Vă rog să mă ajutați cu răspunsul la următoarea situație:
În cadrul unei societăți comerciale administratorul este remunerat pe baza un contract de mandat, dar modificarea/schimbarea numelui administratorului nu s-a realizat încă, oficial în actul constitutiv, în actul administrativ figurează încă vechiul administrator.
În această situație, competența noului administrator este una legală, are dreptul să semneze actele oficiale ale societății în baza contractului de mandat?
O persoană fizică este asigurată în sistemul de sănătate în calitate de student.
În cazul în care în perioada în care este asigurată, obține venituri din drepturi de autor pentru care nu se plătește CASS conform legii, își pierde dreptul de asigurat în sistemul public de asigurare chiar dacă aceste venituri nu sunt venituri de natură salarială?
Aș dori să mă interesez care este temeiul legal pentru conflictul de interese, respectiv incompatibilități între o persoană cu funcție publică (funcționar public) și o societate comercială. Procedural, la nivel de acte administrative ce presupune acest conflict de interese/ incompatibilitate, are voie să semneze acte, să fie asociat, să împrumute o societate, etc.?
O persoana a primit o amenda de circulatie in Belgia. Vrea sa conteste procesul verbal de amenda si pentru moment nu doreste sa achite amenda.
In cazul in care nu plateste amenda, aici in Romania cu ce probleme legale se poate confrunta, exista vreo conventie speciala intre cele 2 tari, exista posibilitatea ca aici in Romania ANAF-l sa-i puna poprire pe veniturile realizate din cauza amenzii neachitate in Belgia?
Am in speta o societate care emite facturi de prestari servicii in baza unui contract incheiat. Serviciile prestate sunt facturate inainte de realizarea efectiva a serviciilor si nu este emis/facturat avansul ci prestarea propriu-zisa a serviciilor.
Va rog sa ma ajutati cu un temei legal unde este specificat modul de emitere a facturii, respectiv ca in practica realizarea serviciilor (nu avans servicii!) nu se poate factura inainte de realizarea efectiva a serviciilor.
As dori sa ma interesez care este temeiul legal pentru incheierea unui contract de Creditare firma de catre asociati, Mentionez ca pentru sumele imprumutate de asociati catre societate, am documentele justificative pentru incasarile/viramentele facute pe contul societatii, respectiv dispozitiile de incasare semnate pentru sumele depuse in casieria unitatii. In acest caz mai este obligatoriu si contractul, exista un temei legal sau este doar optional?
In cazul unei firme de transport se doreste colaborarea cu 2 soferi pentru un transport ocazional de persoane dus-intors cu autocarul pentru 3 zile. Intrebarea mea este: care este forma legala de colaborare: conventie civila sau CIM? In Noul codul civil, cum se interpreteaza conditiile care trebuie indeplinite cumulativ: 1) ”Au cu caracter ocazional” - se incadreaza un traseu/ruta de transport de mai multe zile, cu repaosul impus de lege? 2) ”Nu se realizeaza in timp (prin prestatii succesive)” - transportul pe mai multe zile conform distantei parcurse/rutei de transport se considera o prestatie succesiva avand in vedere repaosul obligatoriu impus de lege pentru soferi?