Buna ziua. De unde trebuie sa reiasa ca incetarea contractului a avut loc la initiativa angajatorului? Am primit o decizie/notificare de incetarea CM conform art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, decizie cu care m-am prezentat la oficiul in cauza, si mi se cere revin cu o decizie/notificare in care sa se stipuleze in mod special pe acea decizie ca incetarea a avut loc la initiativa angajatorului. De asemenea mi s-a spus ca ar trebui sa am si o notificare si o decizie (separat) iar eu am o decizie pe care scrie notificare decizie. Pot sa revin la angajator sa cer sa scrie asa ceva pe decizie (ca incetarea a avut loc la initiativa sa, negru pe alb? Odata ce e mentionat in decizie ca decizia poate fi contestata in 30 de zile, nu e logic ca ea a fost luata de angajator?
Va multumesc mult.
Da, notarul ar fi trebuit sa stie mai ales ca locuia (locuieste) chiar peste drum, adica era (si e) vecin, in centrul istoric. Da, banuiesc ca Primaria stie din moment ce adresele postale sunt (or fi) date de ei (A,B,C), dar si pentru ca in 2008 mi-au dat aviz favorabil pentru executarea unei lucrari (apa,canalizare, vezi mai sus). Ce mai incoace incolo, am sa intreb (si) notarul in cauza. Temerea mea insa ramane, nu stiu daca vreodata cineva de la autoritatile locale se va hotari sa ne cheme in instanta pt anularea contractului de vanzare cumparare. :( Monument istoric era, se pare, mult dinainte de a-l achizitiona eu).
Revin tot eu, dupa doi ani si jumatate. Primaria orasului a luat o hotarare prin care vrea sa reabiliteze centrul vechi (istoric), intre actiunile lor fiind si "inventarierea" imobilielor si a contractelor de vanzare-cumparare, pt a verifica daca s-au facut cu respectarea acestui drept de preemtiune; am cautat de zor pe net si am gasit urmatoarele:" Contravenţiile la regimul de protejare a monumentelor istorice se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor": asta inseamna ca daca contractul de vanzare-cumparare a fost facut in 2002, nu as mai risca actionarea in instanta pt anularea acelui contract?" Chiar sunt ingrijorata, mi se pare ridicola legea care spune ca imobilul revine vanzatorului :) adica vanzatorul se alege si cu imobilul, si cu banii,chit ca el insusi nu a facut demersurile necesare la timpul respectiv (sunt perfect de acord ca necunoasterea legii, de catre cumparator, adica eu, nu ma absolva de vina-ideea era ca habar nu aveam ca acea lege exista, sau ca imobilul in care am cumparat, era pe lista monumentelor istorice)
As dori sa ii iau fiicei mele in viitorul apropiat, o garsoniera (fie sub forma de donatie, fie vanzare-cumparare, nu sunt sigura ce e mai bine) insa , ea fiind inca relativ "tanara si nelinistita" (22 de ani) vreau sa introduc o clauza prin care sa zicem timp de 5 ani nu il va putea instraina (vinde, gaja, ipoteca, inchiria, etc). Exista o asemenea posibilitate? Pot introduce o clauza care sa nu fie considerata abuziva si sa nu poata fi, eventual, atacata? Ce e mai fezabil, donatie sau vanzare? Fiica nu e casatorita.
Este alta forma de instrainare, sa zicem, prin care as putea sa ma asigur ca ii transfer responsabilitatea asupra imobilului, dar, temporar (5 ani), nu si drepturi depline?
O amica m-a rugat sa ii fac un contract de comodat pe o locuinta a mea sau parte din locuinta mea (2 camere) la o firma pe care o detine (durata minima 3 ani, pt ca asa are nevoie). Se poate rezilia un contract de comodat la fel de usor ca un contract de inchiriere sau exista capcane?
Exista riscuri financiare (daca firma are/face datorii, etc) pentru cel care ofera locuinta in comodat/cu chirie? Daca in perioada contractuala, ma hotarasc sa il vand, sau altceva, pot?
