avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Activitate ABI Design Concept

Activitate ABI Design Concept

Răspuns la discuția Calcul somaj
Buna ziua,

Art. 31 alin. 3 Codul Muncii prevede:
“ (3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.”

Cel mai probabil contractul dvs a incetat in baza acestui articol (puteti verifica pe decizia de incetare).

In vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii sunt persoanele care se pot regasi in una din situatiile prevazute la art.17 alin.(1) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, printre care si situatia in care raporturile de munca le-au incetat din motive neimputabile lor.

Iar prin motive neimputabile salariatilor, conform art.5 lit.a) si b) din HG nr.174/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege incetarea raportului de munca in temeiul articolelor din Codul muncii, republicat, dupa cum urmeaza:

art.31 alin.(3): Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia;
art.56 alin.(1) lit.a): la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;
art.56 alin.(1) lit. b): la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de declarare a mortii sau a punerii sub interdictie a salariatului sau a angajatorului persoana fizica;
art.56 alin.(1) lit.d): ca urmare a constatarii nulitatii absolute a contractului individual de munca, de la data la care nulitatea a fost constatata prin acordul partilor sau prin hotarare judecatoreasca definitiva;
art.56 alin.(1) lit.e): ca urmare a admiterii cererii de reintegrare in functia ocupata de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neintemeiate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de reintegrare;
art.56 alin.(1) lit.g): de la data retragerii de catre autoritatile sau organismele competente a avizelor, autorizatiilor ori atestarilor necesare pentru exercitarea profesiei;
art.56 alin.(1) lit.i): la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
art. 61 lit. c): in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
art.61 lit.d): in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
art. 65 alin.(1): Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
art. 95 alin. (4): Contractul de munca temporara inceteaza la terminarea misiunii pentru care a fost incheiat sau daca utilizatorul renunta la serviciile sale inainte de incheierea misiunii, in conditiile contractului de punere la dispozitie.

Numai bine!
Buna ziua,

Cadrul legislativ prin care este reglementat acest stimulent este Ordonanta de Urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, denumita in continuare “OUG 111/2010”.

Conform ordonantei, daca beneficiarul stimulentului obtine venituri supuse impozitului pe venit cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de doi ani, respectiv trei ani, atunci acordarea stimulentului se prelungeste pana ce copilul implineste varsta de trei ani, respectiv patru ani (in cazul copilului cu handicap).

Daca prima zi lucrata va fi 02.12, copilul fiind nascut la data de 01.02, aveti 31 de zile in ianuarie + 30 in decembrie = 61 de zile calendaristice.

Totodata, practica demonstreaza frecvent ca interpretarea si aplicarea prevederilor legale se realizeaza diferit.

Astfel, va recomandam, fie sa incepeti activitatea (realizati venituri supuse impozitului pe venit) anterior datei de 30.11, fie sa obtineti clarificari in scris, de la autoritatea locala competenta.

Numai bine!
Buna ziua,

Alocatia de stat pentru copil este o masura de protectie sociala si un drept al copilului.
Nu este asimilata veniturilor din salarii si nu este fiscalizata.

Numai bine!
Buna ziua,

"Perioada de suspendare a contractului individual de muncă în cazul concediului pentru incapacitate temporară de muncă datorată producerii unui accident de muncă sau boală profesională se consideră vechime în muncă", prevede Legea nr. 346/2002.

Pensia anticipata se cuvine in urmatoarele conditii indeplinite cumulativ:

- cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare,
- persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare


La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate, prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)- c) si g).


Art. 49. - (1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
d) a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
f) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani;
g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.

La data indeplinirii conditiilor pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma in pensie pentru limita de varsta din oficiu si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate.

O zi buna!

Răspuns la discuția Demisie / concediu medical
Buna seara,

Codul Muncii art. 50. [suspendarea de drept]
Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
....
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
.....
Codul Muncii art. 49 [felurile si efectele suspendarii]
....
(6) In cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Astfel, dumneavostra fiind in concediu medical, aveti contractul individual de munca suspendat, implicit si curgerea preavizul a fost suspendata. Tot astfel, incetarea contractului de munca nu poate avea loc, intrucat demisia nu este incetare de drept si nu prevaleaza suspendarii.
Concret, dupa ce perioada de concediu medical se finalizeaza, va intoarceti la actualul loc de munca, parcurgeti perioada de preaviz, inceteaza contractul si apoi puteti incepe un alt contract la alt angajator. Desigur, exista varianta ca actualul angajator sa renunte partial sau total la perioada de preaviz, dar doar daca doreste. Este exclusa incetarea contractului de munca prin demisie atata vreme cat contractul este suspendat.

