avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Activitate BogdanH

Activitate BogdanH

Buna ziua!

In anul 2019 am vandut casa de la tara, dar in cuprinsul cadastrului una dintre cladiri era detinuta fara acte. Ea este situata in mijlocul terenului, nu poate altcineva sa aiba acces la ea decat proprietarul.

Din cauza faptului ca era detinuta fara acte in contractul de vanzare-cumparare apare urmatoarea mentiune: "C2-anexa in suprafata de 18 mp, detinuta fara acte, care nu face obiectul vanzarii".

De atunci la DITL trebuie sa platesc impozit pentru aceasta anexa.

As vrea sa cedez aceasta anexa proprietarului de drept (cel care a cumparat terenul si casa) fie printr-un contract, fie prin mutarea rolului fiscal pe numele lui.

Cum se poate proceda? Ma puteti indruma intr-un fel?

Multumesc!
Buana seara!

De curand am primit o cerere de chemare in judecata (cerere de valoare redusa) la care trebuie sa depun intampinare.

Pe scurt, este vorba de un contract cu Vodafone care a fost reziliat prin portarea la alt operator, Vodafone a emis o factura pe baza unor termeni si conditii generale, factura pe care nu am platit-o si consider ca nici nu trebuie sa o platesc.

In actele transmise de catre instanta am primit documentele depuse de reclamant doar ca exista unele neconcordante:
- la dosar apar facturile unei alte persoane (cu niste sume total diferite de cererea reclamantului)
- la dosar apare un exemplar printat de pe site-ul vodafone cu "termenii si conditiile pentru persoane juridice" (contractul a fost incheiat pe persoana fizica)

As dori sa stiu cum as putea cere instantei sa oblige reclamantul sa depuna documentele corecte sau sa anuleze cererea.

De asemenea, reclamantul a cesionat drepturile de la Vodafone in 2016, as dori sa stiu daca exista un mod de a verifica daca aceasta cesiune a fost corecta (stiu ca au fost ceva probleme cu cesiunile acestor drepturi) - am primit o notificare care se pare ca mi-a fost trimisa (nu am primit-o prin posta).

Mai mult decat atat as dori sa mentionez in intampinare faptul ca datoria s-a prescris.

Ma puteti ghida despre cum as putea sa includ in intampinare toate aceste lucruri?

Multumesc,
Bogdan
Buna seara!

Multumesc pentru raspuns.
Cateva lamuriri:

1. Dupa bunica nu a existat o succesiune.
2. Discutiile intre tatal meu si unchiul meu la momentul la care au imparitit casa au fost ca sa primeasca tatal meu mai mult pentru ca si-a construit casa singur, chiar daca autorizatiile au fost facute de bunic si, de asemenea, o parte mai mare de teren pentru ca s-a ocupat in timpul vietii de bunul mers al lucrurilor in curte si de ingrijirea bunicilor. Dupa ce a decedat, unchiul nu a mai tinut cont de discutiile initiale dintre ei.
3. Unchiul deja a vandut terenul pe care l-a achizitionat (sau l-a primit donatie) dupa decesul tatalui meu.
Buna seara,

Incerc sa va expun cat mai succint problema mea, desi e destul de stufoasa, dar as avea nevoie de ceva sfaturi

Tatal meu a decis ca sa isi construiasca o casa a lui lipita de casa parinteasca si reuseste acest lucru, insa casa este construita pe terenul bunicului si cu o autorizatie de construire emisa tot pe numele bunicului.
Unchiul meu a plecat din oras pentru facultate si s-a stabilit la o distanta considerabila de orasul natal.

In anul 2007, bunica mea decedeaza. Din casatoria ei cu bunicul au rezultat 2 copii (tatal si unchiul meu).
Dupa bunica mea nu s-a facut o succesiune la notariat sau la tribunal.

In anul 2010 (aproximativ, data exacta nu o mai stiu), tatal si unchiul meu decid de comun acord impreuna cu bunicul si fac urmatoarele acte:
- act de donatie in favoarea tatalui meu pentru partea lui de casa si o camera din casa batraneasca de care aceasta era lipita impreuna cu aproximativ 90% din terenul casei (1000 mp).
- act de donatie in favoarea fiului unchiului meu (asa a decis el) pentru restul din casa parinteasca si o fasie de teren pentru drum (total 150 mp).

Ambele acte au clauza de uzufruct viager pe numele bunicului.

In anul 2015, tatal meu decedeaza.
La dezbaterea succesiunii, eu si mama mea, decidem sa impartim bunurile ramase dupa tata si, in urma unui partaj voluntar, casa este trecuta in proprietatea mea pastrand uzufructul viager pentru bunicul.

Profitand de moartea tatalui meu si de faptul ca noi nu putem opune rezistenta, unchiul in convinge pe bunicul meu sa ii dea un teren (loc de casa) intr-o comuna invecinata (nu stiu daca prin donatie sau contract de vanzare-cumparare) fara sa ne intrebe si pe noi inainte de a face acest lucru. Nu stiu daca este important, dar la aceasta data, bunicul are mai mult de 90 de ani deja.

Acum cateva zile bunicul moare si el, iar unchiul meu decide sa vanda terenul dobandit mai sus, din nou fara sa ne intrebe.

Intrebarile mele pentru dumneavoastra:
- este legala vanzarea de catre bunicul meu catre unchiul meu a terenului? Sau ar fi trebuit sa fim intrebate si noi?
- vanzarea de catre unchiul a terenului fara a fi dezbatuta vreo succesiune, nici dupa bunica, nici dupa bunicul este legala?
- putem ataca in instanta aceasta vanzare si daca da cum? (mentionez aici ca nu am vrea sa pierdem casa construita de tatal meu, impartita impreuna cu bunicul si unchiul meu)
- in momentul de fata, dupa bunicul, mai exista niste terenuri pe care, nefiind vandabile, unchiul meu a hotarat ca ar dori sa le dea catre stat cu titlu gratuit.