Va multumesc.
Buna seara, nu trebuie sa va para rau, dvs ati incercat sa ma ajutati. Am dat un mail la ambasada, insa in aceeasi zi in care v-am scris si dvs (vineri) dar pana acum nu am primit nici un raspuns. Sper totusi sa primesc, fie el un raspuns pozitiv sau negativ.
Daca pana intr-o saptamna nu primesc insa nimic, am sa i sun. Dupa cum stiu ca functionau treburile pe acolo, nu prea cred ca or sa fie de acord, dar cel putin stiu ca voi fi incercat.
In cazul in care NU reusesc sa supralegalizez acest act, si prin urmare serviciul de stare civila de pe langa primarie nu vor fi de acord sa imi transcrie certificatul de casatorie, sunt inapoi in situatia de a nu fi nici casatorita-nici divortata? Adica-cinic exprimandu-ma, nici cal, nici magar? Voi avea posibilitatea de a ma recasatori vreodata? Doar in ROmania? (exista state care recunosc si o simpla casatorie religioasa). Ce credeti dvs? Nu mi se pare cinstit sa ma simt legata de un om care m-a parasit acum vreo 14 ani si jumatate, nu il intereseaza nimic de soarta noastra, el si-a refacut viata, astfel incat aceasta casnicie si acest copil nu i-a influentat existenta cu NIMIC, iar eu sa nu pot sa imi leg destinul de altcineva, dupa atatia amar de ani. Legal vorbind. Nu vreau nici sa incalc legea......
Buna ziua, intru si eu in discutie: in cazul in care casatoria s-a incheiat intr-o tara care nu a aderat la Conventia de la Haga (Emiratele Arabe Unite), ce pot face pentru transcrierea unui certificat de casatorie musulmana, incheiata in UAE, inregistrata la Min.Justitiei si MAE din tara respectiva? Mi s-a cerut supralegalizare, adica sa...ma intorc eu la Ambasada Romaniei din AbuDhabi pentru a obtine o stampila pe certificatul de casatorie-sau traducere. E ridicol, sa trebuiasca ma ma intorc, cere timp, cere bani, si e f posibil sa nu mi acorde aceasta stampila, pentru ca au trecut...15 ani de la incheierea casatoriei (care s-a si sfarsit, noi fiind despartiti in fapt de 14 ani)...
Unde pot cere sa se faca o exceptie, avand in vedere ca vreau sa inregistrez aceasta casatorie pentru a putea, in sfarsit, divorta, de un om care habar nu are de mine sau de fiul lui...?
Ma izbesc, a nu stiu cata oara, de rigiditatea birocratiei si modul in care se aplica legea. Pe site-ul MAE (roman) scrie clar ca supralegalizarea se face numai deplasandu-te personal la consulat/ambasada, si nu e posibila nici imputernicirea altei persoane, nici transmiterea prin curierat. Desi Consulatele si ambasadele ar trebui sa aiba cam acelasi rol pe care il au notarii in Romania, unde o procura e perfect valabila.
Mai am vreo sansa sa transcriu casatoria?
Doamna, cosmarul se repeta: dupa ce am mers azi la Primaria Slatina cu certificatul de casatorie in araba original si traducerea legalizata in romana, am fost usuita pur si simplu, pentru ca actul meu nu avea..supralegalizare. Adica nu este stampilat decat de Ministerul Justitiei si Min Afacerilor Externe din tara respectiva (Emiratele Arabe). Mi-au spus...sa ma intorc in Emirate, la Abu Dhabi, sa merg la Ambasada sa o supralegalizeze. Isi bat joc de mine, e ridicol sa merg intr-o tara unde sa cheltuiesc mii de euro-pentru o stampila, pe care ma pot trezi foarte frumos ca refuza sa mi-o puna, pentru ca incheierea casatoriei a avut loc cu 15 ani in urma. Nu mi-au acceptat dosarul,nici cererea, mi-au pus in brate toate actele si am iesit in hohote de plans. La ghiseu, imi vorbea un functionar "de dupa colt", stand jos -imi dadeam seama, si nu a avut bunul simt sa vina sa imi vorbeasca fata in fata-15 minute am conversat eu in picioare in fata ghiseului, el -o voce care ma certa, precum la scoala....Mi-a spus sa vina avocatul care m-a consiliat sa imi inregistreze casatoria, si daca doresc, sa ma duc sa vorbesc cu ministrul de externe in persoana....
