avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Activitate silver1101

Activitate silver1101

Incepand cu 1 august 2016, in baza OUG 20/2016 care modifica si completeaza OUG 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice în anul 2016, medicii din cadrul unitatii efectueaza garzi in baza unui contract separat de munca cu timp partial, in afara normei legale de munca de la functia de baza.

Garzile se efectueaza intre orele 13.00-8.00 – in zilele lucratoare din saptamana si orele 08.00-08.00 (ziua urmatoare) – in zilele de sarbatori.
In concluzie nu se suprapun peste programul normal de lucru al medicilor, acesta fiind cuprins între orele 8.00-13.00.

Intrebarea noastra este:

Avand 2 contracte distincte, cu timpi de munca ce nu se spurapun, pot beneficia pentru aceeasi zi : de tichet de masa pentru orele efectuate ca norma de baza si de masa gratuita pe timpul efectuarii garzii, avand in vedere urmatoarele:

- conform Art. 3 din HG 524/1991 privind drepturile unor categorii de persoane incadrate in unitatile sanitare, care obliga unitatea sanitara cu paturi sa serveasca masa in mod gratuit medicilor ce efectueaza garzi;

- conform Art. 23 din OUG 115/2004 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului contractual din unitatile sanitare publice din sectorul sanitar, prin care personalul incadrat in unitatile sanitare publice finantate din venituri proprii realizate prin sistemul de asigurari sociale de sanatate beneficiaza lunar de maximum 20 de tichete de masa;

coroborat cu

- Art. 35 din HG 23/2015 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, prin care tichetele de masa pot fi acordate numai de catre angajatorii unde salariatii in cauza isi au functia de baza, potrivit legii, in cazul cumulului de functii?


In conditiile legislative prezente, art. 34 din HG 23/2015 poate limita vreunul din drepturile mai sus mentionate ale medicilor din unitate?
Buna ziua,

In urma scaderii darilor catre stat si a impozitului din salariul brut, se obtine un "venit net" din care se mai pot retine pe statul de plata :
- contributie sindicat;
- cotizatii organizatii profesionale (care conditioneaza ocuparea functiei respective, prin obtinerea de vize anuale profesionale obligatorii);
- pensii alimentare retinute in urma hotararilor judecatoresti;
- popriri retinute in urma hotararilor judecatoresti;
- CAR.

In urma acestor ultime retineri se obtine un venit net de plata pe card/prin caserie.

Va rog sa ma lamuriti care este venitul net ce trebuie angajatorul sa-l specifice in adeverinta de venit (in care se specifica separat si valoarea tichetelor de masa), in vederea obtinerii ajutorului de incalzire de la primarie?

Va multumesc!


Realizeaza venituri in afara tarii, fiind detasat de firma angajatoare din Romania pe o perioada de aprox. 4 sau 6 luni, de la inceputul lunii aprilie 2014. Nu cunosc daca in tara i se mai acorda salariul in Ron.
Buna ziua,
am fost contactata de catre avocata fostului sot cum ca a depus la judecatorie cerere de diminuare pensie alimentara (ex-ul e plecat momentan din tara), pe motiv ca a divortat si de a doua sotie si are de platit pensie alimentara si pentru copilul rezultat din aceasta a doua casatorie.
DAR: mi-a spus ca a depus la dosar urmatoarele documente:
- cererea de diminuare pensie alimentara;
- copie dupa actul de ID al fostului sot;
- copii dupa certificatele de nastere ale ambilor copii;
- copie dupa hotararea de divort fata de mine - din anul 2007;
- copie dupa hotararea de divort fata de a doua sotie - din anul 2013.

NU mi-a pomenit nimic de adeverinta de salariu.

Avocata mi-a mai spus ca m-i se vor pune la judecatorie doar doua intrebari: .
- daca sunt de acord cu diminuarea procentului de pensie alimentara de la 25% la 16.6%
si
- daca accept sa se transfere banii de catre fostul sot direct intr-un cont si nu prin retinere pe statul de plata. (Mentionez ca in urma unor probleme - asa spune el - ce le-a avut fostul sot la locul de munca si care afectau virarea la timp a pensiei alimentare, am fost de acord, acum 6 luni sa-mi vireze el banii in cont. Mai mentionez ca acesta a fost avansat in functie, dar mi-a declarat ca nu s-a modificat salariul.)

Eu nu am obiectiuni impotriva niciuneia din cerintele de mai sus, dar vreau sa cunosc daca salariul lui a ramas la fel, sau s-a modificat, sa stiu DIN CE SUMA se retine acel 16.6%.

Se va sesiza instanta de judecata ca lipseste la dosar o adeverinta de venit, in momentul in care va avea loc prima infatisare, sau va fi necesar ca eu sa solicit depunerea la dosar a unui asemenea document?
In caz ca e nevoie sa solicit eu acest document v-as ruga sa ma ajutati cu un model de cerere ptr a fi depus in instanta la prima infatisare, care sa solicite depunerea la dosar a adeverintei de venit a fostului sot.

