avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Activitate mariana_d

Activitate mariana_d

Buna ziua,
Se da urmatoarea speta: casa construita in 2009, pe un teren primit de la primarie in baza legii 15 / 2003, Conditie impusa: constructie in regim dublex. Pe terenul vecin (duplex) abia anul anul trecut casa. Din 2009 pana anul trecut, terenul a trecut de la o persoana fizica la alta de 3 ori, actualul utilizator este a 4 a persoana - a s iconstruit casa. Din 2009 eu am construit gardul (in partea din fata a casei din fundatie si plasa de Buzau, pe partea din spate din caramizi tip bca). Am solicitat vecinului care a construit acum casa sa imi plateasca 50% din costurile de realizare a gardului, costul din 2009 (conform facturi) - aceste costuri nu au fost achitate pana acum de cartre nici una dintre persoanle care au avut terenul pana acum.
Initial a refuzat, ulterior - dupa ce s-a consultat probabil cu cineva- a revenit si mi-a spus ca ar fi de acord cu suma respectiva, daca ii dau semnatura la notar ca sunt de acord cu faptul ca in partea din spate a curtii sale, utilizand partea zidita a gardului, a ridicat 1 anexa. Nu am inteles exact ce anume vrea cu aceasta semnatura, dar i-am cerut sa imi dea baza legala pentru aceasta declaratie. Inca o astept...
Nelamurirea mea : de ce ar trebui sa ii dau eu aceasta declaratie notariala si care ar fi consecintele pentru mine? La ce ar trebui sa fiu atenta?
Va multumesc
Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o informatie in urmatoarea speta:
- dosar partaj, obiectul partajului un apartament care este gaj la banca
- instanta a decis ca reclamantul sa plateasca paratei sulta (50% din valoare apartamentului)
- reclamantul a refuzat plata sultei
- parata a initiat actiunea de executare silita
- in urma executarii silite (vanzarii la licitatie a apartamentului) a rezultat o suma (nu acopera si creditul si sulta decisa de instanta) pentru care executorul sustine ca nu are claritate din norme cu privire la distribuirea sumei, in sensul ca vrea sa dea sulta paratei, diferenta ce ramane sa o dea la banca, dar nu se acopera creditului, ipoteca nu se poate ridica
-dupa plata pretului de adjudecare, executorul a predat cheile apartamentului celui care a castigat licitatia, dar ipoteca din cartea funciara nu a fost ridicata.
Va rog frumos sa imi spuneti care este ordinea de plata a sumelor:
a) sulta, banca (ce ramane dupa plata sultei), cheltuieli de executare
b) cheltuieli de executare, banca (suma integrala), sulta (ce ramane dupa plata catre banca)
c) banca, cheltuieli de executare, sulta (ce ramane dupa plata catre banca)
d) alta varianta?

Mentionez ca Banca s-a inscris la masa credala in timp util cu toata suma, creditul nu a avut niciodata pana acum intarzieri la plata.
Multumesc pentru ajutor
O zi buna, Mariana
va multumesc frumos pentru informatii
Buna ziua,
va rog frumos sa ma ajutati cu informatii ajutatoare cu privire la urmatoarea speta:
- in urma cu 6 ani parintii mei au divortat, fara partaj
- in 2019 tatal meu a deschis proces de partaj; procesul s-a incheiat anul trecut. Obiectul partajului a fost reprezentat de un apartament, co-proprietatea parintilor mei. Prin hotararea data, instanta a atribuit tatalui meu apartamentul (aceasta fiind cererea lui la deschiderea procesului, la care mama nu a avut obiectii). Instanta l-a obligat pe tata la plata unei sulte reprezentand 50% din valoarea apartamentului, asa cum a rezultat ea in urma evaluarii efectuate de catre un expert evaluator numit de Instanta.
- tatal meu refuza sa plateasca sulta
Intrebari:
1) poate intra tata in posesia apartamentului daca nu plateste sulta?
2) sulta este supusa impozitarii? daca da, impozitul este obligatoriu de platit chiar daca nu a fost achitata sulta si se face aceasta dovada?
Multumesc.
Articolul 72 alin (2) din OUG 70/2020 a fost abrogat/modificat?

