avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Activitate loredana080380

Activitate loredana080380

Unui angajat cu functie de conducere i se cere sa faca un inventar ( nu are nimic a face cu gestiunea respectiva), constata ca sunt probleme si verifica amanuntit problemele din teritoriu cu documentele din contabilitate. La finalul verificarii aduce la cunostiinta conducerii problemele aparute. In zilele urmatoare un coleg primeste decizie de numire pe functia pe care primul o detinea, primul neprimind nici un act aditional de modificare a functiei. A doua zi i se aduce la cunostinta faptul ca e in preaviz 20 zile, nimeni nu vrea sa explice motivul. In mod normal preavizul nu e cel din contractul de munca, avand functie de conducere 45 zile si neexistand act aditional? Unde trebuie sa se adreseze angajatul pentru a i se face dreptate? O recomandre pentru avocat specialiat pe dreptul muncii in Cluj? Multumesc
Buna Ziua
Avand in vedere ca s-a modificat cor trebuie refacute fisele de post desi functia e aceasi, dar conform cor este alta numerotare?
Trebuie sa fac si o decizie interna de modificare cor ?
Răspuns la discuția Acte studii programator

Angajatul are doar studiile enuntate in primul mesaj, neavand studii superioare IT. Angajatul este o persoana dificila si solicita sa-i comunic argumente pentru modificarea functiei, insa eu nu am gasit nimic in legislatie in acest sens. Pentru mine e foarte clar ca functia de programator necesita studii superioare de specialitate, desi sunt multi care nu au studii si cunosc bine acest domeniu, insa nu stiu cum sa-l conving pe angajat.


Multumesc
Răspuns la discuția Scutire impozit programatori
Raspuns Adm. Fin. Bucuresti

Urmare e-mail-ului dvs. receptionat de Directia generala de metodologii fiscale, indrumare si asistenta a contribuabililor sub nr.904847/2011 si a adresei dvs. inregistrata sub nr.905346/2011, potrivit punctului de vedere primit de la directia de specialitate, va comunicam urmatoarele :
In conformitate cu prevederile art.55 alin.(4) lit.l) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit, veniturile din salarii, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator; incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator se face prin ordin comun al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei, al ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei si al ministrului finantelor publice.
De asemenea, in conformitate cu prevederile art.1 din Ordinul comun al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei, al ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei si al ministrului finantelor publice nr.250/189/748/2004 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator, angajatii agentilor economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in conformitate cu legislatia in vigoare, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 7221, 7222), precum si angajatii persoanelor juridice romane de drept public beneficiaza de scutirea de impozit pe venit, in conformitate cu prevederile art.56 alin.(4) lit.l) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
1.posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in anexa nr.1;
2.postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: centrul de calcul, directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
3.au diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, avand inscrisa una dintre specializarile: Automatica, Calculatoare, Informatica, Matematica, Cibernetica, Electronica, respectiv una dintre specializarile cuprinse in anexa nr.2, si presteaza efectiv una dintre activitatile prezentate in anexa nr.1;
4.angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anul de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
Fata de cele mentionate anterior, precizam ca, prevederile legale in vigoare nu disting in ceea ce priveste momentul angajarii persoanei care beneficiaza de scutire si nu conditioneaza contributia angajatilor la realizarea plafonului minim de venit de la punctul 4 al art.1 din ordin.
In concluzie, se considera ca persoana angajata in anul curent beneficiaza de scutirea de impozit pe venitul din salarii daca sunt indeplinite conditiile de la art.1 din actul normativ mentionat anterior, chiar daca nu a participat la realizarea venitului anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. din anul precedent.
Răspuns la discuția Scutire impozit programatori
Raspuns primit de la Adm. Fin. Cluj:
Data: 09.09.2011


