Puteti sa cereți proprietarilor cu fonduri aservite sa facă un nou act de constituire a servitutii de trecere pentru o latime de 3,5m și sa împărțiți cheltuielile de demolare/reamenajare între proprietarii care profită de această modificare.
Va scriu mai jos definiția conform Anexei nr.2 la legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul:
"procent de ocupare a terenului (POT) - raportul dintre suprafaţa construită (amprenta la sol a clădirii sau proiecţia pe sol a perimetrului etajelor superioare) şi suprafaţa parcelei. Suprafaţa construită este suprafaţa construită la nivelul solului, cu excepţia teraselor descoperite ale parterului care depăşesc planul faţadei, a platformelor, scărilor de acces. Proiecţia la sol a balcoanelor a căror cotă de nivel este sub 3,00 m de la nivelul solului amenajat şi a logiilor închise ale etajelor se include în suprafaţa construită."
Așadar, daca balconul se afla la o înălțime mai mare de 3 m, nu va intra în calculul POT.
In aceasta etapa puteti participa (este indicat) la sedintele e consultare publică și aveti dreptul sa formulati obiecții asupra proiectului de PUZ. Ulterior, în cazul în care sunt încălcări ale legii in procesul de elaborare si/sau adoptare, aveti deschisă calea anulării PUZ in instanța. Dreptul de proprietate poate fi afectat de reglementări urbanistice. Astfel, daca lărgirea drumului este necesară dezvoltării urbane si este o lucrare de utilitate publică, partea de teren afectată va putea fi expropriata.
Ca regula puteti face operatiunea de intabulare in baza hotararii judecatoresti doar ca in situatia dumneavoastra au mai aparut si operatiuni de alipire si dezmembrare. Dacă aveți toate actele in regulă (dezmembrarea și alipirea au fost constatate prin înscris notarial), puteti sa faceti înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară.
Va rog sa țineți cont ca acesta este un răspuns general, analizarea inscrisurilor putând conduce la o altă opinie.
Pentru a încheia valabil contractul de vanzare cu tertul trebuie sa notificati arendasul despre termenii vânzării (inclusiv pretul). Dacă arendasul nu acceptă oferta in termen de 30 de zile de la notificare sau nu răspunde la aceasta, veti putea încheia contractul de vanzare cu tertul in acelasi condiții ca cele notificate arendasului. Așadar, nu puteti încheia cu tertul un contract cu termeni mai avantajosi decat cei prezentati in notificarea transmisa arendasului.
Este dreptul arendasului ca timp de 30 de zile sa evalueze oferta de cumpărare, nu inseamna neaparat ca va blochează vânzarea.
Cu privire la casa putem doar presupune ca este bun propriu al tatălui. Ar trebui citit contractul de vanzare cumpărare.
În ceea ce privește masina, este bun comun al soților dacă este cumpărată în timpul căsătoriei, indiferent de numele celui pe care este inmatriculata.
Va sugerez sa vedeti actele si apoi sa mai cereți o opinie sau sa consultați un avocat.