Buna seara,

Se da urmatoarea speta:
- apartament, bun in proces de partaj. Pentru utilitati, exista contracte diferite (energie si apa curenta pe numele unuia dintre co-proprietari / gaze naturale pe numele celui de-al doilea co-proprietar)
- apartamentul nu mai este locuit. Titularul contractului pentru prestari servicii livrare apa curenta solicita companiei furnizoare sa rezilieze contractul. Compania refuza pe motiv ca este in vigoare art 72 alin 2 din OUG 70/2020 :
(2) Pe perioada stării de alertă, operatorii de apă, canal și salubritate asigură continuitatea furnizarea serviciilor de utilități respective, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă.
- doar comania de apa este cea care refuza debransarea
- toate datoriile sunt platite la zi

Stiu ca a fost abrogat articolul 72 alin (1), dar nu am gasit nimic cu privire la abrogarea art 72 alin (2).

Ma puteti ajuta cu mai multe referinte, va rog?
Va multumesc
O seara frumoasa si un sfarsit de saptamana placut,
Mariana
Răspuns la discuția Partaj bunuri comune
Va multumesc frumos pentru raspuns. O zi buna.
Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati cu cateva informatii referitoare la speta de mai jos:
- parintii mei au divortat in urma cu 4 ani, fara a se realiza partajul la data respectiva. Mama a revenit la numele avut anterior casatoriei
- azi am aflat intamplator ca tata a deschis actiune de partaj in data de 23.01.2019. De la data deschiderii actiunii si pana astazi, mama nu a primit instiintare ca este parte intr-o actiune de partaj, neprimind comunicare din partea Instantei. Astazi a aflat la in timpul unei conversatii telefonice cu o vicina ca tata a deschis actiune de partaj, deoarece i-a solicitat vecinei sa fie martora la Instanta
- pe portaljust.ro mama apare in calitate de parat, dar cu numele avut in timpul casatoriei
- in data de 23.05.2019 s-a dat o incheiere prin care se admite cererea de ajutor public judiciar formulata de tatal meu si dispune plata acesteia in 24 de rate lunare.
Intrebari:
1. este posibil sa se desfasoare un proces de partaj, fara a fi instiintate partile ?
2. in situatia in care taxa judiciara se plateste in 24 de rate, judecarea efectiva a cererii, respectiv stabilirea cotei-parti pentru fiecare parte se poate realiza inainte de achitarea integrala a taxei judiciare?
3. in situatia de fata, mama fiind mentionata ca parte cu numele din timpul casatoriei, ii este opozabila o incheiere data in acest dosar?

Va multumesc
Răspuns la discuția Chitanta de mana - valabilitate?
multumesc frumos
Răspuns la discuția Partaj, pensie alimentara
se doreste rezolvarea situatiei la notar.
Buan ziua,
Speta este urmatoarea: prietenul meu a divortat anul trecut de sotia sa, prin intelegere la notariat. 3 doi minori au ramas in grija mamei, tatal platind pensie alimentara. Pana la acest moment nu s-au finalizat actele de partaj, in sensul ca imobilul (casa de locuit P+ 1E + mansarda) in Bucuresti in care locuiau pana la momentul divortului este inca proprietate comuna. Casa a fost construita din fonduri comune ale fostilor soti.
Propunerea venita din partea fostei sotii, in vederea finalizarii partajului, este: renunta la pensia alimentara pentru cei doi minori, ii mai da 20-30.000 de eur si prietenul meu se muta din casa.

Intrebarea este: in ce masura renuntarea la plata pensiei alimentare este valabila? Este posibil ca peste o perioada de timp, in situatia in care baietii vor merge la studii peste varsta de 18 ani, vor solicita plata pensiei alimentare? Intrebarea se refera strict la plata pensiei alimentare, nu la alte ajutoare (inclusiv banesti) care pot fi date de catre tata celor doi baieti in viitor.

Multumesc