Urmare e-mail-ului dvs. inregistrat la noi sub nr. 34710 din 05.09.2011, Va comunicam urmatoarele:
Potrivit prevederilor O.P.A.N.A.F. nr. 1338/2008, indrumarea si asistenta contribuabililor consta in furnizarea de informatii cu caracter general, nu interpretari ale unor articole din lege, in legatura cu modul in care acestia trebuie sa procedeze pentru a beneficia de un drept fiscal sau pentru a se conforma unei obligatii fiscale. De asemenea, sfera activitatii de indrumare si asistenta cuprinde impozitele, taxele, contributiile sociale si alte venituri bugetare administrate de ANAF. Prin urmare, nu intra in competenta noastra stabilirea duratei studiilor pentru absolventi.
Conform prevederilor art. 55 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, veniturile din salarii ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator. Incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator se face prin ordinulul comun al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei, al ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei si al ministrului finanţelor publice nr. 250/189/748 din 31 mai 2004 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator.
La art. 1 din ordinul mentionat se precizeaza ca beneficiaza de prevederile art. 55 alin. (4) lit. l) din Codul fiscal actualizat, angajatii persoanelor juridice romane, dac sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
1. posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in anexa nr. 1;
2. postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
3. au diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, avand inscrisa una dintre specializarile: Automatica, Calculatoare, Informatica, Matematica, Cibernetica, Electronica, respectiv una dintre specializarile cuprinse in anexa nr. 2, si presteaza efectiv una dintre activitatile prezentate in anexa nr. 1;
4. angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de BNR, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pe venit.
Societatea nu poate acorda scutire de impozit pe veniturile din salarii pentru un programator angajat de ex. in cursul anului 2011, numai incepand cu veniturile realizate in cursul anului 2012 si daca la sfarsitul anului 2011 sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art.1 din ordinul mai sus mentionat.
De asemenea, legislatia nu prevede scutire pentru angajatii detasati la o alta societate.
Veti avea in vedere faptul ca potrivit art. 5 din ordin, incadrarea unei persoane in categoriile de activitati sau de ocupatii, in scopul beneficierii de scutirea de impozit pe venit constituie responsabilitatea angajatorului.
Pentru informatii suplimentare, va rugam sa va adresati Casei Judetene de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale.
Aceasta adresa nu este act administrativ fiscal, in sensul art. 41 din Codul de procedura fiscala, sau act administrativ de autoritate, in sensul art. 1 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabila tertilor.
Buna ziua
La o firma IT a fost angajata o persoana pe functia de programator avand urmatoarele studii (atestat profesional ajutor programator+diploma liceenta Finante Banci+diploma master Management si afaceri). Dupa cateva luni, am constatat faptul ca nu poate fi angajat pe functia de programator ci numai programator ajutor. Am intocmit act aditional de modificare insa angajatul refuza sa semneza.
Cum pot eu sa demonstrez salariatului ca postul necesita studii superioare de specialitate. Este reglementat undeva?
Multumesc
Buna ziua


Referitor la aplicarea Ordinului 748/2004 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator am intampinat cateva dificultati de interpretare;

1. La art. 1 punctul 3 este instituita obligatia angajatului de a detine o diploma de absolvire a unei forme de invatamant de lunga durata conform cu anexa 2 din Ordin.

Apar mai multe situatii:

- angajatul detine diploma de absolvire a facultatii in specialitatea solicitata, ani de studii 3 ani. Studiile in acest caz se considera studii de lunga durata sau de scurta durata?

- Daca sunt considerate studii de scurta durata, completarea studiilor facandu-se cu master atunci specializarea de la master trebuie si ea sa fie inscrisa in anexa 1 din Ordin?

- Specializarile s-au diversificat din anul 2004 cand a aparut Ordinul si au aparut combinatii. Se iau in calcul aceste specializari? (Ex. In anexa 1 electronica si telecomunicatii, diploma telecomunicatii)

2. La art. 1 punctul 4 " angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit."

Va rog sa ne furnizati o interpretare a acestui punct din Ordin.

Cum se calculeaza numarul de angajati care pot beneficia de scutirea de la plata impozitului (venit realizat in anul precedent/media echivalentului in lei a 10000 usd)

Se poate aplica aceasta scutire de la data angajarii? Persoanele detasate beneficiaza de scutire la firma la care au fost detasate?

Daca de exemplu societatea are 5 angajati si un venit anual de 3.000.000 lei, in momentul in care se fac noi angajari, acesti noi angajati pot beneficia de scutirea la plata impozitului sau nu?

Va multumesc

Buna
Am intalnit o speta mai delicata si nu stiu cum sa procedez.
S-a intocmit un cim per. determinata, inainte de incetare s-a intocmit act aditional 1 de prelungire, la expirarea perioadei s-a intocmit un al doilea act aditional de prelungire.La expirarea celui de-al doilea act aditional trebuie sa incetez contractul sau sa-l transform in perioada nedeterminata?
Conform Codului muncii "intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte pe per. determin." Actele aditionale sunt considerate contracte sau nu? Pot intocmi mai mult de doua acte aditionale?
In cazul in care nu pot prelungi contractul cu mai mult de 2 acte aditionale pot sa-i incetez contractul de munca si sa-l reangajez pe perioada determinata insa pe alta functie?
Multumesc anticipat
Buna ziua
Doresc sa achizitionez un spatiu care se gaseste la nivelul 1 al blocului in care locuiesc. In acest sens s-a intrunit o sedinta in care s-a hotarat vanzarea respectivului spatiu mie. Aceasta hotarare a fost transcrisa intr-un proces verbal pe care l-au semnat toti cei prezenti. Am procedat la intocmirea unui antecontract primit de la notar unde fiecare proprietar din bloc este de acord cu instratinarea partii comune. Suntem aproape de faza finala cu toate semnaturile pe hartie, insa nu stim cum sa procedam mai departe. Am luat legatura cu notarul , cu persoane care lucreaza in domeniul cadastrului insa nimeni nu stie cum se procedeaza. Daca este cineva care s-a confruntata cu aceasta problema, va rog sa ma luminati si pe mine

Multumesc anticipat
Buna
Intrebarea mea este daca sunt angajata in cadrul unei firme de contabilitate pe partea de resurse umane, detin cursul de calificare, ce pasi trebuie sa urmez pentru a putea transmite date in Revisal pentru firmele cu care firma la care sunt angajata are contracte. In prezent transmit date in Revisal, insa nu stiu cum sa procedez incepand cu 01.08.2011.

Va multumesc anticipat.