Si mi-a mai spus ca din punctul lui de vedere ma pot marita, ca nu scrie nicaieri ca sunt casatorita, Deci PREFERA sa ma indemne sa fac o ilegalitate (sa ma marit-maritata fiind) decat sa ma ajute facand o exceptie.
Mai e ceva de facut?
Multumesc tututor pentru interventie. Adevarul este ca fiul meu sufera-si nu o exprima in cuvinte pt ca e o fire introvertita, dar imi dau seama. Exista o mie de fatete ale realitatii si fiecare fire o interpreteaza in felul ei. Da, copilul era practic un bebelus cand taica-sau a disparut, dar acesta din urma a facut miselia de a tine legatura, din cand in cand, telefonic, cu fiul meu, promitandu-i... din cand in cand... ca va reveni sa il vada-lucru care nu s-a intamplat. Deci, nu m-am simtit norocoasa pentru ca tatal sau a demonstrat indiferenta si lipsa de bun simt dar stiu despre ce vorbiti cand vorbiti despre legile Sharia si custodia copiilor in cazul unui divort...am trait 10 ani in tari musulmane. Oricum in cazul unui copil de varsta alui meu (14 ani), si copilul e consultat, iar daca practic nu si-a cunoscut tatal NICIODATA, nu il obliga sa stea cu acesta.
Intorcandu-ne la aspectul legal al intrebarii mele, sunt pregatita de data aceasta sa nu mai dau inapoi in ce priveste transcrierea certificatului de casatorie desi imi lasa un gust amar ca dupa aproape 14 ani de separare in fapt, trebuie sa inregistrez o casatorie sfarsita demult. E vina mea ca o fac tocmai acum, dar precum spuneam, mi-a luat cativa ani buni sa inregistrez certificatul de nastere, si am tot sperat ca voi primi de la El hartia de divort...Se pare ca nu exista cale scurta si daca am asteptat 14 ani, ce mai conteaza alti 1-2....
Buna ziua, si va multumesc amandurora pentru raspunsuri.
Nu am avut niciodata domiciliul comun in Romania. In Romania a venit doar 2 saptamani, o singura data.
Am avut domiciliu comun in Dubai Emiratele Arabe Unite, in 93-94.
Am adresa lui (permanenta ca sa zic asa) din Liban, insa e o adresa ce cuprinde doar: orasul, numele cartierului, numele strazii.
Acum vreo 2 ani am introdus o actiune (printr-un avocat care m-a lasat balta, nici nu s-a prezentat la infatisare) in care i solicitam pensie alimentara: judecatoarea mi-a spus ca atata timp cat nu i cunosc domiciliul complet, nu poate ..in fine nu cunosc terminologia dar nu poate continua aceasta actiune. Drept pentru care m-am lasat pagubasa. Autoritatea pentru straini din localitatea mea probabil nu ma va ajuta nici cat negru sub unghie. Am trecut prin furcile caudine si cand am inregistrat certificatul de nastere al copilului meu (nascut si el tot in Dubai, dar "crescut" de la 7 luni in Romania): initial m-au intimidat in cel mai comunist mod cu putinta, explicandu-mi ca nu-mi pot da curs cererii, pentru ca fiul meu NU e cetatean roman, etc, si m-au pus sa dau o declaratie ca renunt a mai inregistra certificatul de nastere ...au trecut cativa ani buni pana am reusit sa obtin transcrierea. SPER sa nu mi se intample la fel si cu certificatul de casatorie.
Deci: imi ramane sa traduc si legalizez certificatul, sa inregistrez casatoria, sa intentez actiune de divort-asistata de un avocat. Va multumesc mult inca o data,