avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Activitate adqika

Activitate adqika

Buna ziua,

S-a pronuntat divortul in urma cu mai mult de 30 de zile. Prin hotararea de divort, sotii au convenit ca fosta sotie sa revina la numele avut anterior casatoriei.
Pana la aceasta data continua sa foloseasca numele fostului sot. Acest fapt aduce prejudicii de imagine acestuia.
Cum se poate proceda legal pentru a determina fosta sotie sa nu mai foloseasca numele acestuia?
Se poate depune o sesizare la politie? Sunt demersuri ce se pot face cu ajutorul unui avocat?
Doamna respectiva se recomanda pe site-uri de socilizare si site-uri de joburi cu numele purtat in timpul casatoriei, acest lucru este foarte deranjant pentru fostul sot.

Va multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Angajare fara concurs
Multumesc pentru raspuns!
Daca am inteles corect, dvs considerati inutil un demers in sensul in care nu mi s-a permis sa candidez pentru functia respectiva (ca si avansare). Nu stiu legislatia si daca se sustine idea de discriminare...sau ce sanse as avea sa obtin ceva pentru orice alt criteriu... Multumesc!
Buna ziua,

Va solicit o scurta asistenta referitor la un subiect mai delicat.
Sunt angajat de 7 ani in cadrul aceleasi companii - privata.
Am studii postuniversitare si ocup functie de manager. Acum cateva luni a fost angajata o doamna, cu salariul dublu fata de al meu, functie director, desi:
- nu s-a facut concurs pentru postul respectiv
- nu am putut eu candida pentru postul respectiv
- nu sunt motive justificate pentru diferenta de venit.

Se considera urmatoarele: persoana nou angajata are studii universitare finalizate (deci sub nivelul meu), are numai 5 ani experienta in domeniu (deci sub nivelul meu), in companie se discuta f mult in franceza (eu sunt licentiate in franceza, persoana respectiva abia vorbeste - deci sub nivelul meu).

Sunt in dubii daca cer marire de salariu si se refuza voi demisiona. In acest caz pot intenta proces agajatorului pentru discriminare si constrangere? Sau ce se poate face? NU ESTE CORECT si nu as dori sa las lucrurile asa (avand in vedere ca ceva similar s-a intamplat si acum 4 ani, insa acea persoana a fost concediata dupa un an).

Multumesc anticipat!
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

TamaraL a scris:

Ana Maria,
Daca divortezi, judecatorul poate hotara asupra desfacerii casatoriei ..pentru retragere avizei de sedere este alta procedura..

In privinta raului pe care consideri ca ti l-a facut, mai bine respira adanc si lasa-l sa treaca ..nu cred ca vrei sa iti ocupi timpul cu sesizari pentru a- l deporta pe fostul tau sot ..sau poate ma insel .


Si eu zic la fel.
Nu va pierdeti timpul cu lucruri inutile.
Expulzarea va fi doar o chestiune de timp a statului roman.Aceasta daca nu se va recasatori din nou.


buna ziua,

citind discutia anterioara, pentru cetatean strain non UE, dupa divortul de sotie (cetatean roman), permisul de sedere pentru reintregirea familiei (valabil 5 ani) va fi anulat? cetateanul strain se poate recasatori si obtine din nou permis de sedere sau procedurile sunt ingreunate datorita divortului pronuntat? va multumesc!
Buna ziua,

