avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Activitate dan1979b

Activitate dan1979b

Buna seara,
A primit si fratele meu o astfel de amenda prin posta - eveniment intamplat in iulie 2017 in Padova. Se pare ca l-au instiintat in iunie 2018 despre avet caz dar el zice ca nu a primit nimic in posta. In octombrie 2020 primeste o scrisoare de la niste avocati din Italia la care este atasata si notificarea din 2018 si i se solicita niste sume foarte mari. In cat timp se prescrie aceasta amenda? Cum va fi pusa in executare amenda pe teritoriul Romaniei? Poate face contestatie la executare la instanta din Romania?
Multumesc
Dianatanase a scris:

Un act de constatare anulat nu mai produce efecte. Prin urmare este evident ca o amenda aplicata printr-un act anulat de instanta, indiferent de ceea ce s-a cerut, presupune neplata amenzii (daca nu s-a achitat inca) sau restituirea pana la ultimul leu a ceea ce s-a achitat cu titlu de amenda.


Este adevarat ce spuneti, insa nu toate instantele sunt de aceeasi parere. Tocmai ce am primit hotararea instantei prin care s-a anulat un proces-verbal de contraventie (vigneta) in care am cerut restituirea atat a amenzii cat si a contravalorii vignetei. Din cate am citit aici, restituirea amenzii nu se putea da decat in contradictoriu cu institutia care a incasat banii, care nefiind parte in proces, nu putea fi obligata sa ii restituie. Cat priveste CNADNR, care a incasat banii pe vigneta (tariful de despagubire de 28 euro) si care a fost parte in proces, nu inteleg de ce nu s-a putut da restituirea acestei sume.
Mai jos extras din motivare:
"Procesele verbare de constatare si sanctionare a contraventiilor prevazute de art.8 alin (1) din OG 15/2002 incheiate potrivit art.9 alin (2) lit.a), alin (2) si (3) din acelasi act normativ, transmise persoanelor sanctionate contraventional pe suport de hartie, sunt lovite de nulitate absoluta pentru lipsa semnaturii olografe a agentului constatator, in raport cu dispozitiile art.17 din OG 2/2001.
In consecinta, vazand dispozitiile art. 330 indice 7 alin 4 Cod procedura civila potrivit cu care dezlegarea data problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instante de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Tribunalul va admite recursul, va modifica in tot sentinta recurata in sensul ca va admite plangerea si va anula procesul verbal cu consecinta exonerarii petentului de la masurile dispuse prin acesta.
In ceea ce priveste solicitarea recurentei de restituire a tarifului de despagubire, precum si a amenzii contraventionale achitate, Tribunalul retine ca temeiul juridic al acestei cereri poate fi raspunderea civila delictuala, respectiv art.999 si urmatoarele Cod civil. Pentru acest motiv acest capat de cerere nu poate fi analizat in cadrul prezentei cauze, care este de natura contraventionala. De altfel, suma pretinsa de recurenta nu se regaseste mentionata in procesul verbal de contraventie contestat, ci a fost incasata de catre o persoana juridica de drept privat, in baza unei facturi fiscal, ca urmare a prestarii unor servicii.
Acest capat de cerere are un regim juridic distinct, trebuind solutionat conform dreptului comun, iar nu in cadrul procedurii contenciosului administrativ, care se bucura de alte reguli procedurale. Din acest motiv, nu se poate sustine nici ca acest capat de cerere are caracter accesoriu la cererea principal, respectiv la plangerea contraventionala si deci nu se poate solutiona de catre instanta de contencios contraventional."