Sanatate!
Răspuns la discuția Atestat de puericultura
Buna seara,


Da, este valabil. Conform prevederilor HG 244 / 2000, cursul trebuie parcurs in perioada de sarcina a mamei sau dupa nasterea copilului.
Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare, cu scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea copilului nou-nascut.
Concediul poate fi prelungit, o singura data, indiferent de numarul copiilor, cu 10 zile lucratoare in baza atestatului de absolvire a cursului de puericultura eliberat de medicul de familie la care este inscris tatal.
Conform Art. 7 al HG 244/2000, cursul de puericultura consta in prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic, in vederea participarii efective a tatalui la ingrijirea propriului copil nou-nascut.
Tatal poate urma cursul de puericultura la cabinetul medicului sau de familie, in perioada de sarcina a mamei sau dupa nasterea copilului. In urma verificarii notiunilor dobandite, medicul de familie al tatalui este cel care va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultura, conform Art. 7, alin (2) al HG 244/2000.
Concediul se acorda de angajator indiferent daca este vorba despre un copil nascut din casatorie, din afara casatoriei sau adoptat.
Tatal beneficiaza de acest concediu doar daca adreseaza o cerere scrisa angajatorului in primele 8 saptamani de la nasterea copilului.
Pe perioada concediului, tatal nu va primi salariu insa va primi o indemnizatie egala cu salariul aferent zilelor lucratoare respective, indemnizatie care se calculeaza pe baza salariului brut realizat, incluzand sporurile si adaosurile la salariul de baza. Indemnizatia se plateste din fondul de salarii al unitatii si se include in veniturile impozabile ale salariatului.
Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adreseaza in scris, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, conducerii unitatii in care tatal isi desfasoara activitatea. Aceasta are obligatia de a dispune luarea masurilor necesare in vederea acordarii concediului paternal.

Seara buna!

Răspuns la discuția Concediu de odihna.
Buna seara,

1. Constituția României – art. 148. Integrarea în Uniunea Europeană
„(2) (…), prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.
2. Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European și a Consiliului din data de 04 noiembrie 2003 (denumită în continuare Directivă) privind organizarea timpului de lucru, potrivit căreia concediile medicale nu diminuează durata concediului de odihnă.
3. Codul Muncii - art. 145 „(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă aplicabile”.
„(4) La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă și cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată.

În concluzie, raportat la analiza dispozițiilor legale, a practicii și jurisprudenței naționale și internaționale cu referire la art. 7 alin. (2) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind anumite aspecte ale organizării timpului de muncă, salariatul are dreptul la indemnizația pentru concediul de odihnă, chiar dacă s-a aflat întregul an în concediu medical sau într-o parte a acestuia.

De asemenea, pe perioada existentei incadrarii in grad de handicap se cuvin zilele suplimentare de concediu de odihna.

Seara buna!
Răspuns la discuția Angajare minor 16 ani
Buna ziua,

Sunt cateva aspecte importante de stiut in cazul angajarii tinerilor sub 18 ani, conform Codului Muncii, care prevede:
- tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară.
- tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte.
- tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puţin 3 zile lucrătoare.

Referitor la incadrare:
Pentru a putea lucra ca formator, e bine sa aveti in vedere ce cod COR veti folosi, intrucat instructorii/formatorii de muzica ce au ca atributii predarea catre elevi/studenti practica, teoria si activitatile de interpretare a muzicii in afara sistemelor de invatamant primar, secundar si superior, dar pot oferi lectii private sau pentru grupuri mici ca o activitate extracurriculara, in colaborare cu institutiile de invatamant, necesita ca nivel de instruire studii superioare.

Internshipul are drept scop, conform Legii 176/2018:
"a) dezvoltării abilităţilor profesionale ale internilor în îndeplinirea atribuţiilor şi responsabilităţilor din domeniul în care se organizează programul de internship;
b) desfăşurării unor activităţi şi familiarizarea cu cerinţele organizaţiei-gazdă;
c) cunoaşterii de către interni a specificului activităţii organizaţiei-gazdă în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea, precum şi a exigenţelor acesteia;
d) dobândirii de experienţă profesională, abilităţi practice şi/sau competenţe;
e) facilitării tranziţiei de la sistemul de educaţie către piaţa muncii."
Legea prevede si niste limitari:
- in functie de numarul de salariati se pot încheia în mod simultan contracte de internship pentru un număr de interni care nu poate fi mai mare de 5% din numărul total al salariaţilor; prin excepţie pentru organizaţiile cu maxim 20 salariaţi se pot incheia simultan cel mult două contracte de internship;
- programele de internship se pot organiza oricând în decursul unei perioade neîntrerupte de 12 luni; durata unui program de internship este de maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive;
- incheierea unui contract de internship în scopul de a evita încheierea unui contract individual de muncă pentru efectuarea activităţii respective este interzisă, sub sancţiunea nulităţii absolute;
- programul de internship se desfăşoară în temeiul contractului de internship;
- este interzisă delegarea de sarcini internului ce constau în prestarea altor activităţi şi/sau exercitarea altor atribuţii în afara celor care au ca obiect pregătirea teoretică şi practică conform contractului de internship;
- internul are dreptul la o indemnizaţie pentru internship, al carei cuantum este egal cu cel puţin 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă proporţional cu numărul de ore de activitate desfăşurată;
- durata timpului de muncă pentru un intern, este de maximum 40 de ore pe săptămână şi se stabileşte prin contractul de internship; in situaţia internilor cu vârsta sub 18 ani, durata timpului de muncă pentru a desfăşura activitate în baza unui contract de internship este de maximum 30 de ore pe ăptămână, dar nu mai mult de 6 ore pe zi.


Referitor la salarizare:

ANGAJAT
Salariu Brut 461 lei
(CAS) 25% 115 lei
(CASS) 10% 46 lei
Deducere personala 510 lei
Impozit pe venit 10% 0 lei
Salariu Net 300

ANGAJATOR
(CAM) 2.25% 10 lei
Diferenta de CAS, CASS pana la valoarea acestora pentru salariul minim.
(CAS) 405 lei
(CASS) 162 lei

Asadar, pentru a plati un angajat cu 300 lei net, CIM part-time, angajatorul are o cheltuiala de 1038 lei.