am nevoie de ajutorul dvs, mai exact de sfaturi si baza legala pentru urmatoarele:
Ieri, o ruda (sa zicem Andra) a primit un telefon de la un anumit comisar de la o sectie de politie din Bucuresti. Acesta s-a prezentat si a rugat-o pe Andra sa ii identifice o persoana din agenta telefonica a acesteia. Mai exact, comisarul a sustinut ca stie ca numelere pe care Andra le apeleaza, si ca stie ca aceasta ar avea in telefon un numar care se termina in 123 (sa zicem). Andra i-a comunicat ca dureaza pana cauta in toate numerele, iar comisarul i-a furnizat intreg numarul. Acest numar exista in agenda telefonica, fiind al unei cunostinte (un apropiat al fostului prieten, cu care Andra insa nu are o relatie apropiata, ci sunt numai cunoscuti). Pentru a se asigura ca este serios, si nu o gluma, Andra s-a prezentat la sectia de politie respectiva, a solicitat sa vorbeasca cu comisarul respectiv, si acesta exista. In plus, a fost rugata sa verifice dintr- o poza daca cunoaste o persoana (pe care nu o cunoaste). De asemenea, in dialogul cu respectivul comisar, acesta i-a comunicat ca a apelat la ea deoarece detine abonament iar respectiva persoana al carei numar i-a fost indicat, are cartela, si doreau sa ia legatura cu acesta, pentru a-l chestiona referitor la alte persoane de interes pentru comisar.
Surprinzator a fost insa ca acest comisar stia despre fostul prieten al Andrei, stia ca acesta a detinut un numarul de telefon (pe numele Andrei), care actualmente este in folosinta altei persoane.
Intrebari:
- din cele relatate, sa inteleg ca Andra este monitorizata de politie?
- daca da, ce temei legal au acestia de a monitoriza apelurile efectuate?
- se poate ca de la o discutie amiabila Andra sa fie implicata in ceva mai grav?
- i-am recomandat Andrei ca este bine sa trimita un email la politia Capitalei, sa relateze cele intamplate si sa solicite sa ii se detalieza in vederea caror fapte sau cercetari este monitorizata - ce parere aveti, este bine sa procedeze asa?

Astept cu interes comentariile dumneavoastra.

Multumesc anticipat!
BUNA SEARA.
SI EU SUBSCRIU LA INTREBAREA PUSA DE GEORGIO34.
AR AVEA CASTIG DE CAUZA UN PROCES - CU DESPAGUBIRI MATERIALE ? ( DATORITA PREJUDICIILOR DE IMAGINE ADUSE NOUA, CA ABSOLVESTI AI ACESTEI UNIVERSITATI).
CONSIDER CA, INDIFERENT DACA PANA LA URMA VOR FI SAU NU ACREDITATE PUNCTUAL SPECIALIZARILE UNIVERSITATII SPIRU HARET, SI FORMELE DE INVATAMANT, DECLARATIILE DNEI MINISTRU SI REACTIA MEDIA AU FOST FOARTE VEHEMENTE, SI INITIAL, NU AU VIZAT CONCRET ANUMITE FORME DE INVATAMANT SAU SPECIALIZARI, CI AU FOST EMISE CU CARACTER GENERAL .
IMAGINEA NEFAVORABILA VA PERSISTA, INDIFERENT DE MODALITATEA IN CARE SE VA SOLUTIONA ANCHETA MINISTERULUI.

PESTE UN AN, NU VA MAI STII NIMENI EXACT DESPRE CE A FOST VORBA, CI VA RAMANE IDEEA DE "SPIRU HARET" CA FACULTATE CU DIPLOME ILEGALE.

EU SUNT INTERESATA DE UN ASTFEL DE DEMERS LEGAL, DEOARECE AM INVESTIT MULT TIMP SI BANI, PENTRU A DESCOPERI CA SUNT CALIFICATA GRATUIT DE PERSOANE CA ABSOLVENT AL; "Caritas al diplomelor universitare"-M.GEOANA, SI CA TREBUIE EVENTUAL SA MAI SUSTINEM INCA O DATA EXAMENUL DE LICENTA, DE PARCA NOI, STUDENTII, L-AM FI FRAUDAT! "Toti absolventii, indiferent de anul in care au terminat acele programe care nu au acoperire legala, vor sustine examene prin care sa se poata stabili ca detin cunostintele necesare pentru a intra in licenta. Apoi vor sustine examenul de finalizare a studiilor la o universitate unde pot gasi specializarile parcurse de acestia, dar care are acreditare", a declarat Ecaterina Andronescu.
Buna ziua,

