nicmauma

O întrebare despre garanția contractului de închiriere. Locuiesc in Romania de mai bine de 20 de ani si, sincer, nu mi s-a înapoiat niciodată garanția, la sfârșitul contractului, cu scuze ireale.
Întrebarea este: garanția este o suma pe care proprietarul o are la dispoziție si face ce vrea din ea, un fel de suprapreț la chirie, sau exista vreo lege (ca în Italia, spre exemplu) care obliga proprietarul sa documenteze daune primite / cheltuieli făcute, si sa restituie eventuala diferența?
Acum doi ani, am fost agresat in lift. Am fost lovit la cap si am căzut rău. Am chemat politie si o ambulanta dar, cu mare surpriza, polițistul mi-a spus ca, pentru a completa plângerea, ar trebui sa merg la Medicina Legala, pe picioarele mele si sa obțin un raport.
Întrebarea este: daca mi s-întâmpla ceva grav, trebuie sa tot aștept sa mă revin si pot sa mă plimb pana la Medicina Legala sau exista o limita după care spitalul sesizează Medicina Legala sau Politie sau ceva așa?
Mulțumesc pentru timpul acordat?
Cum am deja scris aici, Proprietarul meu a decis sa se certe cu mine. A început sa mă trimită mesaje pe WhatsApp deloc frumoase. Ultima conține asta:
"sunteți o șfamilie de murdari care nu respectă regulile unui contract și mai ești și obraznic pe deasupra"
Pot s-o raportez la politie? Daca da, cum trebuie sa fac?
Multumesc.
Sunt căsătorit in Romania cu o doamna din Filipine. Recent, am primit la noi acasă fiul ei, de 16 ani, care a primit o "Carte de rezidenta permanenta pentru membru de familie a unui cetățean UE".
Întrebarea este: ce grad de rudenie are copilul cu mine si poate fi luat in întreținere de către mine?
Multumesc mult pentru raspunsul. Mai am o intrebare, daca se poate
usa apartamentului are doua incuietori. In contract scrie ca proprietarul mi-a dat cheile, dar in realitate mi-a dat doar una. Bănuiesc că crede că mă poate închide dacă există probleme. Este legal acest comportament? Mulțumesc pentru timpul acordat.
Buna ziua.
Locuiesc intr-un apartament inchiriat. La semnarea contractului am platit depozitul, egal cu o luna de chirie. Acum, după trei ani, proprietara a decis să vină la o inspecție (așa îi spune ea) și aș vrea să pun câteva întrebări:
Ce are dreptul de a verifica proprietarul?
- Capacul aragazului, care are cel puțin douăzeci de ani.
- Până în decembrie am avut o pisică cu permisiunea proprietarului. Pisica a zgâriat un braț al canapelei, care nu era nou când am intrat.
Având în vedere că intenționez să repar orice daune cauzate, poate proprietarul să mă oblige să le repar acum, sau pot să repar totul înainte de a pleca?
Multumesc pentru timpul acordat.
Buna ziua,
Lucrez in IT de ceva ani, acum mă ocup de programare.
Firma la care lucrez, m-a încadrat ca "programator ajutor" pentru ca nu am facultate, si nu am drept (spun ei) la scutire de impozite.
Am absolvit o scoală acreditata (Link Academy - Android Developer) si de trei ani programez fără sa "ajut" pe nimeni.
Întrebarea este: am drept la scutire? Am citit legea, si nu mi se pare ca facultatea este absolut obligator..
Buna ziua,
Eu sunt cetatean Italian si sotia este cetateana Filipineza. Respectiv, avem aceste documente emise de Inspectorat General al Imigrari:
- Carte de Rezidenta Permanenta
- Carte de Rezidenta Pentru Membrul de Familie al Unui Cetatean al Uniunii.
Cateodata, anumite institutii private (banci) ne cer sa insotim aceste documente de identitate cu pasaportul si/sau cu declaratii pe proprie raspundere pentru domiciliu.
Intrebarea este: aceste carduri sunt documente de identitate si certifica domiciliul?
Multumesc pentru timpul acordat.
Cu respect.
Buna ziua,
Sotia mea lucreaza int-un stand de Sushi. La inceput a lucrat in ture dar acum s-a schimbat totul.
Sotia lucreaza doar dimineata, de la 6am la 14.30pm incluziv in weekenduri (zilele de odihna luni si marti).
Pentru aceasta munca, primeste un spor destul de mic, adica in contract scrie "spor 1% din salariu" asa ca pricepe 20 de Lei pe luna pentru munca in 4 weekend-uri.
E legal?
Multumesc pentru timpul acordat.
Buna ziua,
Sotia mea este cetatean Filipinez rezident in Romania cu drept de munca si este angajata cu contract pe timp nedeterminat la o firma producatoare de sushi.
Pe contract individual de munca scrie:
1) spor de weekend in precent de 1% din salariul de baza lunar.
2) Durata timpului de lucru 8 ore/zi, 40 ore/saptamana.

De la bun inceput, sotia si niste colege (asiatice) se plang de urmatoarele situatii:
1) Programul de munca nu permite niciodata ca personalul asiatic sa beneficieze de zilele libere in weekend, timp ca personalul roman are intotdeauna zilele libere de Sambata si Duminica.
2) deseori, personalul asiatic trebuie la munceasca pana la 10 zile consecutive fara zi libera.
3) Un angajat care lucreaza si 4 weekenduri consecutive (8 zile) primeste la salariu doar 23 de Lei (1% din salariu lunar) total.
4) Cereri de concediu de odihna sunt sistematic respinse la personalul asiatic timp ca romanii beneficieza di CO chiar daca au cerut-o cu o zi inainte.

Prin presenta, as vrea sa stiu daca vi se pare legal ce s-intampla si daca exista o solutie mai amiabila, intrucat sotia iubeste aceasta munca.
Multumesc.