Va multumesc anticipat.
Odata cu divortul, care a avut loc in 2007, instanta a stabilit, pentru copilul meu, o pensie alimentara, in cota procentuala de 25% din venitul net al tatalui. Tatal s-a recasatorit si are un al doilea copil, dar a divortat recent si de a doua sotie, datorandu-i si acestui al doilea copil o pensie alimentara in suma fixa de 1200 Ron.
Relatiile dintre tatal copilului si mine au fost, in general, bune. Am considerat ca nu merita sa-i afectez viata copilului meu cu certuri si tensiuni inutile intre noi. In plus am facut tot posibilul ca tatal sa aiba o apropiere si o relatie cat mai buna cu copilul meu, desi nu locuim in aceeasi localitate si el are deplasari dese in afara tarii.
Am acceptat, ca pe perioada de dupa pronuntarea celui de-al doilea divort al lui si pana in prezent (e vorba de 7 luni) sa-mi vireze pensia alimentara diminuata procentual, conform legii, in procent de 16% din venitul sau (presupus) net, pana la deschiderea unei actiuni si primirea, din partea instantei a unei hotarari judecatoresti in acest sens.
Acum el m-a anuntat ca a deschis o actiune in instanta pentru diminuarea pensiei alimentare a copilului meu si am primit o adresa de la mediator in care subliniaza faptul ca pensia alimentara s-a cerut (de catre tatal copilului) a fi stabilita in suma fixa de 1200 RON, la fel ca suma datorata celui de-al doilea copil.
Am motive sa cred ca tatal m-a mintit in privinta nivelului actual al salariului sau, pentru ca, initial, pensia s-a virat din salariu, apoi a invocat faptul ca la un control financiar, s-a stabilit ca firma nu avea dreptul sa-i vireze din salariu pensia, deoarece nu primise adresa instantei in numele firmei angajatoare. Deci a inceput sa vireze personal pensia alimentara. Apoi a venit cu cererea de a-l intelege eu si cu rugamintea de a aceepta diminuarea, in lipsa unei hotarari judecatoresti, dar cu promisiunea ca va ajuta copilul cu bani ori de cate ori va fi nevoie. Onorarea promisiunilor nu este punctul forte al tatalui copilului, mai ales cand a fost vorba de bani.
Mentionez ca fetita mea este in clasa a VII-a si trece in a VIII-a.
Vor fi cheltuieli foarte mari odata ce incepe clasa a VIII-a - meditatiile vor fi absolut necesare, intrucat copilul este foarte bun, dar profesorii din scoala lasa foarte mult de dorit, iar liceele la care doreste sa mearga mai departe copilul sunt din cele cu renume.

Intrebarea mea este: are copilul meu sanse sa primeasca, in continuare pensie alimentara in cota procentuala (diminuata, asa cum prevede legea, la 16.67%), sau se va hotara, in instanta, in favoarea modificarii pensiei in suma fixa?
Buna ziua,
am o intrebare legata de legalitatea unui anumit program de lucru:

daca o persoana lucreaza la program continuu de 8 cu 4 ore repaus si iar 8 cu 4, timp de 6 - 7 zile, in conditiile in care nu pleaca acasa de la munca in aceasta perioada si in cele 4 ore de repaus presteaza si alte activitati legate de serviciu, ceea ce nu-i ofera posibilitatea de somn decat aprox 2-3 ore din 4, este legal sa fie platit doar pentru cele 16 ore din 24, conform Codului Muncii?
Trebuie sa specific faptul ca liberele pentru zilele de sarbatoare se acorda corect, dupa cele 6-7 zile.
Va multumesc pentru raspunsuri. Acum ramane sa aflu tarifele si sa discut si cu ex-ul referitor la intalnirea la mediator. As mai avea o intrebare: Pentru conventia ce o ducem spre incuviintare instantei se mai plateste taxa de timbru sau nu?
Buna ziua,

Intrebarea mea este urmatoarea:
Fostul meu sot a divortat pentru a doua oara, stabilindu-i-se pensie alimentara de 16.5% pentru copilul rezultat din cea de-a doua casatorie.
Pensia alimentara pentru copilul meu (cel din prima casatorie) este inca de 25%. In acest caz el doreste sa o scada, conform legii la procentul de 16.5%, dorind sa i se instituie poprire pe salariu in acest sens.
Pana in prezent a platit prin virament personal suma ce reprezinta pensia alimentara. Se poate realiza acest lucru fara a se deschide proces in instanta?
Am urmarit discutiile din forum si am aflat ca o conventie la notar nu este luata in considerare de angajator in scopul de a institui poprire pe salariu. As dori sa aflu si onorariul unui mediator in cazul scaderii pensiei alimentare.

Va multumesc.
Corect, intr-adevar, nu am adresa de poprire. Acum mi-e clar ce trebuie sa-i cer primului angajator.
Va multumesc tuturor, din suflet pentru raspunsurile dumneavoastra. Mi-au fost de un real folos.
Si, daca tot suntem in pragul Sarbatorilor Pascale, va urez tuturor un Paste Fericit si plin de lumina si bucurii.