Ma numesc Elena, sunt dublu licentiata a facultatii Spiru Haret, mai exact am terminat Fac. de Limbi straine, forma de 4 ani, si anul acest am finalizat si studiile facultatii de marketing si afaceri ecnomonice internationale - forma de 3 ani si mai am un semestru din master.
Mi se pare de neconceput ceea ce se intampla. Indiferent de modalitatea de evaluare, sau cum am invatat in aceste facultati, important este ca statul a permis functionarea pana acum a acestei facultati, timp in care am platit sume importante pentru aceasta scolarizare.
Intrebarea mea este urmatoare: as dori sa dau in judecata statul, pentru prejudicii morale aduse mie, ca absolvent al acestei facultati - deoarece initial Dna Ministru a comunicat ca vizeaza toate formele de invatamant. Aceste declaratii, au adus suspiciuni ale persoanelor care ma cunosc, si care in momentul de fata au dubii daca diploma este autentica, daca studiile efectuate sunt relevante sau nu.
Trebuie luat in considerare ca am pierdut totusi 7 ani din viata in facultate, indiferent acreditata sau nu. Ministerul ar fi trebuit sa interzica inscrierile la anumite forme de invatamant. In plus, facultatea a indicat pe site ca exista acreditare, sunt indicate anumite HG.
Va rog sa imi spuneti daca as avea succes intr-un astfel de proces, cu solicitare de despagubiri materiale (deoarece anjatatorul actual sau un nou angajator, va avea suspiciuni asupra calitatii studiile pe care le-am efectuat).
De asemenea, pentru astfel de proces, credeti ca pot obtine reprezentarea cazului prin intermediul unui avocat, care sa accepte plata comisionului la momentul castigarii procedusului si a sumei solicitate ca despagubire?
Ce alte costuri implica o astfel de procedura? cand ar fi bine de demarat o astfel de actiune?
In acest caz, mama chiar daca este de acord acum cu donatia, o poate ataca ulterior, ca drept succesoral. Nu prea ne incanta aceasta idee, deoarece nu este vorba de donatia in sine, ci despre investitiile ce se vor aduce dupa incheierea actului.
Prin urmare, cea mai buna varianta ramane un act de vanzare cumparare standard - mai ales ca bunicul doreste explicit sa fie trecute si clauze: ca va fi ingrijit de nepoata pana la moarte, ca nu se va instraina sau gira cu proprietatea cat traieste si ca va putea locui in imobil pana la deces.
Un act de vanzare cumparare standard ce costuri implica? (casa si terenul aferent - 600 mp, judetul Giurgiu - pentru prima nepoata) si terenul de 600 mp (pentru a 2-a nepoata). La ce cost s-ar ridica actele si taxele aferente unei vanzari standard (cu clauzele respective mentionate in contractul primei nepoate)?

Daca nu abuzez, ati putea sa imi spuneti si ce acte trebuie sa prezinte bunicul in cazul vanzarii (are act de proprietate si cadastru pentru tot terenul si casa). Pentru impartire, se face un nou cadastru inainte de intocmirea actelor sau ulterior?

Multumesc din nou pentru amabilitate!
Răspuns la discuția Recuperare imprumut
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns. In cazul meu este o pagina intreaga scrisa de respectiva persoana. Dobanda calculata este dobanda bancii Raiffeisen pe care am primit-o eu ( o parte din imprumut l-am folosit eu), restul l-am imprumutat persoanei, cu aceeasi dobanda pe care o platesc eu pentru tot creditul.
Documentul este semnat atat de persoana in cauza (imprumutatul) cat si de un martor - ruda a acestuia.

Eram un pic speriata de posibilitatea ca imprumutul sa fie pierdut in cazul in care imprumutatul se razgandeste si nu mai plateste, insa pe calea indicata de dvs., deja sunt mai linistita.

Va multumesc inca o data!
Stimati domni, doamne,

Va multumesc pentru timpul acordat si informatiile furnizate.
Urmand sfaturile dvs, pentru donatie - aceasta nu este atacabila de catre mostenitorii de drept? ( se poate face la momentul incheierii donatiei si un act conform caruia, copilul bunicilor (mama noastra) renunta la orice drept succesoral la bunurile buncilor? In asa fel incat dupa incheierea donatie, in cazul unui deces, aceste donatii sa nu fie atacabile?
o alta intrebare legata de donatii - sunt irevocabile, sau proprietarul, ce a donat un imobil, se mai poate razgandi dupa un timp?
Ce costuri implica o donatie?

Pentru drumul de servitute, vecinul este de acord sa faca un nou cadastru in care sa specifice bucata respectiva (o parte din terenul sau) ca este drum de servitute, desi ramane proprietatea sa, in acte va figura ca si drum de access/servitute pentru terenul din spate.

Multumesc!