Pentru Silvy93. Buna ziua. Chiar nu înțeleg ce legătura are asta cu Italia, sau cu Congo sau Zimbabwe. E adevărat, in Italia exista o lege, timp ca in aceasta tara încă n-am înțeles daca exista (asta era întrebarea mea). E ușor sa stabilim la ce trebuie o garanție, mai dificil este sa stabilim cine evaluează daunele si in ce procent e responsabil chiriașul in cazul in care bunurile deja aveau daune antecedente (recunoscute de proprietar si documentate). Eu nu cred ca, spre exemplu, pentru un "stendino" ați reținut întreaga suma a garanției (cum fac mulți), nu? Va fac un exemplu: când mi-am stabilit in Romania si eram cam naiv, am închiriat un birou. Atunci când l-am părăsit, am dat 2 luni de preaviz si am plătit tot, cu întreținere si cu tot. Ziua in care am mers sa-mi iau locurile, am găsit un lacăt uriaș sudat la ușa. Explicația a fost "Stimate domn, e adevărat ca ați fost cinstit si ați plătit tot, dar noi nu am găsit un alt chiriaș așa ca ținem bonurile dvs ca despăgubire". Așa am pierdut mobilier, Playstation, televizor, computer. E posibil ca nu exista o legea ca ne protejează de abuzuri? Impresia este ca "garanție" aici e un fel de cadou (fără taxe). Mersi pentru răspunsul, o zi buna.
O întrebare despre garanția contractului de închiriere. Locuiesc in Romania de mai bine de 20 de ani si, sincer, nu mi s-a înapoiat niciodată garanția, la sfârșitul contractului, cu scuze ireale.
Întrebarea este: garanția este o suma pe care proprietarul o are la dispoziție si face ce vrea din ea, un fel de suprapreț la chirie, sau exista vreo lege (ca în Italia, spre exemplu) care obliga proprietarul sa documenteze daune primite / cheltuieli făcute, si sa restituie eventuala diferența?
Acum doi ani, am fost agresat in lift. Am fost lovit la cap si am căzut rău. Am chemat politie si o ambulanta dar, cu mare surpriza, polițistul mi-a spus ca, pentru a completa plângerea, ar trebui sa merg la Medicina Legala, pe picioarele mele si sa obțin un raport.
Întrebarea este: daca mi s-întâmpla ceva grav, trebuie sa tot aștept sa mă revin si pot sa mă plimb pana la Medicina Legala sau exista o limita după care spitalul sesizează Medicina Legala sau Politie sau ceva așa?
Mulțumesc pentru timpul acordat?
Cum am deja scris aici, Proprietarul meu a decis sa se certe cu mine. A început sa mă trimită mesaje pe WhatsApp deloc frumoase. Ultima conține asta:
"sunteți o șfamilie de murdari care nu respectă regulile unui contract și mai ești și obraznic pe deasupra"
Pot s-o raportez la politie? Daca da, cum trebuie sa fac?
Multumesc.
Sunt căsătorit in Romania cu o doamna din Filipine. Recent, am primit la noi acasă fiul ei, de 16 ani, care a primit o "Carte de rezidenta permanenta pentru membru de familie a unui cetățean UE".
Întrebarea este: ce grad de rudenie are copilul cu mine si poate fi luat in întreținere de către mine?
Multumesc mult pentru raspunsul. Mai am o intrebare, daca se poate
usa apartamentului are doua incuietori. In contract scrie ca proprietarul mi-a dat cheile, dar in realitate mi-a dat doar una. Bănuiesc că crede că mă poate închide dacă există probleme. Este legal acest comportament? Mulțumesc pentru timpul acordat.
Buna ziua.
Locuiesc intr-un apartament inchiriat. La semnarea contractului am platit depozitul, egal cu o luna de chirie. Acum, după trei ani, proprietara a decis să vină la o inspecție (așa îi spune ea) și aș vrea să pun câteva întrebări:
Ce are dreptul de a verifica proprietarul?
- Capacul aragazului, care are cel puțin douăzeci de ani.
- Până în decembrie am avut o pisică cu permisiunea proprietarului. Pisica a zgâriat un braț al canapelei, care nu era nou când am intrat.
Având în vedere că intenționez să repar orice daune cauzate, poate proprietarul să mă oblige să le repar acum, sau pot să repar totul înainte de a pleca?
Multumesc pentru timpul acordat.
Buna ziua,
Lucrez in IT de ceva ani, acum mă ocup de programare.
Firma la care lucrez, m-a încadrat ca "programator ajutor" pentru ca nu am facultate, si nu am drept (spun ei) la scutire de impozite.
Am absolvit o scoală acreditata (Link Academy - Android Developer) si de trei ani programez fără sa "ajut" pe nimeni.
Întrebarea este: am drept la scutire? Am citit legea, si nu mi se pare ca facultatea este absolut obligator..
Buna ziua,
Eu sunt cetatean Italian si sotia este cetateana Filipineza. Respectiv, avem aceste documente emise de Inspectorat General al Imigrari:
- Carte de Rezidenta Permanenta
- Carte de Rezidenta Pentru Membrul de Familie al Unui Cetatean al Uniunii.
Cateodata, anumite institutii private (banci) ne cer sa insotim aceste documente de identitate cu pasaportul si/sau cu declaratii pe proprie raspundere pentru domiciliu.
Intrebarea este: aceste carduri sunt documente de identitate si certifica domiciliul?
Multumesc pentru timpul acordat.
Cu respect.