Dianatanase a scris:
Un act de constatare anulat nu mai produce efecte. Prin urmare este evident ca o amenda aplicata printr-un act anulat de instanta, indiferent de ceea ce s-a cerut, presupune neplata amenzii (daca nu s-a achitat inca) sau restituirea pana la ultimul leu a ceea ce s-a achitat cu titlu de amenda.
Este adevarat ce spuneti, insa nu toate instantele sunt de aceeasi parere. Tocmai ce am primit hotararea instantei prin care s-a anulat un proces-verbal de contraventie (vigneta) in care am cerut restituirea atat a amenzii cat si a contravalorii vignetei. Din cate am citit aici, restituirea amenzii nu se putea da decat in contradictoriu cu institutia care a incasat banii, care nefiind parte in proces, nu putea fi obligata sa ii restituie. Cat priveste CNADNR, care a incasat banii pe vigneta (tariful de despagubire de 28 euro) si care a fost parte in proces, nu inteleg de ce nu s-a putut da restituirea acestei sume.
Mai jos extras din motivare:
"Procesele verbare de constatare si sanctionare a contraventiilor prevazute de art.8 alin (1) din OG 15/2002 incheiate potrivit art.9 alin (2) lit.a), alin (2) si (3) din acelasi act normativ, transmise persoanelor sanctionate contraventional pe suport de hartie, sunt lovite de nulitate absoluta pentru lipsa semnaturii olografe a agentului constatator, in raport cu dispozitiile art.17 din OG 2/2001.
In consecinta, vazand dispozitiile art. 330 indice 7 alin 4 Cod procedura civila potrivit cu care dezlegarea data problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instante de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Tribunalul va admite recursul, va modifica in tot sentinta recurata in sensul ca va admite plangerea si va anula procesul verbal cu consecinta exonerarii petentului de la masurile dispuse prin acesta.
In ceea ce priveste solicitarea recurentei de restituire a tarifului de despagubire, precum si a amenzii contraventionale achitate, Tribunalul retine ca temeiul juridic al acestei cereri poate fi raspunderea civila delictuala, respectiv art.999 si urmatoarele Cod civil. Pentru acest motiv acest capat de cerere nu poate fi analizat in cadrul prezentei cauze, care este de natura contraventionala. De altfel, suma pretinsa de recurenta nu se regaseste mentionata in procesul verbal de contraventie contestat, ci a fost incasata de catre o persoana juridica de drept privat, in baza unei facturi fiscal, ca urmare a prestarii unor servicii.
Acest capat de cerere are un regim juridic distinct, trebuind solutionat conform dreptului comun, iar nu in cadrul procedurii contenciosului administrativ, care se bucura de alte reguli procedurale. Din acest motiv, nu se poate sustine nici ca acest capat de cerere are caracter accesoriu la cererea principal, respectiv la plangerea contraventionala si deci nu se poate solutiona de catre instanta de contencios contraventional."
Am impresia ca penultimul paragraf este un amestec luat dintr-o motivare ce avea ca obiect anularea unui proces verbal de sanctionare masina parcata neregulamentar si ridicata de ILCOR sau alta firma privata de vreme ce prevede prestarea unor servicii pe baza de factura.
In plus, in cuprinsul procesului verbal de constatare din cauza s-a prevazut cuantumul tarifului de despagubire de 28 de euro, lipsa mentiunii cuantumului tarifului de ridicare din P-V poate fi confirmat de cei care au primit asemenea procese verbale (eu nu am avut placerea sa primesc).