avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Activitate Gratiela Ratiu

Activitate Gratiela Ratiu

Pentru obtinerea CSU acum, semnatura digitala trebuie sa fie a administratorului? Sau poate face solicitarea contabila cu semnatura ei digitala, in baza unei procuri notariale in acest sens data de administratorul firmei?
Sa pun altfel intrebarea:

In OUG 15/2005 se reglementeaza astfel:
Art. 10.
(5) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plãtesc zilele lucrãtoare.
(6) La stabilirea numãrului de zile ce urmeazã a fi plãtite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare, precum şi cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevãzute prin contractele colective de muncã.

Se poate deduce ca daca in contractul colectiv de munca sunt definite ca zile lucratoare Sambetele, de exemplu, putem plati si ziua de sambata ca zi lucratoare?

a procedat cineva asa?
Stie cineva daca exista vreun precedent, sau alta norma legala, care sa reglementeze plata medicalului pt programe inegale de munca?
Mai concret e vorba despre o astfel de situatie:
- medical acordat de sambata 01.10.2016 pana duminica 09.10.2016
- zilele lucratoare in acest interval pt plata medicalului, cf legii, sunt in nr de 5
- zile in care angajatul lucreaza cf programului inegal stabilit in contractul de munca, sunt in numar de 7, repartizate astfel: sambata 01/10, duminica 02/10, miercuri 05, joi 06, vineri 07, sambata 08/10, duminica 09/10

Ce zile intra in calculul platii indemnizatiei de medical?
Exista vreo baza legala sa platim cele 7 zile care conform programului inegal stabilit reprezinta zilele lucratoare de facto ale angajatului?
Exista cumva o hot.jud intr-o speta similara care sa ne permita sa platim zilele lucratoare definite in contractul individual de munca?
Buna ziua,

Daca se acorda indemnizatia de neconcurenta unui fost angajat, se plateste cumva si contributia la somaj?
In D112 se bifeaza 'asigurat somaj' ?

am citit intr-un articol ca ar trebui bifat, desi eu nu gasesc ca se platesc si contributii la somaj pe suma respectiva: [ link extern ]

Ati acordat astfel de sume/ Cum le-ati tratat?
Multumesc anticipat.
Buna,

In legatura cu noul concediu de acomodare, (Legea nr. 57/2016), pentru parintii care adopta un copil, ma puteti lamuri?
Avem un articol in Codul Muncii in baza caruia se acorda?
Suspendarea pe perioada aestui concediu se inregistreaza in Revisal?
cele 40 ore libere/an pentru acte aferente adoptiei sunt ore libere platite?

Multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Fisa medicala angajare
Angajatorul are aceasta obligatie.
Nu trebuie sa depuneti cerere, plata concediului de odihna neefectuat la incetarea contractului de munca este un drept pe care angajotorul trebuie sa vi-l dea la plata ultimului salariu.
Răspuns la discuția Vecini rau platnici
Nu cred ca puteti primi facturare separata pe cele 3 apometre montate la cele 3 scari, decat daca apometrele sunt montate de societatea furnizoare de apa. Aceasta are montat un apometru si pe acela emite factura, iar impartirea pe cele 3 scari o face asociatia cand face calcule de plata.
Poate puteti obtine sa nu opreasca apa decat la scara cu datoria cea mare, avand aceasta posibilitate tehnica. Dar, in fapt, pentru datoria mare sunt raspunzatori toti locatarii din asociatie, prin Presedintele care trebuie sa deschida actiunea in intstanta contra marelui datornic.
Numarul acela de 500 de zile este apreciat pt un caz specific.
in general nu numarul de zile de intarziere este limitat, ci suma totala a penalizarilor care nu poate depasi suma debitelor lunare restante.
Pina la a ajunge ca penalizarile sa fie mai mari decat sumele la care s-au aplicat, normal ar trebui sa fie deschis deja dosar in instanta pentru acel caz.
just info, eu am un caz in care sunt restante din 2007, deci nr de zile la care se calculeaza penalizari este cu mult mai mare de 500, si penalizarile abia acum se apropie de suma debitului restant (e drept cu %penalizare de doar 0.04%).
Pentru calculul pensiei, important este ca angajatorul sa depuna Declaratia 112. Legea actuala nu mai conditioneaza modul de calcul al pensiei de plata efectiva de catre angajator a sumelor datorate la CAS.
Daca la Camera de pensii ati primit un certificat in care apar sumel de contributie pentru lunile lucrate, acestea vor fi luate in calcul la pensie indiferent daca angajatorul a platit sau nu acele sume.