Pentru orice intrebari/lamuriri va stau la dispozitie.
Răspuns la discuția Munca in acord global
Buna ziua,

Si as putea invoca cumva aceasta decizie a ICCJ intr-un demers catre judecatorie?
Eu nu am stiut la momentul comunicarii deciziei de faptul ca are aceste adeverinte si nu au fost luate in calcul si nu aveam atunci ce contesta.

Ideea e ca nu isi permite sa angajeze un avocat, de aceea am cerut sprijinul dumneavoastra sa incerc sa ii fac eu cererea de chemare in judecata.

Multumesc!
Buna ziua,

Mama mea s-a pensionat pe caz de boala in 2014 si apoi la limita de varsta in ianuarie 2016.

La momentul respectiv nu am stiut nimic despre munca in acord global. Din discutiile cu ea am aflat ca a fost remunerata prin acord global o perioada de 9 ani de zile (are adeverintele de la angajator in care se specifica ca aceste sume au fost platite din fondul de salarii si ca s-au retinut sumele pentru asigurari de sanatate, pensie etc.).

Acum o luna de zile a depus o solicitare catre Casa de Pensii in care a cerut sa i se spuna daca aceste sume au fost luate in calcul in calculul pensiei si, in caz contrar, sa i se ia in considerare). Raspunsul celor de la Casa de Pensii a fost partial, in sensul ca i s-a comunicat faptul ca nu au fost luate in considerare la calculul pensiei.

Intrebarea mea pentru dumneavoastra este: care ar fi pasii de urmat pentru a putea sau macar a incerca sa obligam Casa de Pensii sa ia in calcul "munca in acord global" conform adeverintelor? Mai putem face ceva?

Multumesc,
Bogdan
Buna ziua,

Ma aflu in urmatoarea situatie:

- blocul in care stau a fost reabilitat termic in 2013
- lucrarile de reabilitare nu au fost receptionate de catre primarie
- firma care a facut reabilitarea termica este in insolventa
- acum 2 luni cand a fost o ploaie mai puternica, apartamentul meu a fost inundat de infiltratiile de la terasa blocului
- am fost la primarie si am depus o sesizare, cerand in acelasi timp si audienta la primar
- la primarie mi s-a spus ca ei nu pot interveni asupra lucrarilor care s-au facut deoarece ar trebui ca lucrarea sa fi fost receptionata de catre primarie si ca tot ce pot sa faca e sa se constituie parte civila cu valoarea acestei lucrari in procesul de insolventa al firmei de reabilitare si, de asemenea, ca daca ar incerca sa repare terasa blocului cu o alta firma intr-un termen mai mic de 10 ani de la finalizarea lucrarilor ar insemna ca incalca legea si vor fi trasi la raspundere de catre Curtea de Conturi.

Ce ma sfatuiti sa fac in aceasta situatie?
Ma gandeam sa fac o adresa catre prefectura sau primaria generala in care sa le mentionez situatia si faptul ca pare fara iesire din ceea ce zice primaria de sector si o alta catre Curtea de Conturi pentru a verifica corectitudinea informatiilor date de primarie.

Multumesc,
Bogdan
Buna ziua,

Scriu de ceva timp articole pentru un site romanesc si mi-a fost propusa o asociere prin care as primi 10% din acel site pentru contributia mea.

As fi interesat care este modalitatea legala pentru a face acest contract de asociere si daca exista vreo clauza pe care as putea sa o pun ca sa primesc 10% din contractele de publicitate pe care le are site-ul respectiv pentru ca altfel as fi pus in situatia in care detin 10% din valoarea site-ului la o anumita data cand se va vinde.

De asemenea, as fi interesat care este forma legala de asociere. Se pot asocia 2 persoane fizice pentru acest site? Sau trebuie sa existe 2 firme sau PFA?

Multumesc,
Bogdan
Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatoarea problema: acum 2 zile, contul meu de utilizator pe un magazin online a fost accesat si modificat. Raspunsul celor de la magazin a fost ca intre sistemul lor si browser s-a interpus un script care a facut posibila accesarea si modificarea datelor mele personale.

Acum, as vrea sa inregistrez o reclamatie impotriva magazinului online referitor la aceasta problema.

Ce ma sfatuiti sa fac?
Buna seara,

As dori sa imi infiintez un SRL, iar ca sediu social sa figureze o camera din apartamentul achizitinat prin credit Prima Casa (contract de comodat intre mine si sotie ca proprietari si SRL).

Din cate am citit, este necesar acordul bancii pentru acest comodat. Nu stiu daca il obtin, am facut solicitarea intr-o sucursala a bancii, dar nu s-au intalnit cu astfel de situatii si au intrebat si ei mai departe.

Am decis sa va cer sfatul si dumneavoastra referitor la aceasta problema.
M-am uitat peste extrasul de carte funciara de la cumpararea apartamentului si acolo sunt mentionate:
- interzicerea instrainarii imobilului pe o perioada de 5 ani
- interzicerea grevarii cu sarcini a imobilului pe toata perioada contractului de credit

In aceste conditii, din punct de vedere legal, pot face contractul de comodat mentionat mai sus cu scopul inregistrarii SRL?
Mentionez ca acest SRL va functiona fara angajati momentan cu obiect de activitate din grupa CAEN 6201 (programare site-uri web).

Multumesc!