Am impresia ca penultimul paragraf este un amestec luat dintr-o motivare ce avea ca obiect anularea unui proces verbal de sanctionare masina parcata neregulamentar si ridicata de ILCOR sau alta firma privata de vreme ce prevede prestarea unor servicii pe baza de factura.
In plus, in cuprinsul procesului verbal de constatare din cauza s-a prevazut cuantumul tarifului de despagubire de 28 de euro, lipsa mentiunii cuantumului tarifului de ridicare din P-V poate fi confirmat de cei care au primit asemenea procese verbale (eu nu am avut placerea sa primesc).
Răspuns la discuția Legea 72 din 2013
Inteleg ca trebuie sa transpunem directiva 2011/7/UE, dar ce treaba a avut legiuitorul cu emiterea respectiv primirea facturilor, asa cum a introdus prin art.6 alin 3 (partile nu pot conveni cu privire la data emiterii/primirii facturii) ?
In directiva nu se spune nimic in acest sens. Dimpotriva, in preambul se specifica la punctul 18 ca "Facturile reprezintă temeiul cererilor de plată și sunt documente importante în lanțul valoric al tranzacțiilor pentru furnizarea de bunuri și servicii, printre altele pentru stabilirea termenului de plată. În sensul prezentei directive, statele membre ar trebui să promoveze sisteme care asigură securitatea juridică în ceea ce privește data exactă de primire a facturilor de către debitori..." iar in art.4 alin. 3 ca "Statele membre garantează că în tranzacțiile comerciale în care debitorul este o autoritate publică: (b) data primirii facturii nu face obiectul unei clauze contractuale între debitor și creditor"
O persoana fizica a cumparat nuda proprietate a unui imobil prin contract de vanzare cumparare. Uzufructul apartine unei alte persoane, fara a avea nicio legatura cu anterior mentionatul cumparator. Toate actele juridice au fost corect si legal inregistrate in CF.
Dupa un oarecare timp, proprietarul nudei proprietati comite o infractiune pentru care organul de cercetare penala dispune aplicarea sechestrului penal. In baza ordonantei procurorului sechestrul penal se noteaza in CF asupra intregului imobil, deci si asupra uzufructului. Plangerea uzufructuarului impotriva masurii asiguratorii este respinsa, desi aceasta masura ii afecteaza dreptul sau dobandit legal si inscris in CF. Se mai poate face ceva pana la solutionarea procesului penal?
Conform art. 163 CPP "Măsurile asigurătorii în vederea reparării pagubei se pot lua asupra bunurilor învinuitului sau inculpatului şi ale persoanei responsabile civilmente, până la concurenţa valorii probabile a pagubei". Ori in cazul de fata niciuna din persoanele mai susmentioate nu este proprietarul bunului indisponibilizat. In plus, pin instituirea "cu intarziere" a sechestrului s-a incacat si dreptul de propritate garantat prin constitutie.
Ce s-a mai intamplat cu aceasta speta, caci este chiar interesanta?
Răspuns la discuția Autorizatie functionare primarie
Cel mai bine intrebati la ei la PS3 pe Lucretiu Patrascanu, o sa va spuna daca trebuie sau nu, caci ei stiu ce hotarare de consiliu local au dat. In plus unele primarii de sector cer avizarea orarului de lucru, intrebati si aceasta.
Nu uitati de contract de salubritate si contract de dezinsectie si deratizare cu o firma autorizata de PMB (a se vedea HCGMB nr.147/2005)
Răspuns la discuția bilete la ordin refuzate
sdianaviolina a scris:

Dupa ce instanta se va pronunta prin incheiere si va investi biletul la ordin, il veti depune la executor.

.. si apoi executorul va merge din nou la instanta pentru a cere incuviintarea executarii.. si in final dupa careva luni .. cand banii sunt retrasi din conturile debitorului.. dumneavoastra va puteti bucura.. de ce oare?
Cu atentie insa, caci conform codului fiscal art.21 alin(2) litera n)sunt deductibile "pierderile înregistrate la scoaterea din evidenţă a creanţelor neîncasate, în următoarele cazuri:
1. procedura de faliment a debitorilor a fost închisă pe baza hotărârii judecătoreşti;
2. debitorul a decedat şi creanţa nu poate fi recuperată de la moştenitori;
3. debitorul este dizolvat, în cazul societăţii cu răspundere limitată cu asociat unic, sau lichidat, fără succesor;
4. debitorul înregistrează dificultăţi financiare majore care îi afectează întreg patrimoniul".

Deci numai daca te incadrezi in aceste situatii poate fi creanta deductibila.
Răspuns la discuția Persoana fizica autorizata
sunt oare artistii (ma refer in principal la cantaretii de duzina) vazuti intr-un litigii ca intreprnderi de spectacole ? si astfel contractul lor de prestari servicii supus legii comerciale? Dr. Carpenaru spune ca da. In realitate cum e?